torsdag den 7. august 2014

Destination Trollhättan

Vi ankom til den næste campingplads, hvor vi fandt en skyggefyldt plads. Pladsen er godt besøgt og ganske fredelig, men ingen mulighed for internet. At man ikke kan købe nybagt brød før tidligst 8:30 og at køkkenet bliver låst mellem kl. 22:00 og 8:30 passer rigtigt dårligt ind i vores program. Det passer os til gengæld rigtigt fint at ankomme om eftermiddagen, så vi kan nå at orientere os lidt, i det område vi skal være i.
P1020558 P1020565
Her er vi nået op til Kopparklinten 71 m over elven.  P1020569
Vi fortsatte med at gå op og ned… op og ned…. de næste par timer
P1020570 P1020573
Det begyndte at blive mørkt, så vi fandt ned til civiliseret vej, hvor broer gik op eller blev hævet, så de store skibe kunne sejle forbi eller under.
P1020577 P1020581

Dette enorme skib fra Torshavn fyldte hele kanalen.
P1020578
Inden vi fik set os om havde vi travet mere end 21.000 skridt i et bakket terræn og taget adskillige trapper. De næste to dage cyklede vi området tyndt flere gange. Eller vi skubbede med cyklerne, når bakkerne var for stejle, eller når vi kom på stier, hvor man kun måtte gå. Dem er der faktisk ret mange af. 
P1020589 P1020592

Selvom vi har set det før, cyklede vi ud til sluseområdet, og det mere end en gang. Vi fulgte skibenes vej ud og ind gennem kanalen og sluserne. Vi så også de gamle sluser, som ikke var i brug mere.P1020636 P1020605
Vi cyklede gennem den gamle dal, og krydsede broer og så natur alle vegne.
P1020607 P1020611

Vandfaldet skulle vi selvfølgelig også se i funktion, så vi kom i god tid og stillede op sammen med ‘tusindvis’ af andre turister og ventede på det store øjeblik. 
P1020617 P1020618

Hver dag kl. 15 i en vis periode, lukker de 300.000 liter vand ud i sekundet.P1020621
Efter næsten at være tørlagt, som det fremgår af øverste billede højere oppe, var der hurtigt fyldt op med masser af vand på begge sider
P1020628
I løbet af 10-15 minutter var der ikke mere vand at lukke ud. I kan selv regne på hvor mange liter vand det er blevet til.
Sådan forsvandt en uges ferie i det svenske.

22 kommentarer:

 1. Det er bare et imponerende syn, når vandet kommer brusende ned over klipperne...
  Jeg/vi var der for mange år siden.. vi var også inde og se turbinerne, tror jeg de hedder!
  Sluserne kan jeg simpelthen ikke huske, så vi var nok ikke den vej!
  I har da haft en rigtig god ferie ud fra billederne at dømme.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vandfaldet har vi aldrig oplevet før nu og det er et imponerende syn. Turbinerne eller kraftværket, som de kaldte det, sprang vi over. Vi har set så mange vand- og elværker i funktion, godt nok ikke i den størrelsesordning, men systemet er jo det samme, går jeg ud fra. Allan har været vandværkspasser, og jeg var 'stedfortræder.' På arbejdet har vi haft et elværk. Vi solgte strøm som blev produceret af vandet.
   Det lyder som om du har sluserne tilgode. Jeg tror bestemt du ville kunne huske dem, hvis du har set dem.
   Billederne taler sandt. Ferien var som sædvanlig en god en af slagsen.

   Slet
 2. Sikke en ferie - I får da rørt jer noget :-) Jeg har været med mine forældre ved Trollhättan, da jeg var 8-9 år. Jeg husker tydeligt hvor spændende det var, at skibene kunne sejle op af trapper...

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi får altid rørt os, når vi er på ferie. Der har vi jo masser af tid. De store trapper er et spændende og interessant syn fo både børn og voksne

   Slet
 3. Tak for lidt svensk feriestemning :-) Utroligt hvad I har fået set og gået i den hede. Trollhättan er vældig imponerende, vi var der for et par år siden, og Bjärehalvøen er jeg ret vild med. Det var hyggeligt at få fulgt op på alle dine gøremål.

