tirsdag den 20. oktober 2015

Arbejdsweekend, Faxe Kalkbrud, grøn tomatkage og andet

Sikken blanding, men ikke desto mindre er det lidt af det den forgangne weekend er gået med.
Jeg havde lovet at isolere en del af Mads’  loft. Han selv kan ikke få luft, når dette arbejde skal udføres og da jeg altid har fri kl. 14 om fredagen, var der lige et par timer tilbage at udføre dette arbejde i, så langt som jeg nu kunne komme, af både den ene og den anden årsag. Der er lang vej endnu inden loftet bliver beboelse.P1090268
Lørdag morgen i småregn, startede jeg med at pille hindbær, samt høste de sidste hokkaido og squash i haven. Drivhuset blev tømt for både modne og umodne tomater og alle tomatplanter blev hevet op.
P1090262 P1090264

Til middag havde vi en aftale om at mødes med Camilla ved Faxe Kalkbrud. Vejret var ikke blevet bedre. Det var stadig tåget og regn, så det blev ikke helt den tur C havde lagt op til, men vi fik da gået lidt i det fedtede terræn af både kalk og plørede skovstier. Skiltet skulle tages meget bogstaveligt, må man sige. Vi var slet ikke de eneste i kalkbruddet denne lørdag. Der var op til flere, der havde begivet sig ud i regnen. Den lille purk her havde det fornøjeligt i den store vandpyt. Jeg kom bare for sent med kameraet.
Som du kan se her, ser kalkbruddet ganske anderledes ud en solskinsdag, hvor vandet er lige så blå som det man ser i Middelhavet.
P1090224
Søndag morgen startede med en gåtur, også i regnvejr. Hjem og få morgenmad, og få udryddet de grønne tomater.
Jeg plejer altid at sylte dem, men ville prøve noget andet, da vi vist har nok sylteting på lager, (der kommer jo også kvæder lige om lidt) tænkte jeg at jeg ville prøve at bage en kage. Jeg brugte en af min mormors gamle æblekageopskrifter, som er ret sød, og erstattede æblerne med grønne tomater. Opskriften kommer her.
Bradepandekage med grønne tomater
 • 200 g margarine
 • 300 g sukker  (Jeg vil reducere sukkeret, som jeg også gør til æblekagen )
 • 3 æg
 • 300 g mel
 • 1 tsk. bagepulver
 • 2 spsk. fløde
 • 300 g grønne tomater i små stykker (kagen kan sagtens tåle mange flere tomater)
 • 1 tsk. kardemomme  

 • Den blødgjorte margarine røres med sukkeret, æggeblommerne tilsættes.
 • Mel, bagepulver, kardemomme blandes i, tomatstykkerne tilsættes.
 • Æggehviderne piskes stive og vendes i til sidst.
 • Bages ved 180° i ca. 1 time
P1090274 P1090277
De sidste pærer stod i en kasse ude i skuret. De skulle omsættes til noget, hvis ikke de skulle gå til spilde. De blev skrællet, og nogen blev der bagt en pærekage af. Resten blev kogt og frosset ned i sukkerlagen. En portion grovboller blev også bagt og lagt i fryseren. De sidste grønne tomater blev bagt i ovnen, efter samme princip som jeg gør med de modne tomater. Det er slet ikke så tosset.  P1090197
Mandag morgen så vejret allerede meget bedre ud igen.

17 kommentarer:

 1. Modigt valg, at bage kage af tomaterne. Jeg håber den smagte :-) Faxe Kalkbrud ser ganske mystisk ud i gråvejr og tåge.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kagen smagte fint nok til en gentagelse med flere tomater og mindre sukker. Ja, det ser lidt blegt ud og er næsten ikke til at kende.

   Slet
 2. Der er dejligt ved Faxe kalkbrud, men vandets blågrønne farve står tydeligere når det er knap så diset.. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den blågrønne farve var helt forsvundet denne dag. Selvom vi stod hel tæt på vandet var farven ikke så skarp som den plejer at være.

   Slet
 3. Tomatkage? Det kan jeg slet ikke forestille mig. Smager det som noget man bedre kender i forbindelse med kage; pærer, blommer eller noget helt andet? Jeg forestiller mig, at Faxe Kalkbrud må være ren glidebane, hvis det ikke er tørvejr. Men ganske fotogent er det jo, selv i halvkedeligt vejr.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er svært at sammenligne med noget andet, men måske lidt blommeagtigt. Man kan smage 'frugtens' syrlighed, men hvis man ikke ved hvad der er i, er der nok ikke mange der vil kunne smage det er tomater.
   Det var en rigtig glide- og skøjtebane den dag i Faxe.

