tirsdag den 21. juni 2016

På Høvblege med luppen

I søndags gik turen til Høje Møn, som er et af Danmarks skønneste naturområder. På denne lokalitet finder man det meste af året gode botaniske oplevelser. Vi har før vandret rundt der, men altid kun på egen hånd. P1110463
Dansk Botanisk forening holder hvert år De Vilde Blomsters Dag over hele landet. Da Naturstyrelsen atter inviterede på denne 3-timers vandring i orkidéparadiset, ville vi gerne deltage sammen med kyndige guider.
P1110493
Der var stor tilslutning En overvældende stor tilslutning ifølge guiden. Bilerne holdt parkeret i lange rækker flere steder ved Gurkebakken. Mere end 60 personer deltog i turen på en meget blæsende dag.
 
Høvblege (og Jydelejet) er nogle fantastiske steder med et blomsterflor uden lige. Vi besøgte mange af de bedste steder, hvor de mange orkidéer vokser. På Møn finders der mellem 45 og 50 forskellige vilde orkideer. Hele området er fredet, så man må ikke plukke et eneste græsstrå.
I dette smukke kalkoverdrev, findes der massevis af andre mere eller mindre sjældne planter. Mange af os var nede på knæ eller mave mange gange for at kigge på de små blomster og insekter. Luppen blev dog ikke brugt, men jeg havde den med, som man havde anbefalet. De Vilde Blomsters Dag på Høvblege
Vi så et enkelt eksemplar af den meget sjældne sortprikkede blåfugl, (sommerfugl) og timiankøllesværmere. Sidstnævnte så vi rigtigt mange af, og de flyver ikke væk som sommerfuglene, når man vil fotografere. Både blåfuglen og køllesværmeren lever kun på Møn, fik vi at vide. Sommerfuglen nåede jeg dog ikke at få et billede af. P1110477
Vi fik en fantastisk historie om køllesværmeren. Om dens besværlige tilblivelse og liv.
Der blev observeret en helt ny orkide den dag. Ifølge planteeksperterne, er det et helt  fantastisk fund og en meget, meget sjælden blomst. Den er aldrig før set på dette sted. Jeg kunne nu ikke se forskel på den ene, og dem der var massevis af. Det er noget med de små bitte kronblade, men den lille horndrager blev vist dagens mest fotograferede og omtalte blomst. Et sensationelt fund, som kun findes i Jydelejet og nogle få andre steder i landet. 
P1110523 P1110520

Da vi var nået halvvejs, var der en kort pause, hvor vi kunne indtage den medbragte kaffe. Herfra gik vi videre og så på flere blomster og insekter. Man kunne tydeligt se og høre de mange græshopper, som græsset på steder var helt levende af.
Nogle kiggede efter myrer, småinsekter og sommerfuglelarver, og fandt nogle ukendte af de sidstnævnte. Der blev stillet mange spørgsmål om både dyr, planter vegetation og alle fik svar.
P1110532 P1110544


Klintekongen (ikke den klintekonge vi jævnligt hører om i medierne) og kongens spisekammer fik vi fortalt historier om.
Herunder står vi og kigger ud over Kongens spisekammer, og bag os ligger hans slumrerede. P1110559
Herfra gik turen ud til det mere spartanske sure overdrev i Mandemarke Bakker, hvor vegetationen er noget mindre og anderledes, men der er absolut også noget at se på.
P1110560
Det blev i sandheden en dejlig dag, hvor vi også fik en god snak med gode gamle venner far dengang vi sad i bestyrelsen for Adoption og Samfund.
Vi sluttede dagen af med at spise på Møns Bryghus. Der ved vi nemlig at man spiser fantastisk godt. Vi ved også at man skal bestille bord, hvis man vil være sikker på at få en plads, men nu kørte vi jo lige forbi. Selvom der ikke var nogen ledige borde, fik vi lov at sætte os i et hjørne, hvor de ellers helst ikke ville have gæster siddende. Det kan varmt anbefales at spise på Bryghuset i Luffes Gård.   



11 kommentarer:

  1. Ih hvor det bare lyder som en tur,jeg ville have haft nydt i fulde drag! Meget interessant - og så har I fundet en helt ny art - du kommer lige pludselig med i danmarkshistorien, Pia :-D
    Den der timiankøllesværmer skal vi da vist lige over på Møn for at lede efter - den er rigtig flot.

    SvarSlet
    Svar
    1. Der var en af deltagerne der opdagede den. Nogle af deltagerne var virkelige nørder, der lavede notater og flere havde bøger med. 'Vores' botanikerekspert blev råbt an, og han måtte kalde guiden tilbage. Jo, jo det var et stort øjeblik, men i danmarkshistorien havner jeg ikke, den ære tilfalder en anden :-D
      Eksperterne havde aldrig set så mange timiankøllesværmere på Høvblege, som den dag. Der sad fra to til mange flere på en og samme blomst og vi stod i kø for at komme ned og ligge for at fotografere ;-)

      Slet
  2. Danmark har heldigvis mange "skønneste områder". Men det her er afgjort kvalificeret!
    Sikke en spændende tur, endda med udvidelse af botanikregisteret. Flotte billeder af blomsterne. Køllesværmeren er også flot!
    Tak for turen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er jeg helt enig med dig i. Jeg tænker faktisk at det er en tekst man ofte støder på, når man læser om ture rundt i landet. Selvfølgelig afhænger det også af hvad man tiltrækkes af.
      Der var stor begejstring at spore blandt plantenørderne. Vi andre sugede bare til os.
      Velbekomme.

      Slet
  3. Køllesværmer - det var godt nok et mærkeligt navn. Men flot er den :-) Dejlige steder I har været, men hvad er et surt overdrev??

    SvarSlet
    Svar
    1. Køllesværmeren er rigtig fin :-D

      Det er noget med jordbundsforhold og pH-værdi. Overdrev deles i forskellige typer. Det er ret teknisk, så det skal jeg ikke kloge mig på, men vi gik fra den meget kalkholdige (kridtagtige) jord til den mindre kalkholdige jord, hvor man også kunne dyrke lidt (meget ringe) landbrugsafgrøder.

      Slet
  4. Sikke da en dejlig tur I har været med på.
    Dejligt at læse at du kan anbefale Møns Bryghus, vi skal derned og spise d. 9. juli. :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var en rigtig dejlig tur.
      Det kan I roligt glæde jer til :-)

      Slet
  5. Det var en interessant tur, hvor vi blev bombarderet med nye plante- græs- og insektnavne. De fleste glemte vi ret hurtigt igen, for man kan ikke rumme det hele. Vi nød bare synet og fortællingerne om det hele.

    Tak :-) Jeg har længe ville ændre det til noget mere sommerligt, men fik først gjort alvor af det nu. Valmuerne passer fint til årstiden.

    SvarSlet
  6. Det lyder som en god dag. Køllesværmere er til at fotografere, men man må ofte have en god tele for at holde sig på afstand af dagsommerfuglene, så går det.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var en rigtig god dag. Jeg har været heldig nogle gange med dagsommerfuglene, men bedst som jeg mener at have en i linsen, så letter den oftest. Den her sommerfugl sad ikke stille på noget tidspunkt. Den var konstant i bevægelse i luften.

      Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)