lørdag den 11. juni 2016

Rosengele og anden smag af sommer

P1110413Når man til dagligt sidder inde og lumrer på et kontor i mange timer, sætter jeg ekstra pris på at opholde mig ude, når jeg har fri. Ikke mindst når det er sol og sommer, som det er i denne tid.
Sidste søndag var det den årlige cykeltur med alle her fra gaden. Grundlovsdagen ligger altid fast til dette arrangement. Vi medbringer kaffe, mad og drikke til hele dagen, og begiver os af sted på en nærmere fastlagt rute. I år blev vi enige om at prøve en lidt anden model, fordi der efterhånden er ret mange der kan eller tør cykle mere. Vi var 8 der mødte op med kaffe og anden væde til at klare turen i den hede, det var i søndags.
P1110366 P1110367

Når nu jeg havde stået og tilberedt mad, som jeg plejer, var det lidt underligt ikke at skulle have det med på cyklen. Det blev stillet i køleskabet til senere afhentning, for vi skulle nemlig grille sammen alle sammen om aftenen. Det betød at der dukkede syv personer mere op. Det bliver nok den fremtidige model, at vi der kan og vil cykle gør det, mens vi samles bagefter til grill og nabohygge.
P1110415I morges, inden det blev for varmt og solrigt, gik jeg i haven og høstede nogle af mine mange roser.  P1110417
Nu har jeg nemlig igen så mange roser, at jeg nænner at ødelægge plukke kronbladene, og bruge dem i husholdningen. Man får nemlig den skønneste rosengele af de duftende roser. Alle roser kan bruges, men jo mere farve der er i kronbladene, des mørkere bliver geleen.

Opskrift: på rosengele:
 • 1 liter let sammenpressede kronblade af (selvfølgelig usprøjtede) roser
 • 1 liter vand
 • 2 tsk. vinsyre eller citronsyre
 • 750 g sukker
 • Geleringsmiddel.
 • Bring vand og syre i kog og læg kronbladene i og kog under låg 5-10 min.
Mål saften. Giv det et opkog og kom sukker og geleringsmiddel i og kog kraftigt ½ min. Hæld på glas.
P1110423Derefter en tur på cyklen for at høste hyldeblomster til hyldeblomstsaften, som er en dejlig forfriskning. Dejlige hurtige arbejdsopgaver. Nu står hyldeblomsterne og trækker i køleskabet, og der skal de stå de næste 4-5 dage..
P1110424
Resten af dagen er brugt i haven. Der er så tørt, så tørt derude, men jeg fik da hevet en masse ukrudt op, og plukket en pæn portion jordbær, mens Allan har haft gang i afslibning af havemøblerne. Jeg var tilfreds bare de blev vasket og skuret godt, men han mente vi var nødt til at male dem. Her nedlagde jeg veto. Hvis de skulle males, måtte han selv klare den opgave.

  P1110429

Eftermiddagskaffen blev nydt i solen på bænken.  De nye kartofler blev også skrabet ude i haven. Til dagens arbejde, blev der serveret en forfriskning af syrensaft med isterninger og jordbær. Menuen i aften er oksemørbrad med nye kartofler og blomkål, og så er der dessert. Jordbær med fløde. Mere dansk og mere sommer kan det næsten ikke blive.

15 kommentarer:

 1. Det er skønt med sommeren, når den er her, og for min skyld må plænen gerne blive gul af vandmangel.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den gule plæne generer heller ikke mig det fjerneste, og fordi det meste er mos og ukrudt er den også grønnere end naboernes. Det generer mig heller ikke.

   Slet
 2. Den rosengele har da en fantastisk farve - men jeg nænner ikke at bruge en hel liter rosenblade til det - det ville dræne mine roser næsten helt for blomster. Kan hybenroser bruges, eller er de for stærktduftende? Og dermed for kraftige?
  Det ser næsten for fristende ud til ikke at blive afprøvet :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hybenroser kan sagtens bruges. Der skal bare høstes rigtigt mange, men det er jo en overkommelig opgave. Hybenroser er ikke kraftigere i duften end mange haveroser, de er bare noget mere farveløse. Jeg har lavet meget rosengele igennem de sidste 40 år af både hvide, lyserøde, gule og mørkerøde roser.

   Slet
 3. Der kræver vist at jeg lægger nogle bud ind på den dertil indrettede side. Jeg lever bare det liv, jeg altid har levet, og jeg fortsætter det gerne ;-) Det er og var lækkert. Nej, det er en fin løsning, så er der også nogen hjemme til at tænde op i grillen, så vi andre ikke behøver cykle mindre af den grund.

  SvarSlet
 4. Du er altså god til det henkogning....geleen ser så indbydende ud! Og så er det tid for hyld. De lyser op i hegne og hæk. Jeg nyder duften i forbifarten.
  Det er dejligt at I kan fuinde nye former for nabofællesskabet, så alle kan være med på deres egne præmisser.

  SvarSlet
  Svar
  1. Og du er god til strik ;-) Det dufter skønt af først det ene og så det andet.
   Tiden ændrer sig hele tiden. Vi prøver at tilpasse tingene efter tiderne og menneskerne så alle kan være en del af det, hvis de har lyst.

   Slet
 5. Det med traditioner er fantastisk. Har ikke så mange selv, kan savne det til tider.
  Lækkert med hjemmelavet rosengele og hyldesaft. Rosengele holder jeg mig fra, og måske tager jeg modet til at lave hyldesaft, altså tage det jeg må fra naturen, har jo ikke en have hvor jeg kan hente :-) - Måske gør jeg det ikke, mindes alt for tydeligt engang hvor jeg plukkede hyben, hvor jeg blev overfuset af en, på en meget ubehagelig måde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har (før i tiden) haft frygtelig mange. Nogle går og andre kommer til af forskellige årsager.
   Hyld henter jeg også i naturen. Selvom vi har have, henter jeg meget mere i naturen. Den er jo så rig på det hele, og så skal jeg ikke selv passe det, men vælge og vrage fra det store tag selv bord.
   Det er ikke rart at få dårlige oplevelser.

   Slet
 6. Det lyder som en god model, når ændringer er nødvendige. Herlige produkter m.v.

  SvarSlet
  Svar
  1. Detfaldt også i ret god jord blandt de deltagende.

   Slet
 7. Hold nu op hvor er det en flot gele.. Smager den lige så godt som den ser ud..??

  SvarSlet
  Svar
  1. Den smager skønt, syrlig og ikke for sød ;-)

   Slet
 8. Hvor er det dog en smuk og dyb farve, når geléen er lavet på ene røde rosenblade. For mange år siden købte min mor et glas rosengelé på Egeskov Slot. Hun fik at vide, at de lavede den på rosenblade og ribs. Jeg har prøvet at putte mange hybenrosenblade sammen med hyldeblomsterne - det gav desværre en lidt kedelig og ubestemmelig farve.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes også det er en skøn farve. Ren ribsgele giver ikke nær så meget farve som disse blade, men jeg har aldrig prøvet at blande rosenblade med noget. Det synes jeg er synd for roserne.
   Jeg ved, at hvis man koger hybenrosevandet op af 3 omgange får det en fantastisk mørklilla farve. For hver gang man koger den ind, bliver den mørkere og mørkere. Det er sjovt at eksperimentere og man lærer jo hele tiden ved det.

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)