torsdag den 9. juli 2015

Unge mennesker og et job, der er til at tude over

Man hører så meget om de forkælede unge mennesker. Der er endda kommet en ny diagnose UFM. Uopdragen og Forkælet Møgunge. Diagnosen er langt mere udbredt end ADHD. Man regner med at 10% af de danske børn får stillet UFM.
Jeg vil hellere skrive lidt om den anden kategori. Om dem der ved det kræver vedholdenhed,  ihærdighed og hårdt arbejde at nå sine mål. P1070361a
Jeg stifter, på papiret, kendskab til rigtig mange forskellige unge mennesker fra alle sociale lag. Lige fra de forældreløse og børn af enlige forældre, uden en krone i banken, til børn af højt uddannede forældre med en god økonomi, som giver de unge en mulighed for at få lidt økonomisk tilskud i uddannelsestiden. Fælles for dem alle er at de er meget arbejdsomme, ikke bare med de mange års studier, men også med frivilligt arbejde og job, hvor de kan tjene lidt for at nå deres mål. Drømmene er store, men det er ikke luftkasteller. Det er ramme alvor, og det er dyrt. Meget, meget dyrt at rejse ud i den store verden og læse og lære, og det uanset om turen går til Ghana, Kina, USA, Schweiz, Australien eller et helt andet sted.
Jeg bliver klogere på, hvad de unge mennesker vil arbejde med. Alle de gode gamle velkendte job, som mange af os er beskæftiget med, men der er sandelig også mange andre uddannelser, som jeg i hverdagen ikke tænker på eksisterer. F.eks. speciale i eksotiske dyr, astrobiologi og violinbygger. Der er uddannelser jeg ikke vidste fandtes. Jeg ved man kan tage en bachelor i kunst. At man kan få en professionsbachelor i offentlig administration og politik. At man kan arbejde som stagiaire ved EU- domstolen. At der er en ny uddannelse, der hedder: "Market and Management Antropology", som er en blanding af økonomi, ledelse, sociolog, markedsføring, kulturforståelse og meget andet. P1070256
Dette er kun et meget lille udpluk af, hvordan jeg bliver beriget af de mange unge menneskers skriverier, når de søger hjælp og støtte til deres uddannelse. Det er heldigvis ikke mig, der står for udvælgelsen af den lille brøkdel, for jeg ved, det er frygtelig svært. Det er lange motiverede ansøgninger, men de fleste skal sorteres fra, nøjagtig som når man skal ansætte en ny medarbejder. Jeg får i stedet æren af at meddele de unge mennesker, at de er de heldige udvalgte, der får en sum penge indsat på bankkontoen. Den glæde og taknemlighed de udtrykker, bliver jeg så rørt over, at jeg sidder med vand i øjnene og snøfter lidt. Her er et par eksempler, men man skal måske nok kende lidt mere til det hele, for at blive rørt, eller også er jeg bare en sentimental gammel kone. P1070155bP1070155abc
 • Hvor er det dejligt! Det er jeg godt nok glad for.
 • Hvor er det fantastisk, at jeg er en af de heldige. Millioner af tak.
 • Det er jeg overordentlig glad og taknemmelig for at høre.
 • Tusind tak fordi I har valgt at støtte mig.
 • Jeg er virkelig glad for at I har valgt at støtte mig. Det vil gøre en stor forskel. Endnu en gang mange tak. Mange ærbødige hilsner.
 • Wow. Tusind Tak  : D. Det er meget behjælpeligt. Tak igen.
 • En forælder skrev: Jeg er meget glad for at I har valgt at støtte min datter. Det har hun fortjent. Hun er dygtig, flittig og seriøs med alt hvad hun foretager sig. Tak.
P1070570aIkke nok med de har skrevet en motiveret ansøgning, med et budget over det hele, men 2-6 år efter, når de har nået deres mål, skriver mange, ganske frivilligt, uden at nogen har bedt om det, en lang rapport, den sidste var på 13 sider, der beskriver meget specificeret hvad støtten er brugt til. Det er nu alligevel rart at vide, at de unge mennesker er nået i mål, og pengene er givet godt ud. Det kan man da kun blive glad over. så snøfter jeg lidt igen og sidder med røde øjne. Det er hårdt at være blød. 


