onsdag den 1. juni 2011

Intet spild samt genbrug

Man læser meget om det store madspild vi har. Og jeg er fuldstændig enig i, at det er alt for stort. Generelt smider vi alt for meget mad ud. Det sker dog ikke i vort hjem. Vi spiser gerne rester, eller fylder i fryseren til en anden dag. Har I nogen sinde tænkt på hver meget sennep og ketchup, der er tilbage i flasken, når den er tom? Nu kan man kalde mig nærig, eller lige hvad man vil, men jeg skærer konsekvent alle plasticflasker over og får det hele med. Der er nemlig utroligt meget tilbage. Har I ikke allerede prøvet det, så prøv, bare for at se hvor meget der bliver kasseret, selvom flasken har stået på hovedet siden sidste brug.
IMG_5581 IMG_5578
Det samme er med creme, og meget andet, på tube og i pumpeflasker. Jeg kan bedst lide krukkerne, hvor man kan få det hele med, men det er ikke alt, der fås i krukker. Selvom det kræver en tur på værkstedet og en papegøjetang, så skal jeg nok få det hele med. Se bare den lille krukke til højre. Der er ansigtscreme til minimum 3 uger.
IMG_5592
Vi går også ind for genbrug. Bil nr. 2 skulle have ny bagklap. For nogle uger siden  var Allan og Mads hos produkthandleren og fandt den nye bagklap i næsten samme farve som bilen. I dag blev der endelig tid til at få den skiftet, med god hjælp fra Mads, som så selvfølgelig fik aftensmaden her. Han er stadig lidt handicappet, den unge mand, og har stadig hjemmesygeplejerske, så vi betaler tilbage med lidt arbejdskraft en af de nærmeste dage.
P6015762 Stol P5305757 blomst
På arbejdet har chefen også fået øjnene op for genbrug. Han har netop investeret i nogle stole helt privat. Da han kom og viste mig dem, spurgte jeg, om han havde fået malet de gamle træstole! Nej, de kunne godt ligne, man han fortalte, at de faktisk var lavet af Coca-Cola flasker, og at der gik 111 plasticflasker til hver stol. Jeg troede den var let som fjer, men da jeg løftede den, blev jeg noget overrasket. Den er ret tung, og skal ikke sammenlignes med de havestole, de fleste af os vist kender. Nu står den ene af stolene på kontoret, og pynter sammen med den nye flotte plante.
Stolen står til afprøvning, for alle der kommer forbi, måske skal vi have flere! Man sidder rigtigt godt, siger chefen, men jeg fik slet ikke afprøvet den.

14 kommentarer:

 1. Du har så fuldstændig ret, det er noget der kan få mig helt op i det røde felt hvis der skal smides mad ud. Det sker desværre alligevel en gang i mellem, men jeg skammer mig over det. Har heldigvis en mand der kan spise det samme i en uge hvis det skal være. Børnene kunne lære noget der. Og selvfølgelig kan tuber klippes over og man kan få en masse creme ud. Nærig? Næh, jeg tror bare at det er sund fornuft i et brug-og-smid-væk-samfund.

  SvarSlet
 2. Kirsten.... Jeg er vild med sund fornuft :-)

  I det daglige ved man jo hvad man plejer at fortære. Når vi har gæster, kan der let blive mad i overskud, men salat er vist det eneste jeg ikke kan fryse ned :-)

  Materielle ting, bliver afleveret til loppemarkeder, hvis ikke vi kender nogen der kan bruge det.

  SvarSlet
 3. Hvor har du ret, der smides alt for meget ud!Jeg har det lidt på samme måde som dig:-)jeg klipper også altid tuber fra tandpasta,creme m.m. over for at få resten ud. Det er en god ide som alle burde gøre:-)

  SvarSlet
 4. Hej Pia.
  Du har ret - vi lever i en købe-smid væk kultur.
  Alt lige fra mad - tøj - møbler osv.
  Knus Hanne Bente

  SvarSlet
 5. Hej Pia,

  Det glæder mig at høre at du tænker over madspild - og nej, det er bestemt ikke at være nærig! Det er omtanke.

