onsdag den 20. august 2014

Tomater og en aftentur i lokalområdet

P1030023Jeg faldt for tomatplanten Indigo Rose i forsommeren. Den ser flot ud i farven, men lever slet ikke op til den smag man prøver at sælge den på. For at sige det som det er, så smager den overhovedet ikke af noget som helst. Derfor blev en stor del af dem omsat til tomatchutney, med det jeg havde ved hånden, sådan en regnfuld søndag.

Tomater, bananløg, sukker og chili. Rød- og hvidvinseddikeflaskerne blev tømt, og jeg supplerede med en god æblemost, et par spsk. gule sennepskorn og lidt salt. Det fik lov at stå og simre mellem en hel og en halv time, inden det blev fyldt på glas.
P1030028 P1030030

Der var blevet alt for meget lage i overskud. Derfor lavede jeg en portion mere af nogle af de store grønne tomater, fra den ranke der knækkede. De ville nemlig ikke modne. Selvom jeg puttede nogle modne gule tomater i, havde det en kedelig farve, så der røg nogle rosiner i, selvom det ikke lige er min hofspise. P1020992a
Det er ikke så underligt, at den ene tomatplante knækkede i ferien. De gule tomater, også kaldet Lemon Boy, kan blive ret store. En enkelt tomat vejer over 450 g. Det er den største jeg endnu har høstet. Generelt synes jeg, at store tomater med mere kødfylde end kerner, er ret smagsløse, men disse smager rigtigt dejligt.    
Gul Sungold er en skøn lille sherrytomat, men Black Sherry, som er en ny sort her i huset, slår den med mange point, efter min smag. Navnene er mest for min egen skyld, så jeg kan huske det til næste år. Vi har selvfølgelig også almindelig røde tomater Gimini. Det er en sølle plante i år, der ikke giver ret meget, men så er det da godt at de tre bedste, er de der giver allermest. 
P1030021 P1030019
Jeg havde igen fået samlet et lager, som blev omsat til tomatsovs. Tomater, laurbær, chili, hvidløg, en sjat vin, salt peber og frisk estragon.
P1030039Den færdige sovs, får I ikke noget billede af. Den ser nemlig noget blegt ud, fordi der ikke er en eneste rød tomat i. Det blev altså en gul tomatsovs, som blev fyldt på glas. Lidt blev brugt til madlavningen samme aften. Søndag var ikke bare den sidste feriedag, men også den sidste sommerdag i denne omgang, så det passede helt perfekt at jeg fik brugt det meste af den indendøre.
Det regner så stadig, dog kun bygevis, godt nok nogle kraftige nogle ind imellem. De er ikke meget sommer i luften. Mandag havde Allan tændt for varmen til jeg kom hjem, fordi han mente jeg måtte fryse, men det blev der hurtigt slukket for igen. Jeg havde ingen problemer med at holde varmen, sådan som jeg havde moslet mig igennem strid modvind og en voldsom regnskylle, samt lidt torden i det fjerne. 
P1030042 P1030046

Tirsdag er det bildag, og det betød at jeg havde brug for at gå en tur og få blæst hovedet igennem efter spisetid. Du vil vel ikke med, spørger jeg Allan. Jo, det ville han faktisk godt.
Man er ved at lave et meget, meget langt dige, som går helt ind i skoven. Bodil ikke bare oversvømmede huse, men hun kom helt ind i skoven og rev træer og alt anden vegetation væk. Midt i billedet til højre er en pæl, hvor det gule mærke indikerer to meter over daglig vande. Diget er imponerende langt og snoet, og de er slet, slet ikke færdige. Det bliver spændende at se, hvordan landskabet bliver, når det står færdigt.
P1030052 P1030049

På aftenens gåtur mellem regnbygerne faldt blikket også på denne bil med øjenbryn, som det kaldes, selvom jeg mener øjenvipper må være mere rigtigt. Der var også fugleliv. Disse svaleunger, blev pludselig meget stille, både i bevægelse og lyd. De er vist snart ved at være flyveklare.

10 kommentarer:

 1. 'Øjenbryn' - pffft - ja, det hedder da øjenvipper ...
  Jeg har også smagt de sorte/lilla tomater, du nævner øverst, og jeg er helt enig i din vurdering af dem.
  Jeg ser, at dine bøftomater også revner. Gør de altid det? Samtlige mine (som ikke er så mange ... ) revnede. Jeg skal i hvert fald ikke have bøftomater mere, selv om det må siges, at de smagte rigtig godt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis jeg havde sådanne øjenbryn, ville jeg trimme dem lidt :-)
   Faktisk er det slet ikke bøftomater, dem køber jeg nemlig aldrig, hverken som planter eller høstede, så det har jeg ingen erfaring med. Disse tomater skulle blive ca. 4,5 cm i diameter, men mange af dem bliver meget større og nogle af de store revner, men ikke dem alle.

   Slet
 2. Øjenvipper på biler.... hvad er nu det for noget pjank!
  Erik har kun valgt små tomater i år. Og de er først begyndt at give noget nu, ret sent!
  Bodil har sat sine spor! Gad vide, hvor mange projekter det har medført rundt i landet? Med et dige er der da sat et minde om en voldsom vejrdag i DK.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åbenbart en ny dille, nogen af de nye biler er født med.
   Mine planter giver heller ikke så meget som de plejer, og ter sig underligt og slet ikke efter foreskrifterne, men der er mere end nok til os.
   Der er flere her, der har bygget diger rundt om deres huse, og flere endnu er i gang, men det store dige er ret utraditionelt, synes jeg.

   Slet
 3. Et imponerende indlæg med imponerende store og tunge tomater, tomater i imponerende farver (uden smag) og et vildt imponerende dige. Jeg håber, det vil hjælpe, samtidig med at jeg håber, det aldrig bliver nødvendigt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det havde været sjovere, hvis smagen havde været lige då imponerende som farven.
   Som nogle af de ramte husstande siger, så må 3 gange oversvømmelse være nok, og alligevel garderer de sig yderligere. Det ville jeg nok også gøre, hvis vi var lige så udsat.

   Slet
 4. Jeg kan så godt lide din måde at udnytte alt muligt på - og håber jeg bliver bedre til det selv efterhånden. Det er nemlig lidt provokerende at læse om, at sådan gør jeg bare - og fylder det på glas. Måtte diget holde til det det skal i 100 år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var ikke min hensigt at provokere nogen. Jeg tænker slet ikke over det, det er en del af min hverdag, og har været det siden jeg var teenager, hvor jeg syltede fordi jeg synes det var sjovt. I dag er det stadig sjovt, men jeg synes også det er synd ikke at udnytte lidt af alle naturens gaver.

   Jeg håber de får lavet et rigtigt godt dige.

   Slet
 5. Det har vi også prøvet. Det der med at dyrke de flotteste tomater for at opdage, at de ikke smager af en fløjtende f.. Ærgerligt.
  Man må håbe, at diget kan klare de opgaver, det må blive sat på, for jeg synes godt nok, at nogen har været hårdt ramt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er altid ærgerligt når man føler sig en smule snydt. Næste år skal jeg i hvert fald ikke have de sorte tomater.
   Vi håber det kan klare det det skal, så de stakkels mennesker kan blive fri for oversvømmelser i fremtiden.

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)