16 kommentarer:

 1. Tak for et positivt indlæg om de unge mennesker af i dag. Som der sikkert findes lige så mange af som de UFM, som jeg først lige har lært forkortelsen for nu. Det må være svært at sidde at skulle vælge FRA, for de fleste ansøgere har jo netop grundigt redegjort for, hvorfor de har brug for beløbet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror heldigvis, der findes flest i den kategori. De andre fylder bare mere alle vegne. Jeg har fra alle pålidelige kilder, at det er utroligt svært at vælge mange af dem fra. Der er selvfølgelig altid nogle, der af en eller anden årsag, hurtigt og let kan sorteres fra, men mange flere har fortjent at få økonomisk støtte.

   Slet
 2. Dejligt at høre fra den positive verden, der er nemlig mange dedikerede og dygtige unge mennesker, som virkelig kæmper og klarer sig fornuftigt, samtidig med at de ikke tager alt for givet. Desværre fylder de positive historier alt for lidt i medierne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er der nemlig Inge. Jeg er helt enig med dig. Mange klarer sig endda, ikke bare fornuftigt, men forrygende godt.

   Slet
 3. Godt at høre, at der er HUM'ere (høflige unge mennesker). Er det et legat, der uddeles?

  SvarSlet
  Svar
  1. HUM'ere er heldigvis ikke så sjældne :-) Ja, det er et legat.

   Slet
 4. Dejlig... og meget rørende læsning... snøft!

  SvarSlet
  Svar
  1. Når jeg læser og hører hvad de unge mennesker skriver, så rejser hårene sig på kroppen af mig.

   Slet
 5. Hvor er det dejlig læsning Pia. Hvor ville det være fantastisk hvis der fandtes flere penge til de håbefulde energiske unge mennesker.
  Jeg bliver i rigtigt godt humør over dit indlæg her.

  SvarSlet
  Svar
  1. 'Vi' ville jo gerne hjælpe lidt flere, men alting har sine begrænsninger. Det er jo også sundt at vide, at dygtighed alene ikke altid gør det. Ind imellem skal der også mere end almindelig held til. Når de ligger så lige, er det lodtrækning.

   Slet
 6. Hvor kan jeg søreme godt forstå, at alle disse historier kan røre dig - og hvor er jeg lige som dig glad for, at det ikke er mig, der skal vælge nogle af dem fra eller til.
  Jeg tror bestemt, at lange de fleste unge mennesker er som disse: gode, arbejdsomme og stræbsomme - det er bare altid de dårlige historier, der kommer i medierne, for de gode er ikke interessante set fra et journalistisk synspunkt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ved de har meget, meget svært ved at vælge fra, men valget skal jo træffes eller afgøres på en eller anden måde.
   Det tror jeg heldigvis også på. Sørgeligt at de gode historier ikke er nær så interessante. Der bliver sagt og skrevet meget mere om alt det dårlige, men det er selvfølgelig også rart at vide, at man ikke står alene, hvis man er i den gruppe.

   Slet
 7. Godt, at der gives støtte til dem der vil, og det er da positivt, at der er så mange af dem, at kvalificerede ansøgere må sorteres fra, selv om det samtidig er synd og skam.

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er heldigvis rigtig, rigtig mange af den slags unge mennesker, men uanset hvor meget man ønsker at hjælpe alle, så er det desværre ikke en mulighed.

   Slet
 8. Jeg kan godt forstå, du kan få røde øjne, når du læser de unge menneskers glæde over at have modtaget en håndsrækning til deres uddannelse - det er dejligt, når de unge ved, hvad de vil og arbejder målrettet efter det.
  Jeg har lige læst lidt tilbage i dine indlæg - de der trøjer med broderierne, de er noget specielle, men den med fiskeren, den kan jeg nu rigtig godt li' - jeg har ikke set broderierne brugt sådan før, men jeg har set dem sat ind i tasker og sofapuder, og det har været rigtig flot.
  Go' søndag

  SvarSlet
  Svar
  1. Små ord, kan have rigtig stor betydning :-) Mange af disse unge mennesker er bestemt ikke bange for at tage fat i et hvilket som helst arbejde, mens de går efter drømmen på den lange bane.
   Jeg havde heller ikke set det på tøj før, men også kun på tasker og puder. Jeg synes det er en smart måde, at få gamle broderier frem i lyset. Der er dog ingen af delene jeg har lyst til at eje, men derfor kan man jo godt synes ideen er smart.
   Tak i lige måde :-)

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)