torsdag den 29. oktober 2015

Et lille udvalg af min dørsamling

Stort set hver eneste dør i Funchal er malet, eller udsmykket efter alle kunstens regler. Der var døre for enhver smag og pengepung. Mange forskellige kunstnere har været med i dette projekt.
P1060137
P1060134aDer var helt almindelige fine døre med hængsler og håndtag, som de fleste af os vel nok har, og der var rulledøre. 


Her kommer lidt billedspam af nogle udvalgte døre fra vores ferie på Madeira i marts måned.
P1050713 P1050714 P1050717

Der var smukke døre, og der var rædselsdøre - i mere end en forstand. Nogle af dem ville man måske nærmest være lidt bange for at gå ind af en mørk aften. Der var døre, hvor der var malet rummænd og spøgelser. Der var døre med abstrakt kunst, som jeg ikke forstår mig på. Der var døre hvor hundredvis af nøgler var sømmet på. Alt var repræsenteret.
P1050716
P1050715


Nogle få døre, så ud til at være blændet, men de allerfleste var i brug. Bemærk døren til højre ovenover. Her udgør næsen dørgrebet. Sjovt fundet på. Der gik nærmest sport i at se efter hængsler og dørhåndtag, som ofte var camoufleret godt.  
P1050782 P1060135 P1050784a

De fleste døre er malede, men alle slags materialer er brugt. På døren i midten ses træskærerarbejde blandet med sten. Døre, vi af den ene eller anden årsag ikke troede blev brugt, gik pludselig op.
P1050779
P1050774
Hvis dørens udsmykning giver et billede af hvem, eller hvad, der bor på den anden side, må døren herunder være et akvarie. Mozart stiftede vi jo bekendskab med, og døren levede fuldt op til det, der gemte sig der.
P1050778
P1060353Døren med damen på, blev brugt flittigt, men vi så ikke de to andre i brug.
P1050775a P1050771 P1050781

Jeg talte desværre ikke, hvor mange kunstneriske døre der findes i byens gader, men det er rigtig mange.

18 kommentarer:

 1. Spøjst! Gad vide, hvordan den ide er opstået?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har jeg (vist) læst om, men har glemt det igen.

   Slet
 2. Døre er dejlige! Jeg har dog aldrig set dem i den stil, du viser os fra Madeira. Hjemme i Ribe er der smukke, gamle døre - og det er jo en helt anden stil.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har set nogle indvendige døre her på øen, der er malet i lighed med disse, men aldrig udendørs.
   Ribe har helt rigtigt nogle gamle flotte håndværkerdøre.

   Slet
 3. God ide, og dejligt at du dokumenterede det :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan man jo næsten ikke lade være med :-)

   Slet
 4. Holddaop, hvor jeg kommer på arbejde, når vi tager til Madeira næste år! Jeg 'samler' også på døre, nemlig, og her er da vist så alt rigeligt med meget unikke døre :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du skal såmænd bare afsætte en times tid. Dørene sidder side om side gennem et par gader. I åbningstiderne er det dog svært at komme til dem alle.

   Slet
 5. Det er et imponerende arbejde, der er lagt i den udsmykning, hvad enten dørene er smukke eller ej - sådan har jeg det også med deres kakler.
  Jeg synes, Madeira er et skønt land at besøge :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan kun være enig i det hele :-)

   Slet
 6. Flot, flot! Vi var på Madeira i 2003, og jeg har ingen erindring om sådanne døre (så ville jeg også have taget billeder!), så det må være kommet siden. Godt ser det ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis jeg husker rigtigt er det også et forholdsvis nyt fænomen, der startede med et kunstnerprojekt, som har grebet om sig.

   Slet
 7. Det var li'godt imponerende... De danske døre må siges at være mere til den klassiske side!

  SvarSlet
  Svar
  1. De danske døre er der ikke nær så meget spræl i.

   Slet
 8. Jeg ville gerne have vist dem alle :-)

  SvarSlet
 9. Morsomt - og fint illustreret.

  SvarSlet
 10. Sjov ide byen der har hittet på. Historien bag kunne være sjov at finde igen. Nogle er lige i øjet, andre er skæmmende. Måske er det mest en fortælling om hvem der bor bag døren, end en rød tråd.
  Tak for kigget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis beboerne selv har valgt kunstværket, er der stor chance for at det fortæller hvad det er for mennesker der bor bag, men har kunstneren, der har udført arbejdet haft frit spil, fortæller det næppe noget om beboerne, så det er ikke til at vide.

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)