torsdag den 31. oktober 2013

Små og store lysglimt

I sidste uge fik jeg pludselig nogle gevaldige lyn for venstre øje. Fænomenet er mig  bekendt, fra mit højre øje. Både Allan og jeg har været igennem møllen og fik begge P1130742meldingen, at der ikke var noget galt, og man vænner sig til de evige lyn, som man mest ser i mørke, og de små lykker eller fluer der er findes foran øjet. Denne gang var lynene noget voldsommere end dem jeg ellers lever med i perioder på venstre øje. Jeg ved at det er vigtigt at blive undersøgt af en øjenlæge, men med min viden, trak jeg opringningen til øjenlægen. Lynene blev også svagere i løbet af et par dage, men mandag morgen, da jeg sad på min pind, opdagede jeg at synet var blevet uskarpt, så jeg måtte hellere se at få det tjekket. Sekretæren sagde du skal tjekkes af en øjenlæge, men jeg kan ikke give dig en akuttid før i morgen tidlig 7:50  og du SKAL komme. Ja, ja, tænkte jeg, det er jo derfor jeg ringer. Du skal også sørge for at finde en chauffør, for du må ikke køre bil bagefter. Selvfølgelig adlød jeg, men katastrofalt var det i hvert fald ikke, for så ville hun have sagt, jeg skulle komme aldeles omgående.
Jeg måtte ringe til Allan og sige han ikke skulle lave nogle aftaler, fordi jeg havde brug for en chauffør. Derefter ringede jeg til den anden arbejdsplads, og sagde at jeg ikke kom fra morgenstunden, men forventede at dukke op senere. Tirsdag morgen blev jeg så tjekket godt og grundigt. Øjenlægen kan ikke se nogen rifter eller nethindeløsning. Det nedtrukne rullegardin, som slører synet ret meget, og de store sorte pletter, der hele tiden farer forbi, eller sidder mere permanent foran øjet, er ret så irriterende. Jeg ser ikke skarpt, når jeg skal fokusere på tekst, tråde en nål, kniple og den slags småtterier. Det er heldigvis ikke nær så utydeligt som inden min operation, for jeg bruger trods alt begge øjne. Det går meget bedre at se langt. Sker der noget, hvor jeg tænker, at det ikke er normalt, skal jeg ringe. Jeg har tid for årlig kontrol for den arvelige grønne stær om ca. 14 dage, og så vil han kigge på det igen.  Stormskade
Et lysglimt er det også, at vi her på matriklen slap fuldstændig helskindet igennem stormen. Både drivhus, campingvogn og alt andet har overlevet uden skader. Andre var knapt så heldige, men generelt er vi nok sluppet billigt her på øerne. På min vej har jeg dog mødt nogle af skaderne. Dette kastanjetræ er først væltet efter jeg var kørt hjem fra arbejde. Det væltede ret heldigt, væk fra vejen og uden at ramme huset. Var det faldet lidt skråt, var hele huset, som man ikke kan se på billedet blevet ødelagt, og mennesker måske kommet til skade. Nu gik det kun ud over hækken. P1130758
Sidst vi havde orkan, i december 1999, var vi til bisættelse på Fyn, Assens og nåede lige akkurat over Storebæltsbroen som de sidste, inden den også blev spærret for den helt almindelige personbilstrafik. Man kan godt forstå, de lukker broen, når man har prøvet at køre der i sådan et vejr. Man har jo ikke kontakt med vejbanen hele tiden. 

12 kommentarer:

 1. Håber at det kun er forbigående med de lysglimt, jeg krydser fingre. ;-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er langt imellem lynene, men de generer mig ikke. Det gør derimod det slørede syn. Tak for krydsede fingre :-)

   Slet
 2. Jeg håber ikke lyn og slør er permanent, det lyder ikke så rart.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lynene lever jeg fint med på det højre øje. De er der dog ikke konstant, men i perioder. Det er nervetrådene, men sløret må gerne forsvinde snart :-)

   Slet
 3. Det lyder ikke rart ved lyn for øjet. Jeg synes jeg har prøvet, men har kun et par fluer der flytter sig rundt. Heldigvis ingen grå eller grøn stær. Min kone har fået grøn stær og drypper øjnene hver dag så trykket holdes nede. Det gør du vel også?
  Godt at slippe billigt fra en orkan.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du er sluppet helt for lyn, eller ser dem måske bare slet ikke. Den lille lykkeedderkop, jeg ikke kan fange ;-) generer mig ikke på højre øje, men det gør den store spyflue på venstre øje. Jeg har ikke fået konstateret hverken grå eller grøn stær, men går til observation for det, da far havde sygdommen, og havde mindre end 5% syn tilbage. Jeg dryppede kun lige efter øjenoperationen, fordi trykket var alt for højt, og ganske normalt i den situation. Det kunne udvikle grøn stær. Trykket kom ned igen, så nej, jeg drypper ikke øjne.
   Det er dejligt at slippe billigt.

   Slet
 4. Det lyder da ikke særlig rart med lysglimtene for øjet; det er godt at du snart har en kontroltid.

  Hvor er det godt, at I slap gennem orkanen uden skader. Til tider ligger sydhavsøerne godt i læ. Det er godt nok et stort væltet træ, du viser.

  SvarSlet
  Svar
  1. Med lysglimt er der (næsten) altid er lys i mørket :-) Det er kun de rigtige voldsomme lyn, der er generende, de andre lever jeg fint med, som tusindvis af andre mennesker.
   Det gør de og til andre tider gevaldig udsat, men detexr en dejlig plet ;-) det er vist 100 år, eller mere, og i modsætning til os mennesker, så holder træer aldrig op med at vokse.

   Slet
 5. Håber øjenlægen får styr på dit syn, det må ikke være rart. Vores by, Fredericia, blev noget ramt af stormen og håndværkerne er nu i fuld gang med at lægge tagsten og hele tage på plads.

  SvarSlet
  Svar
  1. Øjenlægen kan ikke styre noget her, det er om ikke normalt, så heller ikke unormalt, når man har rundet de 50, men det kunne være tegn på nethindeløsning, som heldigvis kun sker for ganske få, og så kan man miste synet helt.
   Ja, ser var jo desværre et bælte, som det gik hårdt ud over, og der heexI så ligget.

   Slet
 6. Jeg læser dit øjenlægebesøg som, at der ikke rigtig er noget at gøre ved det?
  Det må da være lidt irriterende - men selvfølgelig fint nok, at du ingen former for stær har.
  I lå - lige som os - ikke i bæltet, der blev hårdest ramt, men jeg synes nu, det var slemt nok alligevel ... den campingvogn vil jeg tro, man vælger at lade være med at reparere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har læst helt rigtigt. HVIS det var nethindeløsning, kan man behandle med laser, så man måske kan undgå at blive blind. Det er derfor det er så vigtigt at komme til øjenlæge, når man har disse symptomer. Det er det, der er det farlige, altså løsning af nethinden. Jeg vil helst nøjes med den slags stær vi har i haven. Som nævnt vænner man sig til lyn og småskidt i øjet altid. Det kommer af, at glaslegemet falder sammen, og det gør det på alle. Nogen mærker det, andre gør ikke.
   Det var slemt, det knagede og bragede og bladene fløj rundt om huset og forbi vinduerne, så vi blev bare inde. Campingvognen snliver vist for dyr at reparere, så det bliver formentlig en ny!

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)