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme :-) For os er ferie lige med bevægelse ved egen kraft, men det var varmt at gå. Det er mere behageligt at cykle, når det ikke lige er op ad bakker :-)

   Slet
 4. Trollhättan er et skønt område, men jeg er kun kørt igennem en enkelt gang siden jeg var der med mine forældre, da jeg var 11-12 år - vi skulle lige vise Charlotte og Pernille, hvordan en sluse virker. Jeg er derfor gået glip af vandfaldet - det kunne jeg godt tænke mig at se!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er heller ikke fordi jeg (eller vi) har overrendt stedet i alle vores leveår, altså bortset fra denne ferie :-) I må da en tur op til vandfaldet, turen er overkommelig, når I alligevel opholder jer i det svenske. Det er et imponerende syn, selvom det varer relativt kort tid.

   Slet
  2. Njarhh - 313 km fra torpet og 382 km hjemmefra - det er jo næsten det samme, og ikke noget, vi lige tager på en dagstur :-)

   Slet
  3. Årh, vi har næsten det dobbelte, og tog det i et stræk hjem med campingvogn på slæb. Nå, pjat til side. Du kan nok se, at jeg ikke har googlet noget. Jeg var slet ikke klar over, I havde så langt. På det store kort over Sverige bor I jo rimelig tæt på :-)

   Slet
 5. Tak for turen - det er jo noget mageligere (og usundere) at klare de 21000 skridt foran komputeren. Spændende sted.

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme. Du får vist rørt dig det du skal, så det går nok :-)

   Slet
 6. Tak for turen, og jeg kan mærke at jeg helt klart skal holde ferie næste år med ophold samme sted flere dage, så vi kan komme ud og vandre og se en masse :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. I får nu også set noget fra motorcykelvinklen, og det kan jo sagtens kombineres. Man får nu en gang øje på mere, når det hele går lidt langsommere :-)

   Slet
 7. Tak for et dejligt gensyn med Trollhättan, hvor vi holdt ferie for et par år siden. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme. Jeg husker godt du skrev om det, men tænk er det allerede så længe siden. Hold op hvor tiden løber :-)

   Slet
 8. 300.000 liter vand i sekundet - det er sørme da imponerende, det ville jeg gerne opleve, også selv om det kun varer 15 minutter.

  Skønne aktive ferier I holder jer; I grundlægger dagligt en god alderdom!

  Sikke en smuk natur med de store niveauforskelle. Hvis ben og lår var lidt trætte om aftenen, forstår jeg det godt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er så mange liter vand, at man læser teksten mere end en gang.
   Bevægelse er en livsstil, vi altid har praktiseret, så vi tænker ikke så meget over det, men gør det bare. Vi håber på en god alderdom.
   Vi mærker intet i ben eller lår efter sådan en uge, dog lige bortset fra
   Hovs Haller, der var lidt at mærke i knæmusklerne dagen eftet, når man kom i bestemte stillinger.

   Slet
 9. Sikken en fantastisk dejlig ferie I har haft i Sverige. vi har ikke været der siden vores børn var 8-10 år og det er da ved at være noget siden - men jeg får da helt lyst til at komme derover en tur - Nana på 4 år drømmer om at besøge Pippi's hus, så måske vi skal hægte os på, når det skal ske - måske om et par år siger Nana's mor :)
  Jeg kender heller ikke sådan en mover til campingvognen, så jeg vil nok også have gloet noget - jeg kunne nu godt lige have tænkt mig at se de engelske herrer i ansigtet :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har jævnligt være i Sverige, da vi begge har familie der, men det er 39 år siden vi sidst var ved Trollhättan. Selvfølgelig skal Nana se Pippis hus og mormor er da nød til at skulle med :-)
   Der mærkelige i den ukendte mover, er at campingfolket ikke kender til den. Alle de omtalte var jo campister, hvor man selvfølgelig mest bruget den.

   Slet
 10. Smukke billeder. Sverige er et dejligt land

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, og der er dejligt, men jeg holder altså mest af Danmark :-)

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)