torsdag den 8. marts 2012

Hyldebærsuppe og Fedtmulepandekager

Det er ikke gået så hårdt ud over efterårets høst af hyldebær. Jeg har nemlig stadig et mindre lager af saft på flasker, men også en del bær i fryseren. Mads plejer ellers at være en rimelig stor aftager af hyldebærsaft om vinteren. Denne vinter har han åbenbart ikke været så hårdt ramt, for det er ikke svundet meget i mit lager. Jeg selv har været skånet helt for ondt i halsen og snotteri de sidste par vintre. Jeg kan godt lide varme hyldedrikke, men jeg drikker det kun når jeg er dårlig. Faktisk har jeg kun måtte melde mig syg en eneste dag, siden jeg fik ny arbejdsplads i 1989. Der var jeg til gengæld rigtigt hårdt ramt. Jeg husker det ganske tydeligt, for firmaarrangement er ikke noget der holdes hvert år, så efter at jeg havde været ansat nogle år, skulle den allerførste personalefest gå af stablen. Den gik jeg desværre glip af, da jeg lå med 40 i feber den fredag. Jeg havde endda fået tilbud om blot at møde op og deltage i spisningen, selvom jeg ikke kunne passe mit arbejde, men jeg kunne simpelthen ikke stå på mine ben.  
P1030276 P1030281
Nu behøver man heldigvis ikke være syg, for at drikke hyldebærsaft. Hvis det kradser i halsen og næsen løber, så er det en rigtig god vitaminbombe, som Mads og jeg har gode erfaringer med. Hyldebærsuppe kan vi spise hele vinteren, og vi behøver heldigvis ikke være spor dårlige for at sætte det til livs. Vores hyldebærsuppe skal ikke indeholde andet end hjemmelavede melboller, eller ristede franskbrødsterninger. Allan kan dog sagtens spise den med tvebakker i. Det er snart ved at være sidste udkald, for den slags vintermad,  men hjemmebagte hyldeboller smager også godt. De får sådan en sjov farve.
Hyldebærsuppen fylder ikke så meget i maven, så det kan vi godt lide at supplere med pandekager. Denne gang blev det “Fedtmulepandekager”  P1030382
 • 2 dl mel
 • 2 tsk. bagepulver
 • 1 æg
 • Salt
 • 2½ dl mælk
 • 1 spsk salatolie
 • måske lidt fedtstof til panden
Der bliver ca. 8 stk. af denne portion.

I dag, er det Kvindernes Internationale Kampdag, men her kæmper vi helt andre kampe. Både mænd og kvinder blandt byens borgere, er i aften samlet til et møde, for at høre og arbejde for en "Blomstrende Landsby." Allan og jeg deltager selvfølgelig også.

11 kommentarer:

 1. Hyldebærsuppen sender mig på rejse. Tilbage til barndommen og mine bedsteforældre i det lille hus i skoven. Mormors hyldesuppe var noget af det bedste. Den blev også gerne fulgt op af en god pandekage.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hyldebærsuppe, er nok ikke en ret der serveres i ret mange hjem mere. Det går nok bedre med pandekager!

   Slet
 2. Vores lager af hyldebærsaft er for længst drukket, det meste røg til hovedstaden, jeg elsker varm hyldebærsaft, og da jeg aldrig er syg, kun lidt forkølet en gang i mellem, drikker jeg det også, når jeg er godt tilpas :-) Hyldebærsuppe får vi sjældent, da det kun er mig, der er vild med det, jeg har aldrig prøvet at få det med melboller, i mit barndomshjem var det tvebakker, der hørte til :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har også børn, der er aftagere :-) Ved en forkølelse kan jog også godt drikke det, men det snotteri, har jeg mærkeligt nok også været forskånet for de sidste par år.
   Allan mener heller ikke han fik melboller i suppen, da han var barn, men æbler og tvebakker. De 37 år vi har været sammen, er der kommet melboller i :-) Som barn fik jeg både melboller og æbler, men jeg tog udenom æblerne, dem vil jeg hellere have friske :-)

   Slet
 3. jeg må indrømme, nej hyldebær suppe står heller ikke på vores meny kort,,,En pandekage vil jeg ikke sige nej tak til ;O)
  rigtig god week-end herfra

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi får altså også pandekager oftere end hyldebærsuppen.
   God weekend til dig også

   Slet
 4. Hyldebærsuppe var noget, vi fik i min barndom. Med tvebakker. Og æbler, tror jeg? Kan det passe, at min mor puttede æbleskiver i? Noget var der i, og nu kan jeg ikke en gang huske, hvad det var...

  Blomstrende landsby - det lyder spændende. Er det noget, du kommer til at skrive om?

  SvarSlet
  Svar
  1. Tvebakker var ALDRIG i mit barndomshjem, men æblebåde var altid i suppen sammen med melbollerne.

   Blomstrende landsby, jeg har lagt et link ind i indlægget nu. Om jeg skriver om det.... næh, det er ret omfattende, og dog, man ved aldrig hvad der kan ske. Prøv at google det så skal du se, så får du noget helt andet end, det link jeg henviser til.

   Slet
 5. Pia, jeg må så sige at Allan husker forkert, vi fik også melboller i hyldebærsuppen,, jeg kan tydeligt huske at farven trængte halvt ind i dem, eller tvebakker. Æblerne var i sødsuppen, så vidt jeg husker

  SvarSlet
  Svar
  1. Det må være Inge! :-)
   Som han selv siger, er det jo så længe siden :-) Han husker med sikkerhed, at han fik æbler i hos Fanny, og tvebakkerne derhjemme, men altså intet om melbollerne. Jeg syntes også det var sjovt at se de boller, der var helt lyse indeni, når man skar dem over.
   Æblerne hørte også til i min barndoms sødsuppe. Noget sødt stads der ikke lige ligger til mine smagsløg. Har dog lavet det et par gange for 100 år siden, men det er for længst taget af menukortet :-)

   Slet
 6. Jeg har skrevet en privat mail, for længe siden og takket nej.

  SvarSlet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)