tirsdag den 10. juni 2014

Tyskerne besatte Stubbekøbing

Da Mimi Heinrich flyttede fra Hollywood til Stubbekøbing, havde hun en drøm om at gøre Danmarks ældste købstad til en større filmby. Det løb dog ud i sandet. Nu er byen igen kommet i vælten.
P1010740 P1010736
Allans søster havde hørt at de søgte statister til en filmoptagelse. Hun lagde billet ind, og blev blandt de 50 udvalgte. Optagelserne skulle foregå på havnen, og den lille by skulle have tyske by- og gadenavne. Den første optagelse skulle foregå tirsdag i sidste uge, en af de dage jeg arbejder i byen, men vi anede ikke på hvilket tidspunkt optagelserne skulle foregå.IMG_5644
Allan ville køre en tur derned, for at se om han kunne se noget og samtidig prøve om han kunne få et par billeder i kassen. Jeg sonderede terrænnet om morgenen, ringede hjem og meddelte, at der absolut intet var ændret på byen endnu, og at der ikke var et øje at se nogen steder.
P1010737
Da Allan kom lidt over middag var de i fuld gang med optagelserne. Han måtte gerne fotografere, men ikke når de filmede. Alle tilskuerne skulle, forståeligt nok, blive på udvalgte pladser, så de ikke stod i vejen, og kom med på filmen. På billedet ovenfor ses det arbejdende folk, skuespillere og statister. Allan siger, det var interessant at følge optagelserne til den tyske krimi: ‘Den døde pige’ eller ‘den forsvundne pige’, som medierne kalder den.  
Da jeg havde fyraften, var der pause i filmbranchen. Et kæmpe telt var opstillet på det grønne område, hvor alle blev bespist, så jeg havde hele havneområdet for mig selv, og kunne gå og fotografere. Jeg faldt over at reklamen for B.T. ikke er fjernet, men at en anden detalje, de lille hvide skilt under Polizei, er påført teksten.‘Bitte hier klingeln’ Allan fik at vide, at politibilerne havde været dækket til under kørslen her til landet. Kun det danske politi må køre på de danske veje.
P1010744 P1010738 P1010742
Som FT skriver, så er tyskerne grundige folk. ZDF skar eksisterende vejskilte ned med vinkelsliber. Filmoptagelserne varede i to dage, og kan ses om et år på ZDF. Filmfolk og statister var også en tur med færgen Ida til Bogø, hvor der ligeledes skulle filmes. Jeg undrer mig så bare over, hvorfor man ikke laver filmoptagelserne i eget land. Det ville unægtelig gøre det hele lidt billigere. Den danske filmbranche er ikke spor bedre.

19 kommentarer:

 1. Det er godt nok spændende, hvad der kommer ud af det projekt!
  I hvert fald en del genoprettelse af infrastrukturen....

  SvarSlet
  Svar
  1. Genoprettelsen er vist hurtigt overstået. Det er eksisterende, der blot er klistret over med tysk tekst.

   Slet
 2. Den film må vi da huske at se om et år - som jeg forstår det optager tyskerne mange film i eget land og sender dem i TV, men enkelte er forlagt til udenlandske lokaliteter, og åbenbart også til DK. Filmene er som oftest tekstede på dansk, så man man sagtens se dem, hvis man ikke kan tysk eller har brug for sproglig støtte til den smule af sproget man kan (gælder mig). Det sker jeg ser en af filmene, som oftest er gode at slappe af til, fx når en enkelt kvindelig politibetjent skal opklare en forbrydelse på en bette ø.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan forstå det, når man skal skaffe kulisser, der ikke findes i det pågældende land. Godt nok har tyskerne ikke så meget vand som her i landet, og måske er det netop den lille færge der er årsagen til det hele?
   Det er mange år siden jeg har set tysk tv. I mine unge dage, kunne vi kun se et dansk program, nemlig DR og de 3 tyske kanaler. Det var alt, men der var det altid synkroniseret og aldrig med tekst. Jeg har sikkert glemt alt om den film om et år, men hvis du opdager det, kan du da lige give et vink.

