mandag den 2. juli 2012

Søndagstur til Krenkerup

Søndagen startede med mere havearbejde, på et meget, meget grønt område, og det var ikke græsplænen. Lige over middag gad jeg ikke mere. Allan ville også helst lave så lidt som muligt resten af dagen.
På Lolland findes ca. 50 godser og herregårde, hvor naboøen Falster kun har ca. 10. Da jeg foreslog at vi skulle besøge et af dem i dag, var Allan ikke sen til at få sat kaffen over og pakket tasken, mens jeg blev færdig med det udvalgte havestykke. Vi kørte en tur til Krenkerup.
Krenkerup P1050907
Den medbragte kaffe blev drukket i haveskoven, hvor der også var udkig til slottet. I hvert fald i stående position. Et træ var væltet, så det lå og spærrede for udsynet fra tæppet i skovbunden. Haveskoven er en naturskov, så den får lov at passe sig selv. Allan kravlede op for at få bedre udsigt over herlighederne, og fik øje på noget i den “knude” I kan se på det væltede træ. Havde jeg vidst, at der var så smukt i den knude, var jeg også kravlet op. Nu må jeg nøjes med at låne hans billede.  
Haveskoven Krenkerup IMG_5957
Jeg ville se den “hvide låge,” som Allan har talt så meget om. I 1978 blev Allan ansat som håndværker på Krenkerup og er derfor godt kendt på slottet og hele dets område, samt de tilhørende huse. Hvis man nævner de hvide låger, så ved alle lokale, hvor vi er henne i verden. Mor har også talt om de låger, når hun med konerne, som hun kalder det, var på den ugentlige cykeltur, så kunne de, hvis de var to om det, skubbe cyklerne ind under lågerne, og komme igennem på den måde, hvis ikke de var åbne, låst op. Dette måtte jeg ned og se. Kan I se sådan en flok halvgamle koner, på 60-80 år, lirke cyklerne igennem under den mere end to meter høje låge, og selvfølgelig også selv kravle under! Nå, ja Allan og jeg kunne finde på det samme. Lågerne er ikke hvide mere.
Haveskoven Krenkerup P1050914
Efter turen i haveskoven, besøgte vi Bryggeriet, hvor vi købte en af deres gode øl. Jeg er absolut slet ikke øldrikker, men jeg kan faktisk godt lide Krenkerups Stout. I går var der ikke mange gæster, men i lørdags, havde der været fuldt hus. De udendørs bænke var opstillet og der var fyldt med mennesker, der nød en øl i solen, fortalte cafébestyreren. Man kan få rundvisning i bryggeriet, og spise i caféen. Se mere om alt dette på deres hjemmeside.
Den 25. august bliver der igen i år stor høstfest på Krenkerup. Det vil blive annonceret. Er du interesseret, kan du også holde øje med det på Facebook.        
P1050931 P1050932
Apropos høstfest. Vi har noget med slotte i vores familie. Da Allan og jeg skulle til vores allerførste høstfest, personalefest, var der føre-til-bords-kort. Jeg husker den aften ganske tydeligt. Allan kendte jo alle medarbejderne, samt greven og hans kone. Jeg kendte til gengæld ikke et øje, ud over Allan. Da vi skulle gå til bords, kom den unge greve hen til mig, bukkede og bad mig følge med ham. I det øjeblik tænkte jeg, at det vist ville blive en meget lang aften, for hvad pokker skulle jeg tale med ham om en hel aften, mens vi sad til højbords. Han var ganske lige til, og aftenen fløj afsted. Det var også greven og jeg der åbnede ballet. Det var lidt stort dengang, men der er røget meget vand i stranden siden hen.   Det var også på denne arbejdsplads, der blev sendt besked over samtaleanlægget til samtlige ansatte, da vi skulle have Camilla.
P1050947 P1050926
Herover er et af de huse, et meget specielt et, som Allan har lagt centralvarme i. Murene er ca. en meter tykke, og til højre i billedet er den gamle vægterbolig. Når Allan blev kaldt ud til hastesager i weekenden, hændte det at ungerne og jeg tog med, så vi har fået et par oplevelser på den konto.
Hen over sommeren og efteråret er der flere herregårde her på Lolland, der vil slå dørene op for turisterne, så man kan følge med i de produktioner, der findes de forskellige steder. Der har været skrevet om det, og det har været vist på tv, men jeg kan ikke finde noget link, der omhandler alle de åbne slotte. Jeg ved at det er muligt at se ostene blive håndlavet på Knuthenlund og man kan smage kirsebærvin på Frederiksdal, samt gå tur i parken ved Halsted Kloster. På Rewentlow-Museet Pederstrup er der også noget at se. Ellers er her en hjemmeside, der beskriver flere herregårde på Lolland-Falster. Vi hernede har også fået egen ambassade i København. Lolland har meget andet end Knuthenborg og Lalandia at byde på. Vi har vores egen Lille turisme med små virksomheder. Vi har meget mere at byde på end mine link henviser til.

