søndag den 1. marts 2015

Rosenborg fra kælder til kvist

Som jeg skrev her, var det Rosenborg vi kørte til København for at se. Vi bliver vist aldrig mætte af at færdes på slotte. Om det er fordi, vi alle, bortset fra Mark, har haft vores daglige gang sådanne steder i mange år, skal jeg ikke kunne sige, men det gør i hvert fald, at vi kan fortælle hinanden historier om mange ting vi ser, og andre ting sætter bare nogle minder i gang.  P1050362
Det første der blev sagt da vi løste billet, var at tasker ikke måtte medbringes, men vi skulle huske at tage vores kamera op, for vi måtte meget gerne fotografere. Vi skulle endelig holde alt overtøjet på, for der var meget koldt overalt på slottet. Vi synes det er mere normalt, at vi må spørge om vi må fotografere, hvis de altså ikke kommer os i forkøbet, og siger fotografering er forbudt.
P1050318 P1050309

Når vi går rundt, ser vi på alt fra gulv til loft. Til venstre er det loftet i en af salene. Der er rigtigt meget at se på. Desværre er der ret mørkt alle vegne, og meget er  gemt bag glas, så det er ikke nemt at få gode billeder. 
P1050298 P1050297

Meget bemærkelsesværdigt var dog dette maleri. Ja, jeg skriver DETTE, for det er et og samme maleri. Står man til højre for billedet ser man en dame, og står man til venstre, ser man en herre. Forestil dig et gammeldags vaskebræt på højkant. Eller bølgepap, hvis du er så ung, at du ikke ved hvad et vaskebræt er. På den ene side af bølgerne er malet en dame og på den anden side en herre.
P1050293 P1050344

Spillekortene er håndbroderede fortalte en af vagterne der stod derinde. Jeg gætter på bogomslaget også er håndarbejde af perler og sten, men jeg så det først efter vagten var forsvundet, så jeg kunne ikke spørge. Porcelæn fra gulv til loft fandtes i mange rum, bag store glasvægge.
Vi mødte to vagter, der kunne svare på alle vores spørgsmål. Den ene var så dejlig fortællelysten, og han kunne virkelig sin historie P1050287om Rosenborg, kongerækken og alt muligt andet. Ham ville vi gerne have haft med hele vejen rundt. De andre vagter vi stillede spørgsmål til, vidste intet. Hver gang sagde de bare, at det ikke var noget særligt, men blot noget pynt.
P1050289
Der var da også mange ting vi ikke behøvede at spørge om hvad var, men dejligt at få en lille historie med på vejen. Guitaren blev beundret af en musik- og spilleglad familie. Et flot udskæringsarbejde i elfenben pryder hele bagsiden af guitaren fra 1600-tallet. Endda med monogram og hele molevitten. 
Vi måtte haste igennem øverste etage, for vi skulle også nå en tur i kælderens skattekammer.
P1050331 P1050333
Der var geværer og meget andet som ikke havde min allerstørste interesse. Der var den kongelige guldsadel, eller hvad sådan noget nu hedder. 
P1050335 P1050354

I modsatte side af kælderen var alle kronjuvelerne gemt.
P1050357 P1050358

Desværre er billedkvaliteten elendige. Jeg havde ellers taget billeder af nogle små smykker, med både øreske og tandstikker i det pureste guld, men de er så uskarpe, at man overhovedet ikke kan se hvad det forestiller.   
P1050307 P1050300

Vi nåede at få et overblik over det hele inden de skulle dreje nøglen, men vi kunne sagtens have brugt mere end de 4 timer, de havde åbent.

13 kommentarer:

 1. Dejligt at se Rosenborg, jeg kender det kun udefra, men det skal der altså laves om på, og gerne i løbet af sommeren. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Gad vide om der bliver plads i kalenderen, til alt det vi skal se til sommer :-)

   Slet
 2. Jeg var ikke klar over, at Rosenborg var så interessant! Du har virkelig inspireret til at se det, med alle dine billeder - også selv om det var svært at få en ordentlig kvalitet pga. deres beskyttelse.
  Tak for turen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er utroligt meget ar se på. Gammeldaks lokum med fliser fra gulv til loft. Hvilken luksus på det tidspunkt. Så vidt jeg husker, var det ikke engang i stueetagen. Stakkels tjenestefolk.

   Slet
 3. Det er helt utroligt hvad der er plads til på Rosenborg. Det er trods alt et ret lille slot. Det er absolut et besøg værd. Fornøjelsen bliver endnu større med alle historierne fra vagterne.
  Og ja, det er ret mørkt overalt. Gitte brød sig ikke om at gå rundt derinde, så mit besøg var relativt kort sidste gang.
  Kan se at vi fascineres af de samme ting! Tak for rundturen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Alle de glasmontre langs væggene, rummer utroligt meget. Gode fortællere giver besøget meget mere værdi.
   Det er ikke strømregningen der ødelægger et evt. budget. Når det kommer til stykket er det nok der sikkert mindst lige så lyst nu som dengang det var beboet.
   Jeg viser gerne rundt, så vrlbekomme :-)

   Slet
 4. Tak for en interessant tur. Jeg har ikke været på Rosenborg så nød dine fine billeder og beskrivelse dertil.
  Jeg har besøgt en del slotte og herregårde , og håber også at Rosenborg Slot en dag står på programmet.
  Her er af og til problemer med, at kommentaren kommer to gange.

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme. Vi har også besøgt mange slotte og herregårde, men der er heldigvis endnu flere at tage af endnu.
   Jeg bemærkede godt en kommentar på din blog kom to gange, men her ser det ud til, at det fungerer som det skal, efter du har været i maskinrummet.

   Slet
 5. Vi besøgte Rosenborg en gang i 90'erne og blev også behørigt imponerede; men jeg er glad for, at det ikke er mig, der skal tørre støv af.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vil også nødig være den der skal rende rundt med støvekluden mellem alle de kringelkroge og nips. Det er da derfor der er så mørkt derinde, og man må jo intet røre ;-)

   Slet
 6. Der er også masser af historie gemt, og noget kan man relatere til sin egen familie, her er det bare ofte i en luksusudgave.

  SvarSlet
 7. Tak for turen - det er et dejligt gensyn. Vi var der for nogle år siden.
  Dobbeltportrættet er af Frederik 4. og hans søster prinsesse Sophie Hedevig, hende der fik Vemmetofte Kloster indrettet til netop adeligt jomfrukloster. Hvor jeg jo havde min gang som barn.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi fik oplysningerne på personerne, men han nævnte ikke noget om Vemmetofte. Selvfølgelig fodi det alene var Rosenborg og dettes historie, han fortalte. Det er da klart, at du husker og kender den historie.

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)