lørdag den 9. august 2014

Redningsaktion før, mellem og efter campingferierne

Det værste ved at tage på ferie om sommeren, er den høst der skal reddes fra drivhuset og haven, hvis ikke det skal gå til spilde, og det skal det ikke.P1020644


Jeg har foræret både agurker og tomater væk, og havde helt rent bord, da vi tog til Sverige, fordi jeg slæbte det sidste med. Vi havde nok til salatskålen hver dag hele ugen. Da vi kom hjem var tomatplanterne på vej ud gennem drivhuset, og en anden plante var blevet så tung, at den kun hang i en tynd tråd. Ranken blev lagt til modning i vindueskarmen. Vi havde sagt til flere, at de kunne høste, hvad de ville i drivhuset, mens vi var væk. Alligevel var der rigeligt med agurker til mig, da vi kom hjem, og såmænd også tomater. Der blev lavet agurkesalat og råsyltet agurker. Der blev lavet tzatziki, og de største agurker blev skrællet og syltet som asier. Agurkerne skulle jo udryddes, så der blev også lavet en pæn portion agurkesmoothie, som jeg helt selv fik lov at drikke. Allan ville overhovedet ikke smage. Smoothien var nu ok, men dog ingen himmerigsmundfuld. Det gik meget bedre med at få ham til at smage agurkekagen jeg eksperimenterede med. Den kage kan godt gentages, hvis altså bare jeg havde skrevet opskriften ned. Jeg tog udgangspunkt i min squashkage, og erstattede det hvide sukker med brun farin, og kom en masse valnøddekerner i. Kold agurkesuppe, som jeg afprøvede, skulle efter en kendt koks udsagn smage noget så himmelsk. Vi spiste den, men jeg laver ikke agurkesuppe mere. Hver dag plukker jeg en pæn portion tomater, så der var et pænt stort lager. 
page1
På to dage fik vi ordnet det mest nødvendige. Vasket tøj, og gjort campingvognen klar til endnu en lille ferietur. Allan nåede dog ikke at slå græsplænen. Han var nemlig så heldig, at da han trak plæneklipperen ud, begyndte det at regne i stride strømme. 26 mm på under to timer. Jeg fik til gengæld lavet 3 store grydefulde tomatsuppe til fryseren, sådan nærmest i 11. time, da vores ferieplaner pludselig måtte ændres fra om nogle dage til nu. Vi kørte afsted på ferie i et dejligt befriende regnvejr, som dog slet ikke var nået frem til vores feriested. 
P1020935 P1020940

Da vi kom hjem fra denne lille ferie, var der igen gang i høsten. De sidste agurker blev høstet, og nu har jeg hevet planten op. Jeg er druknet i agurker fra en eneste plante. Mor har fået en portion, som hun har syltet. Hun fik også så mange tomater, som hun kunne spise sig ud af inden de blev dårlige. Jeg langtidsbagte alle de små cherrytomater der var, fyldte dem på glas, overhældte dem med olivenolie, ligesom sidste år. Det var nemlig godt.I går røg jeg på haven og ikke mindst hækken, som nærmest blev skamferet for 2. gang i år. Da jeg hørte naboen på den anden side af hækken, sagde jeg over gennem hækken, at nu klippede jeg hans hæk ned i hovedhøjde, for ellers kunne jeg ikke nå toppen. Helt i orden, gør du bare det, så tager jeg denne side på et tidspunkt, siger han tilbage. Hvor er jeg glad for at vi har fået fjernet næsten 70 meter hæk de senere år. Ikke bare vores egen, men også en del af naboernes, har vi fået lov at fjerne. Nu er der 'kun' 35 meter tilbage. Det er tungt at stå med en hækkelipper det meste af en dag, og så oven i købet en stor del af det over skulder- og hovedhøjde. Allan fik slået græsset, så mangler vi bare alt det andet.
Mere om ferien kommer senere.