15 kommentarer:

 1. Dejligt med lidt reklame for vores skønne landsdel.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi skal have flere turister til Lolland og så skal de prøve en tur med Postbåden i Nakskov :-) Det er også en oplevelse.

   Slet
  2. Jeg er helt enig. Vi har en af de smukkeste fjorde i danmark og en Solfaldstur med postbåden er en smuk smuk oplevelse.

   Slet
  3. Hvad med den gamle pavillon i metal som gemmer sig i skoven så I ikke den 🌺 den er så smuk og gemt godt væk

   Slet
 2. Vi fandt Kregnerup øl for et stykke tid siden, i følge Hasse er det en rigtig god øl.
  Hvor er der mange smukke steder nede hos jer Pia.

  SvarSlet
  Svar
  1. I fandt den :-) der er jo flere forskellige slags, men her køber vi altid den samme.
   Der er mange smukke steder, når man kender de mange kroge :-)

   Slet
 3. Hehe, er du blevet ansat af turistforeningen? Du reklamerer i hvert fald godt for Lolland :-) - som må være det sted i DK med flest godser pr. km2 - eller hvad man nu skal bruge som enhed ;-)
  Det ser mig lidt mørkt ud, huset med de tykke mure - er det en ganske almindelig, ualmindelig bolig?
  Krenkerups haveskov - det er vist noget, man skal vide, at man må gå derind - eller er der et skilt, der siger, at man gerne må?
  Man kan jo aldrig vide med jer to 'indviede' mennesker, som har særrettigheder overalt på Lolland ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, men det er måske en fejl :-) Vi er flere der synes der er for lidt information om vore skønne øer.
   Jeg mener der er ca 100 godser i hele Danmark og halvdelen ligger på Lolland, så ja det er det.
   Det er en helt almindelig bolig.
   Haveskoven må gerne bruges og det bliver den, problemet er måske at finde den, hvis ikke man er lokalkendt. Når man går rundt derinde respekterer man selvfølgelig skiltene med privat. Der er kun de afspærringer der skal til for at holde får og rådyr inde.

   Slet
 4. Ja, alene antallet af herregårde vidner jo om den fede jord på Lolland. Var det for at komme ind eller for at skyde genvej, at 'konerne' kravlede under den hvide låge med cykler og det hele? Sjovt har det givetvis set ud :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er for at skyde genvej og cykle en skøn tur, som selvfølgelig ikke er forbeholdt motorkørertøjer. Når man når til lågen har man passeret hovedbygningen, som slet ikke er afspærret andet med skilte "privat"
   Jeg ville gerne ha' set konerne i aktion :-)

   Slet
 5. Det lyder som en rigtig hyggelig og spændende tur - de gamle slotte og herregårde fortæller jo også en masse om hele Danmarks historie.

  Det er selvfølgelig endnu sjovere, når man også har en personlig historie at fortælle, som både du og Allan har.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi elsker sådanne ture, og kan slet ikke få nok af dem og deres historier. Du kender det vist selv :-)
   Selvfølgelig giver det lidt ekstra kolorit, når man selv kan være med til at skrive historien, men vi synes nu det er interessant alligevel.

   Slet
 6. For nogle år siden tog vi tit til Lolland med vores autocamper, og så holdt vi ved et af de mange godser. Vi gik tur i haven og drak kaffe, hvis man kunne det, og bagefter kørte vi hen til en af de mange småbyer. Vi var flittige "turister" på Lolland og Falster, for man behøver jo på ingen måde at rejse ud for at se noget sjovt og interessant... :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Så er en autocamper helt ideel :-) En campingvogn må man jo ikke "bare" parkere. Nej, man behøver bestemt ikke nødvendigvis at rejse ud eller særlig langt, for at se noget interessant. Man skal bare holde øjne og ører åbne. Vi har mange interessante steder i vort lille land :-)

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)