lørdag den 14. juli 2012

Chili-hotsauce og drivhuset

Jeg har seks, hmm… eller syv?  forskellige tomatsalsatomatplanter i drivhuset.
TomaterJeg elsker tomater, og kan spise dem som andre spiser æbler. Hele sommeren består min madpakke af tomater i både og agurkestykker, som jeg medbringer i en lille boks.
Billedet her, er bare det nederste af den ene plante, og som I måske kan fornemme, får jeg trods alt svært ved at spise mig ud af alle de tomater. Nu har jeg lavet en portion tomatsalsa. Halvdelen blev blendet og lagt i fryseren.
Chili chyenne og apache P1060169
Begge chiliplanterne giver også rigtigt godt. Både den gule cheyenne og den røde apache. Af dem har jeg lavet en chili-hotsauce, efter en gammel opskrift fra Familiejournalen. Hotsaucen kan laves i mange forskellige styrker, alt efter hvilke chilier man bruger.
 • 300 g gulerødder
 • 1 løg
 • 3 fed hvidløg
 • 3 dl limesaft
 • 1 dl vand
 • 12 blandede chili (f.eks. habanero, jalapeños, spansk chili el. snackpeber
 • 2 tsk salt.
Skræl og riv gulerødderne. Hak løg og hvidløg. Bland gulerødder, løg og hvidløg med limesaft og vand og lad blandingen småkoge under låg i 10 min. Skær chilierne i mindre stykker og lad dem koge med, sammen med saltet i yderligere 10 min. Blend chilisovsen, til den er helt glat.
melon P1060178 melon
Jeg aner ikke hvordan meloner skal passes, men jeg ved, at de helt har taget magten i drivhuset. De kravler op ad glasset og snor sig om alt det andet derinde. Og alle de små meloner, jeg hele tiden ser er på vej, falder af. Nu har jeg gjort hård proces, og klippet en masse blade og ender af, også selvom der var masser blomster og små frugter. Der skal jo en enorm energi til fra plantens side, for at bringe næring flere meter ud til frugten, og bladene suger en stor del af denne kraft på vejen. Nu må vi se om det hjælper nogen steder.

Om et øjeblik, er jeg den der er smuttet til hygge med kollegaerne. Chefen siger at han har købt god rødvin, og den kan jeg med god samvittighed nyde, for Allan henter og bringer mig som sædvanlig.

14 kommentarer:

 1. MUMS.. hvor ser det lækkert ud.. God aften og nyd den gode rødvin, og selskabet. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Opskriften lød også lækker, syntes jeg :-)
   Det har været en rigtig dejlig aften med god mad, godt selskab og gode vine' og jeg har nydt det hele til fulde :-)

   Slet
 2. Det var da en rigtig god ide med den chili-hotsauce ... den er skrevet bag øret til jeg kommer hjem til en masse chilier. Håber jeg ;-)
  Det er da helt vildt, som dine tomater er frodige. Sylter du dem så ikke grønne, nogle af dem? Det synes jeg smager så godt.
  Spændt på, om det hjælper med melonen - surt, at frugterne bare falder af.

  SvarSlet
 3. Havde jeg vidst at tomaterne var så vilde, kunne jeg have brugt lidt af pladsen til noget andet :-)
  Jo jeg sylter tomater hvert år. Jeg plejer at få alle søsters, da de ikke spiser sådan noget, og det plejer at være mange, så jeg må vist se om jeg kan finde på noget nyt også.
  Jeg er også spændt :-)

  SvarSlet
 4. Pia, jeg tror du kan få glæde af at læse her:
  http://www.drivhusnyt.dk/Melon.html
  Der står en del om pasning af melon i drivhus.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Inge . Hvor er det dejligt når nogen gider lave arbejdet for mig. :-) jeg har nu læst og ved de SKAL klippes og det skulle have været for længe siden. Jeg kender ikke sorten på mine planter, det er bare et par kerner fra en vandmelon jeg har sået. Jeg gjorde det samme sidste år, men da havde vi ikke drivhus så min søster fik planten og høstede faktisk små meloner. Hvordan hun passede dem har jeg aldrig fået spurgt om. Mine frugter er ikke blevet større end mirabeller, når de er størst.

   Slet
 5. Det er da fantastisk så mange tomater du har, og allerede til at høste ? jeg har en temmelig "misundelig Hr ipsen" her lige nu ,han siger øv ,hans tomater er kun grønne og hele hans urtehave har slået fejl i år , det vil ikke som han vil , det er ellers sat ud i tide gødet og passet ...... flot ser dine ud ....

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er 3 uger siden jeg høstede de første røde tomater og vi kom faktisk sent i gang da vi lige skulle have etableret drivhuset først. Måske har det været rigtigt godt? Min søster er nemlig også misundelig. Hun started så tidligt at det tog skade af det kolde forår så hun måtte starte forfra

   Slet
 6. Sikke flotte afgrøder I har kunne høste allerede nu. Hvis jeg har for mange tomater laver jeg tomatsuppe og fryser ned til vinterens mørke og kulde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tomatsuppe er også dejlig. Det skal jeg helt sikkert også lave noget af. Suppe i det hele taget er dejligt, og let mad er altid dejligt :-) Jeg plejer også at fryse tomater i både til sammenkogte retter.

   Slet
 7. Hvilket indlæg - skønt for øjet og selv kl. 8.00 morgen skærpes appetitten til chilli :-) Tak fordi du deler, den opskrift må jeg afprøve!

  :-) Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme og god fornøjelse :-)

   Slet
 8. Hvor ser det lækkert ud - tak for opskrift (:

  - Kit

  SvarSlet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)