   Slet
 4. Tak for henvisning til Faxe Kalkbrud, det sted må jeg besøge (i solskin).
  Jeg kommer af og til ved søen i Solrød - indkørsel ved Cementfabrikken. Der er også helt fantastisk, og - med hund, der skal snuse alle vegne - tager turen ca. 1 time rundt om søen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme. Det er bedst i solskin og ikke mindst tørvejr :-) Der kommer også mange folk med hunde i Faxe.
   Ved Solrød har jeg ikke været, men det vil jeg da notere og fortælle Camilla som har nærmere til Solrød end til Faxe.

   Slet
 5. Jeg måse at komme på besøg i Faxe Kalkbrud, når det nu ikke ligger fra mit barndomshjem end tilfældet er. Og når man har set Rollo-tårnet blive væltet.
  Det er, som altid, en fornøjelse at læse om dine kulinariske ideer. Her har kvæderne i øvrigt været sent til at vokse sig store, men der er dog en del. Formentlig får jeg flere næste år når blommetræet er forsvundet og derfor ikke skygger længere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vidste ikke hvad Rollo-tårnet var, så jeg måtte lige google. Det har været et stort emne dengang.
   Jeg tænkte også det ville blive nogle meget små kvæder her i år, men de ser helt normale ud nu. Jeg har mere end jeg har behov for, men mon ikke jeg kender en der gerne vil have lidt igen i år. Ellers må der kvædeflæsk i fryseren :-)

   Slet
 6. Det er nemlig det, det gør :-)

  Det sagde Allan også, og han skulle i hvert fald ikke smage, men jeg kender ham bedre :-) Hvem tror du, der skulle have mere end et stykke, da der skulle smages!

  SvarSlet
 7. Der har da godt nok været drøn på din weekend og der er da ingen grænser for, hvad du prøver kræfter med - isolering af loft, ved du hvad, jeg har hørt uddannede tømrer, som absolut ikke er meget for at gøre det :)
  Tak for tippet til både kage og de grønne bagte tomater - jeg har gået med overvejlsen om at rpøve at bage, men har ikke rigtig fundet nogen, der kunne fortælle om de blev gode, det ved jeg så nu :)
  Lige nu har jeg en stor skål til at stå med grønne tomater og sukker, som her i eftermiddags skal koges til marmelade, det er heller ikke prøvet før, men der er ikke så stor afsæt på grønne syltede tomater her i huset, jeg selv elsker dem, men spiser jo ikke flere glas hen over vinteren, så der må prøves noget andet, for at få fornøjelse af de mange grønne tomater, vi får i år :)
  Nu er der weekend igen - nyd den :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg elsker at brede mig :-) Isoleringsarbejde har altid været mit domæne og jeg synes det er meget sjovt de gange det står på.
   Jeg tror, man kan bage mange forskellige gode kager med grønne tomater. Det er i hvert fald ikke sidste gang, jeg gør det. Marmelade og chutney er også godt, her har vi bare i forvejen et stort lager af meget forskelligt, så der skulle tænkes anderledes.
   Tak :-) Jeg er allerede i gang med forskellige nydelser. God weekend til dig/jer.

   Slet
 8. Jahhh, det er nu godt nok lidt kønnere i solskin ...
  Jeg havde vist aldrig fundet på at putte grønne tomater i en kage, men du har vist aldrig været bange for at eksperimentere :-)
  Det der med kvæderne ... mente du mon mig med "en eller anden"?
  Du (eller Camilla) skal bare google "Karlstrup kalkgrav". Det er et dejligt sted at gå en tur, og man kan finde fossiler i kridtet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er meget kønnere :-)
   Jeg elsker at eksperimentere, og alt glider ned :-)
   Det var netop dig jeg mente, vi må se om de ikke er høstklare om en uges tid, når vi ses.
   Det fandt jeg ud af ved Kissers oplysning, men tak. Fossiler er ingen af os interesseret i, men en gåtur kunne godt friste.

   Slet
 9. En dejlig weekend - skønt sammenkogt - bare lidt øv i ikke havde lige så smukt vejr som vi havde i søndags :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var det, og man kan ikke få alt. I dag skinner solen her :-)

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)