torsdag den 15. december 2011

Opskrift på grønlangkål og nøddebrød

Der er mange måder at lave grønlangkål på. Da jeg lærte Allan at kende, og blev inviteret på min svigermors grønlangkål for første gang, tænkte jeg, det ikke havde noget med grønlangkål at gøre. Det lignede mest en tyk persillesovs. Efter at svigerfamilien fik smagt min grønlangkål, og Allan fik beklaget sig nok over sin mors menu, kom der dog mere grønkål i og meget mindre sovs stuvning. På opfordring, lægger jeg nu min opskrift ud på bloggen. Jeg har altid kun lavet retten på slump, men fordi mor ville have en opskrift at holde sig til forleden, fik jeg noteret lidt mængder ned. Først har vi selvfølgelig været ude og købe friske grønkålsstokke, som vi har plukket bladene af, renset og kogt møre i vand tilsat salt. Derefter er grønkålen hakket og lagt i fryseren. Den frosne hakkede grønkål fra butikkerne, duer ikke.
Denne opskrift rækker rigeligt til 12 sultne personer, der ikke skal have andre retter serveret.
grønlangkål
  • 2.550 g hakket grønkål
  • 2 liter mælk
  • 375 g margarine
  • 250 g sukker
  • 330 g mel
  • 5 tsk. salt
Grønkål, mælk og margarine kommes i en gryde og koges op, hvorefter sukker, mel og salt tilsættes. Det skal stå og småsimre en time eller to, mens der jævnligt røres i gryden, så det ikke brænder på. Jeg smagte det til med en del mere sukker og salt, end de mængder der her er opgivet. Måske skal der også en slat mælk mere i.
_________________________________________________________________________
Når nu jeg er i det skrivende køkkenhjørne, så bliver opskriften på nøddebrød også serveret, fordi der er mange der lander på min blog, når de leder efter opskriften på nøddebrød. Opskriften har jeg fået udleveret af Bailine.Nøddebrød
  • 150 g mandler
  • 100 g valnødder
  • 100 g solsikkekerner
  • 100 g græskarkerner
  • 5 æg
  • 5 spsk. koldpesset olivenolie

Blend alle nødder og kerner halvfint. Tag evt. nogle af valnødderne fra og hak dem groft. Dejen skal være forholdsvis fast og let at arbejde med.
Bland alle ingredienserne i en skål, og form derefter massen til et firkantet brød på en bageplade. Jeg bruger en brødform.  Bages ved 160 grader i 40-45 min, alt efter hvilken form du har givet brødet. I brødformen bages det 45-55 min.
Brødet kan varieres på utallige måder: Du kan bruge kokosmel i stedet for f.eks. græskarkerner, du kan bruge hasselnødder, usaltede jordnødder eller hørfrø. Eller du kan krydre brødet lidt med kardemonne, kanel, eller allehånde. Kun fantasien sætter grænser.
Der er 34 g kulhydrat i hele brødet, og er derfor godt hvis man ikke vil spise for mange kulhydrater.

12 kommentarer:

  1. Jeg har næsten aldrig haft 12 personer til middag, og der er nok nogle gulve, som skal ordnes og vægge, der skal males før jeg synes det er sjovt at have gæster, men sådan en opskrift til 12 personer (og billedet med små brune kartofler) får altså lysten til at komme og det skal du have tak for!

    Det er en dejlig opskrift, især hæfter jeg mig ved at du ærligt siger at den "købe" grønlangkål, der ligger i købmandens fryser, ikke er meget bevendt - det synes jeg nemlig heller ikke, selv om jeg af en eller anden grund altid køber den og laver det et par gange om året. Forklaringen er, at det er bedre end ingenting, tror jeg :)

    SvarSlet
  2. Takk for oppskrifter. Jeg blir alltid glad når noen tar seg det bryet å legg ut noen. Jeg snupper denne og legger den i min mappe.
    Vi pleier meget sjelden å være så mange som tolv til bords, men man kan da halvere, tror jeg.
    Nå skal jeg medgi at vi ikke spiser grønnkåj så ofte, men man vet aldr, før man han har prøvet en ny opp skrift.
    HA en fin dag.

    SvarSlet
  3. Jeg må indrømme, at jeg stadig ikke kan lave en grønlangkål som min mor kunne... men den smager da lidt af fugl. Jeg printer din opskrift ud og prøver at følge den næste gang - måske lige halverer den en gang :)

    SvarSlet
  4. Donald.... Vi har sjældent været under 25 personer når jeg har lavet grønlangkål :-)
    Jeg ved ikke hvad industrien gør ved grønkålen. Selv en pose købegrønkål blandet i under tilberedningen, ødelægger retten, så det er slut her :-) Kan man lide det købte, så skal man da bare spise løs :-)

    SvarSlet
  5. Mormor.... Værsgo :-) og selvfølgelig kan den deles i mindre portioner. Det er også sjældent vi spiser grønkål, bortset fra her i juletiden. Vi får ALTID grønlangkål juleaften, ellers er det ikke jul :-)
    Velbekomme og en god aften til dig.

    SvarSlet
  6. Jeg er opvokset med sønderjysk grønlangkål, som ligner din i konsistens, traditionen i sønderjylland er at man får grønlangkål, hamburgryg, flæsk og kålpølser nytårsaften.. Den tradition har jeg ikke taget med mig, selv om jeg elsker den ret.. Her i huset står den altid på fondue den sidste aften på året.

    SvarSlet
  7. Frøskuffen.... Øvelse gør mester, så måske lykkes det en dag :-) Det står dig frit for at halvere og dele ud i de mængder der passer dig :-)

    SvarSlet
  8. Inge.... Der er da heldigvis nogen der kan lave "den rigtige" grønlangkål :-) Jeg vidste ikke at den i det område af landet, hørte til nytårsaften. Som skrevet til Mormor, får vi altid grønlangkål juleaften, med alt det du nævner, inden vi går om bord i anden :-)
    Vi har ingen tradition for maden til nytår.

    SvarSlet
  9. Tak for opskrifterne:-) altid dejligt med lidt ny inspiration. Det nøddebrød ser vældig spændende ud, det tror jeg jeg vil prøve her i julen.Rigtig god weekend.

    SvarSlet
  10. Prikker.... Velbekomme :-) Jeg er vild med nøddebrødet, og spiser det helt tørt uden nogen former for smør eller pålæg. Det fylder godt i maven :-)
    Tak og det samme til dig.

    SvarSlet
  11. Takker for opskriften Pia...... :-)

    SvarSlet
  12. Inge... Velbekomme :-)

    SvarSlet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)