  Der er utroligt meget mad, der går til spilde hvert år - det skal stoppes.

  Du kan evt. kigge på vores forbrugerbevægelse Stop Spild Af Mad - vi er en frivillig organisation og er Danmarks største bevægelse mod madspild. Vi har en masse gode opskrifter og råd til mindre madspild:

  http://www.stopspildafmad.dk


  KH
  Selina Juul

  SvarSlet
 6. Du er ikke spor nærig, som også andre har sagt - det er da direkte tåbeligt at smide op til 1/4 af indholdet af hvad som helst ud. Jeg må dog indrømme, at når først ketchupflasken har stået på hovedet, og vi ikke kan få mere ud på den måde, så ryger de sidste milliliter ud, men det kommer an på prisen af indholdet... de dyre og gode cremer skal bruges til sidste mikroliter :-)

  SvarSlet
 7. Prikker i luften... Jeg må indrømme, at jeg ikke klipper tandpastatuberne op, men det hele bliver mast/skubbet ud. Når Allan har opgivet tuben, har jeg til en hel uge :-)

  SvarSlet
 8. Hanne Bente.... Ja, vi gør, og det er trist :-)

  SvarSlet
 9. Selina... Ikke kun mad, men også meget andet, kan tåle at blive strammet op :-)
  Jeg har læst om jer tidligere, og synes I gør et kæmpe stykke arbejde. Jeg forstår egentlig ikke det er så svært, men det er der åbenbart mange andre der synes, siden det er nødvendigt at fortælle det. Det starter jo allerede længe før vi indkøber varene i butikkerne, det madspild. Jeg håber jeres kampe giver bonus :-)

  SvarSlet
 10. Ellen.... Vi er helt enige :-) Jeg skærer altså stadig flaskerne over selvom de kun har kostet 10,- til 20,- kr. efter jeg for mange år siden bare lige ville se hvor meget der var tilbage. Det var rigtigt meget. Mere end vi kunne spise til et måltid mad :-)

  SvarSlet
 11. "Selina... Ikke kun mad, men også meget andet, kan tåle at blive strammet op :-)"

  Enig, Pia! Jeg klipper selv plasticflasker af cremer/shampoo/mm over, for at tømme det sidste ud - nogle gange sidder der op til 40% tilbage! Og tænk at det er ovenikøbet noget, som man har givet penge for....!

  "Jeg forstår egentlig ikke det er så svært, men det er der åbenbart mange andre der synes, siden det er nødvendigt at fortælle det. "

  Det er fordi vi lever i dag desværre i Brug-Og-Smid-Væk kultur og folk skal huskes på at man ikke smide mad/osv. ud. Tænk at det er nødvendigt!

  "Jeg håber jeres kampe giver bonus :-)"

  Det giver top bonus! Vi har knoklet i de sidste 3 år med at sprede vores budskab, har sat fokus på madspild i pressen i over 426+ artikler, fået politikere til at rykke på sig, udgivet en reste-kogebog med bl.a. Camilla Plum - og FN har lige nævnt vores organisation i en FN rapport om madspild. Vi er over 8.000 mennesker i dag - så det er meget godt at folk er begyndt at vågne op.

  Men den yngre generation er også mest slemme til Brug-Og-Smid-Væk kultur - den ældre generation ved hvordan man skal have respekt for ting og mad.


  KH
  Selina

  SvarSlet
 12. Selina... Helt enig.
  Dejligt at høre det trods alt hjælper, selvom der er lang vej endnu.

  SvarSlet
 13. Kære Pia

  Det er så vigtigt at vide, hvordan man spilder. Jeg er ikke selv i tvivl, men jeg kan også ud af siden her se, at jeg spilder mere end jeg ønsker. Jeg er ikke god til få skåret tuber/flasker over, men det vil jeg være opmærksom på fremover.

  SvarSlet
 14. Hanne..... Når først du én gang, har set hvor meget der er tilbage, så går det måske lettere :-)

  SvarSlet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)