fredag den 17. juni 2016

Nøjsomhed og en gammel dør

P1110445Selvom jeg i realiteten ikke behøvede at stå op før halv syv, så var jeg åbenbart færdig med at sove længe før. Klokken 5 kunne jeg ikke ligge i min seng mere. Skulle jeg gå i gang med at bage eller… Der var masser af muligheder.
Valget faldt på en tur rundt i haven og at skrive dette blogindlæg. Indlægget var rimelig hurtigt skrevet, men hvor pokker lå de to billeder af døren fra februar måned gemt.
Mens der flere steder i landet er faldet uhyre mængder regn, så har vi indtil nu måtte nøjes med sølle 7 mm på 2 døgn, men lidt har også ret, og det var en fornøjelse at gå og pille ude i haven i aftes.
Vi har en meget tung lerjord, der ikke er særlig havevenlig. I år bærer den gevaldigt præg af tørken. Haven er ikke tilsået eller plantet til som den plejer. Drivhusets planter er noget skravl. Til trods for der vandes med vandhanevand, men det bryder de sig åbenbart ikke om i det lange løb. Min skoleagurk fik jeg knækket, lige over jorden, for længe siden, da jeg ville binde den op. Planten blev åbenbart så fornærmet over den behandling, at den gik  i strejke. Sidste weekend truede jeg med at hive den op. Jeg gjorde det dog ikke, for hvad skulle jeg så sætte der på dette sene tidspunkt. I øvrigt er der heller ikke meget ved at have et halv- eller helt tomt drivhus. Nu er agurken begyndt at skyde og gro gevaldigt, så måske er der håb for at der bliver lidt at høste. Måske skulle jeg true peber- og tomatplanterne med samme behandling.
P1100239 P1100242
Mads har længe været på jagt efter en billig ‘ny’ dør. En fabriksny koster 10.000,-  til 15.000,- kr. Så da han i vinters fik mulighed for at få en nedrivningsdør kvit og frit, slog han til. Bundstykket manglede, men resten af træværket fejlede intet. Allan ville gerne bruge sin tid på at renovere døren. Han gik i gang med at slibe flere lag maling af. Fik et familiemedlem til at lave et nyt bundstykke efter det gamle. Døren blev færdig på den ene side, men så skete der det samme som med min agurk.
P1110443
Allan gik i stå.
Han er nu startet op igen. Ruderne er pillet ud. Døren er grundet og malet flere gange. Der skal sættes nye gummilister i.
Døren skulle gerne sættes i inden det bliver efterår og vinter, men hvis han fortsætter i dette tempo, så er den snart færdig.

12 kommentarer:

 1. Her er heller ikke kommet vand af betydning, men vi får så heller ikke oversvømmelse.
  Godt at skoleagurken arter sig vel og gør som sådanne skal.
  Det ser ud til at blive en fin dør - bare det ikke er en brun inder dør!

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er fordele ved alt.
   Ja, den har travlt nu med at indhente det tabte.
   Den bliver rigtig fin, men det sidste forstår jeg ikke rigtigt. Døren er en yderdør og brun bliver den ikke af andet end det skidt der evt. sætter sig på den.

   Slet
 2. Allan skulle vel også bare vandes :-)
  Mit drivhus er så frodigt, at det er ved at tage pusten helt fra mig, og jeg vander kun med hanevand - gøder du nok? Jeg gøder en del. Planterne kan, lige som os, ikke leve kun af vand, de skal også have mad.

  SvarSlet
  Svar
  1. Han bliver skam vandet hver dag ;-)
   Skal planterne også have mad? Jeg sætter en tallerken nye kartofler ud til dem så ;-) Nej, pjat. Jeg har været haveejer i mere end 40 år, endda med stor urtehave, så det kommer ikke helt bag på mig at de skal fodres ;-) De får gødning, men ikke ved hver vanding. Man kan også gøde for meget. Det med hanevandet var ment som en joke, noget skal jo have skylden ;-) Vi har ofte måtte spæde til med hanevand, når vores to regnvandsbeholdere bliver tørlagt. Vandværksvand er fint, det er bare dyrt ;-) Det er dog sjældent mere end drivhusplanterne der bliver vandet. Det der gror i haven, må nøjes med det himlen tildeler. Jordbærrene har dog fået i år.
   Jeg tror årsagen er, at jeg plantede meget, meget sent (først i maj måned) Da solen og varmen endelig kom, tror jeg de har fået det alt for varmt. Drivhuset ligger jo helt åbent. Der er bagende sol fra alle 4 sider samt fra hele taget, og selvom vi åbner vinduerne og døren, er der ulideligt varmt. Man kan se på planterne at de lider. Jeg burde male noget af glasset hvidt, eller sætte gardiner op for at skåne planterne, men så meget gider jeg ikke gøre ud af det. Dit drivhus har en meget bedre beliggenhed i et hjørne med buske.

   Slet
 3. Trusler hjælper åbenbart på planter.. hvad har du truet Allan med.. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha... Det vil du slet ikke vide Inge :-)

   Det rigtige svar er, at han brokkede sig over at han ikke kunne komme til noget på værkstedet overhovedet, fordi den dør fyldte det hele. Så foreslog jeg bare, at han fik lavet den færdig. Hvor svært kan det være :-)

   Slet
 4. Hvor bliver den dør bare flot! Og så sparer Mads en frygtelig masse penge. En dør er sørme dyr, kan jeg nu forstå.

  Måske er det et meget dumt spørgsmål, men hvad pokker er en "skoleagurk"?

  SvarSlet
  Svar
  1. Den bliver som ny ;-) Det er nemlig rigtig mange penge at spare. Døre er dyre. Kan man bruge en dør med standardmål kan man få dem billigere, men når de skal specialfremstilles efter mål, er det andre priser.
   En skoleagurk er en lille salatagurk, som passer til madkassen og skoletasken. De kaldes også miniagurker.

   Slet
 5. Sjovt med genbrug. Tænker tit på den tid der bruges til at få tingene til at være som drømmene var da det blev fundet, bliver gjort op i penge, og ikke glæden ved at gøre det. Nogle ting køber jeg altså, for ved glæden ved selv at gøre det, ikke er ved alt, der er ting jeg vælger fra :-)
  Den vilde natur, og det der var der i forvejen, altså i haven, kan da gøre glad.
  Ønsker dig og dine en dejlig lørdag/weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis det skal gøres op i arbejdstimer og timeløn alene, så er der nok en del man skal holde sig fra. Vi gør det, fordi vi kan lide det, og Allan vil gerne have noget at gå og pusle med.
   Der er mange glæder ved både naturen og haven.

   Tak, det har været en dejlig weekend. I dag var vi på en spændende vandretur i anledningen af De Vilde Blomsters Dag.

   Slet
 6. Godt arbejde. Den dør bliver flot. Herligt med håndværkerkompetancer i huset!
  Vi fik godt med vand i rette forhold, så det kom godt ned i jorden. Køkkenhaven sagde pænt tak!
  Skoleagurker og blommetomater eller sherrytomater er dem med mest og bedst smag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi synes også den bliver fin.
   Dejligt når regnen kommer i passende mængder. Her tørster vi videre ;-) Det kryber udenom os det vand, men som landmanden siger, kommer regnen (upassende) når de skal høste.

   Efter min mening er der mange smagsløse varianter af blommetomater, men jeg er helt enig med dig i smagen af cherrytomater. Her går man aldrig galt i byen, selvom der er meget forskel på smagen. De første små tomater er høstet og det er det rene slik.

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Jeg svarer også på kommentarer til gamle indlæg. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)