   Slet
 3. Det må have været både interessant og spændende at følge lidt med i, men lige som du forstår jeg overHOvedet heller ikke, hvorfor optagelsene gøres meget dyrere ved at lave alle de foranstaltninger, når de har et helt Tyskland fyldt med tyske vejskilte og ditto politibiler???
  Det har de muligvis en forklaring på, men jeg ville meget gerne høre den :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ville også godt have oplevet det live, men der var andet der skulle passes.
   En god forklaring, kan måske give os begge lidt forståelse. I dag kan man jo lave så meget i et studie og klippe, så vi seere aldrig opdager det. Indtil videre må det forblive en gåde for os to ;-)

   Slet
 4. Det kunne da være sjovt at se netop den film/det afsnit. Også for at se, om der nu skulle have sneget sig en enkelt dansk detalje med et eller andet sted. Ud over dit BT-skilt faldt mit blik også lige på marguerit-rute-skiltet ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kunne være sjovt. Så kan vi se om vi kan finde 3 eller flere fejl ;-)
   Jeg mener faktisk at vi er stødt på marguerit-skiltet i andre lande også, men hvor kan jeg ikke huske, så derfor nævnte jeg det ikke.

   Slet
 5. Måske skulle jeg alligevel slå over på tysk fjernsyn om et årstid. Fordi min sønderjyske svigerfamilie ALTID havde fjernsynet kørende på (høj) tysk fjernsyn, har jeg det lidt anstrengt med tysk fjernsyn, selvom vi har kanalerne. Det er nok en fejl, for jeg er sikker på, de har mange gode udsendelser.
  Mht. optagelserne i Stubbekøbing, så tænker jeg, det må være et kæmpemæssigt puslespil at holde styr på alle detaljerne. Der er nok nogle, der arbejder mere end otte timer om dagen i en periode der.

  SvarSlet
  Svar
  1. = "et års tid" - der manglede lige et mellemrum :-)

   Slet
  2. Vi har også set meget tysk tv her på Lolland, da jeg flyttede hjemmefra. Det var da der kun var en dansk kanal. Vi så faktisk meget tysk tv, der var Hit-paraden og mange, mange gode film. Den eneste ulempe var at alle de amerikanske film var synkroniseret til tysk tale og i en cowboyfilm skal de altså ikke tale tysk ;-) Jeg tror også vi kan tage alle de tyske kanaler i dag, men vi ser dem aldrig.
   Det er ikke et 8-16 job, heller ikke som statist. Det var midnat før de fik fyraften.
   Jeg kunne godt læse og forstå uden mellemrum, men jeg kender godt det, at man fik trykket send, og så argh...

   Slet
 6. Spændende med den slags aktivitet i lokalområdet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var bare ærgerligt at JEG ikke kunne se med også.

   Slet
 7. Det er da rigtig spændende at følge med i hvad der kommer ud af det projekt, den film vil jeg da prøve at huske at se :-) I Australien landende vi også midt i en filmoptagelse på stranden, der var en der lavede et interview med min mand, imen jeg lå og slikkede sol, men hvor og hvornår det blev vist, det aner vi ikke... :o) Ha´ en god aften - kram fra OddStyle

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kunne være sjovt at se, men jeg skal vist have hjælp til at huske de, eller skrive en lille lap :-)
   Det kunne da også have været sjovt at se for jer. Vi var engang til en filmoptagelse på Hotel Nørrevang - Et musikshow med Dorthe Kollo. Vi fik oplyst den nøjagtige sendetid på tysk tv.
   Tak og god aften til dig også.

   Slet
 8. Tak for din hilsen på min side.
  Hvor spændende at der sker sådan noget spændende lige der hvor man bor, og når i så kan deltage i dem....

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der sker bestemt noget her i yderområdet, så der er masser af liv. Heldigvis.

   Slet
 9. Jeg tror det er murstensbygningen, som regissøren har haft i kikkerten. Hvis de kan ordne vejskiltene (hurtigt) med vinkelsliber, så kan de vel også sætte dem op igen - og samme manøvre skulle de have gjort, hvis de var nødt til at ændre på en tysk Østersøby. Men alle de andre skilte kunne de selvfølgelig have ladet stå.

  Derfor kommer jeg frem til at det må være bygningerne og stemningen. Det betyder mere for en series succes end man måske lige går og tror?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var murstensbygningen (den gamle toldbygning) der var hovedformålet.
   Jeg har ikke kunne finde det omtalte nedsavede skilt, for dem jeg har taget billede af. er alle eksisterende skilte, som blot er overklistret med tysk tekst, og de ser alle helt normale ud igen. Jeg har dog set et meget skinnende blot skilt et andet sted dernede i fredags, så måske er det allerede bragt i orden, og jeg forventer da, at tyskerne selv har måtte betale for det de måtte have ødelagt.
   Det er muligt du har ret. Jeg forstår ikke det kan have så stor betydning, men jeg forstår heller ikke reklamens magt. Jeg ved bare den virker - og at den er aldeles effektiv - blot ikke på mig.

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)