14 kommentarer:

 1. Det må simpelthen være så skønt med et drivhus, tænk at kunne høste så meget af egen avl, og have i så rigelige mængder, at der også er noget at dele ud af. Jeg har nogle gode venner, der har kolonihave med drivhus. Da jeg sidst besøgte dem for et par uger siden, fik jeg en stor pose tomater og tre agurker med hjem. Det sammen med en grydefuld nye kartofler gav herligt mange "sommermadder".

  SvarSlet
  Svar
  1. Både drivhus og have er dejligt, hvis man kan lide det arbejde der nødvendigvis følger med, hvis man vil have glæde af det også bare sådan visuelt. Katoffelmadder med purløg er dejlig sommermad og tomater er det rene slik, og holder maven i gang, når man bare stopper ind flere gange dagligt af de små runde :-)

   Slet
 2. Verdens overflod er så nydeligt beskrevet her - og lysten til at udnytte og udnytte. Jeg har lige hentet tre store squash - og 15 nye er på vej. Dejligt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Så skal der formentlig også syltes, grilles, bages og lægges i fryseren hos jer, og måske foræres en masse bort? Jeg har ingen squash i år, men søster har så rigeligt, så heller ikke det kommer jeg til at mangle. Dejligt at have et lager af al overflodet.

   Slet
 3. Selvgjort er velgjort - hvis man ellers kan sige sådan om ens drivhusfrembringelser, men skønt smager det i hvert fald .-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Når planterne har besluttet at give et udbytte, kan man vel godt bruge den betegnelse om den videre behandling ;-) man kan jo få det som man vil have det og meget bedre findes ikke :-)

   Slet
 4. Herligt med sådanne produktive planter, men de kaster lidt arbejde af sig. Men nu har I da forråd til det meste af vinteren!

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er altid arbejde at finde :-) der er endnu lang vej, hvis vi skal overleve hele vinteren, men resten af sommeren og hele efteråret supplerer op :-)

   Slet
 5. Vi var på ferie lige i starten af juli og det gav mig problemer med høsten af solbær og ribs. Min solbærbuske er nye, så de gav ikke så mange bær, og de fladt af, ribsen redde min mor og datter lidt af - men gråspurvene hat da vist fået stillet deres lyst :)
  Vi har også væltet rundt i agurker og der er blevet syltet på både den ene og anden måde, men vores tomater er meget sene til at modne i år, jeg tror, der er for mørkt i drivhuset - men forhåbentlig får vi fældet nogle træer lige straks, så det kan blive bedre næste år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan være svært at redde det hele, når man også ønsker at holde lidt ferie udenfor matriklen og dyrene skal jo også leve :-)
   Tomaterne her giver mindre end de sidste par år, men der er rigeligt til os alligevel. Det er sikkert en god ting at jeres drivhus får lidt mere lys ind.

   Slet
 6. Sikke et udkomme, trods uddelinger til alle...
  Vi nyder også haven nu... Kartoflerne, porrerne, Gulerødderne smager bare bedre hjemmegjort! Blommerne spiste han om kap med bierne!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har lige været ude og plukke en pose med flere forskellige tomater, peberfrugter og chili, som vennerne får i aften.
   Det er flere år siden jeg har haft gulerødder i haven. De var altid så ormædte, og jeg hader de orm. Allerbedst er altså det, man bare kan gå ud og grave op, plukke eller høste af egen avl.
   Kartoflerne har vi spist, så nu køber vi dem ved vejen, og de smager næsten som var det ens egne.

   Slet
 7. Hvor ser det godt ud alt det du har fået ud af din have.. det er så dejligt med eget grønt om det så bare bliver i den lille afdeling.

  og lige sikke flotte bilder du har lage ind i dit indlæg fra Sverige turen, bare dejligt læsning godt i fik en god ferie..

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har du helt ret i. Bare lidt purløg kan gøre en glad.

   Vi elsker naturen og nyder enhver ferie eller tur efter bedste evne.

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)