onsdag den 7. november 2012

Vores forfløjne mor

Jeg vil lige advare jer om, at vi overlever på sort humor her i familien, og jer der har fulgt  med, ved hvad vi har gennemgået, da mor faldt om med hjertestop.
Mor har altid været meget aktiv, og da vi i weekenden igen var sammen med hende en hel dag, talte vi om hendes enormt aktive liv, som det er nu. Jeg har fået lov til at udlevere hendes liv på her på bloggen. Hun har dog ikke læst censur, endnu. Mor har altid sagt, at man tit nok kan komme til at kede sig, så det gælder bare om at komme afsted, så længe man kan. Det efterlever hun i høj grad stadigvæk. Kender du ikke historien, kan du læse lidt her.
Når en dør lukkes åbnes en anden og selvom vi aldrig får vores “gamle mor” tilbage, så er der alligevel sket rigtigt meget, siden hun lavede sin solooptræden og fik alles opmærksomhed. Der sker stadig nye ting i mors liv, selvom hun fyldte 75 år i majToiletdør i Havecenter Lolland.
Et af de større fremskridt var, da hun ca. et år efter stuntet, fik myndighedernes tilladelse til at køre bil igen. Det havde hverken hun eller vi, bortset fra søster, turde regne med. Da mor i sin tid tog kørekort, ca. 40 år gammel glemte hun, efter eget udsagn, at få et der gjaldt ud over egen bopælskommune. Kommunegrænserne er udvidet, men det er mors kørselsområde ikke. Hver gang et barnebarn skulle i gang med at erhverve kørekort, sagde hun, at de skulle sørge for at få et, der gjaldt overalt i Danmark.
Det kørekort har bevirket, at hun selv kan handle dagligvarer ind, og komme lidt rundt uden at skulle være afhænging af os fire søskende, og vi har fået lidt mere frihed. Det betyder ikke, at hun ikke ser os, men tiden bliver bare brugt til noget andet, som f.eks. at hjælpe med strikketøjet, når hun laver fejl og sy det sammen for hende. Det kan hun ikke selv klare mere. Hun ser alle sine børn mindst en gang om ugen, dog sjældent samtidig. .  
I boligselskabet hvor hun bor, er der, hver eneste uge, mange aktiviteter, som alle er stablet på benene og holdes kørende af frivillige kræfter. Det var en af årsagerne til at hun flyttede til dette område, da vi børn nærmest vred armen om på hende, for at få hende til at forlade vores barndomshjem.
 • Hun går til gymnastik to steder. I fælleshuset er det mest de ældre, som hun også selv er, men det er ikke nok til hende, så hun kører også ind til byen, hvor hun motionerer sammen med nogen, der mere friske og rørige og en del også noget yngre.
 • Hun tager i strikkeklubben inde i byen hver 14. dag.
 • Spiller banko i fælleshuset hver 14. dag.
 • Synger hver 14. dag (dette er en opdatering, da det blev glemt i farten)
 • Hver måned er der møde i præstegården, hvor hun var graver, da hun var på arbejdsmarkedet. Der bager hun kage og dækker bord til ca. 20-30 personer.
 • Går stavgang hver uge.
 • Hun har prøvet kortklubben, men hendes hjerne kan ikke følge de garvede whistspillere mere, siger hun. Ligeså er det med dansen, så hun har i stedet meldt sig ind i madklubben, hvor de skiftes til at stå for indkøb og være det “styrende” og hjælpende led, overfor de der ikke kan så meget.
 • Så er der “koneklubben” som ses jævnligt.
 • Hun har fire børn og lige så mange svigerbørn. Hun har 6 børnebørn en del med ægtefælle/kæreste. Det 6. oldebarn er godt på vej, og hun er til fødselsdag og andre sammenkomster hos alle. I kan selv regne på det.
 • Dertil kommer alt “det løse” med udflugter i pensionistforeningen, veninder, børn og børnebørn, der “slæber” hende med til alt muligt. Jo, jo, mor er en travl og aktiv dame, der også passer egen lejlighed og have, lige bortset fra klipning af hæk.
MariehøneNår hun siger hun ikke har set nogen mennesker en hel dag, så tvivler vi på at hun taler sandt, og når vi går hende “på klingen” så passer det også sjældent, men så var det kun et kort visit hun fik eller gav. Vi har bare ikke helt samme tidsfornemmelse. Sidst måtte jeg lige gøre hende opmærksom på at “de par” timer altså var 8½. Jamen hvor er alle de timer blevet af, spørger hun så. Tja…
I morgen har hun en tid der skal passes i Falsters hovedstad. Jeg har lovet at være chauffør, så det bliver igen til en hel del timers samvær, for hun har inviteret på boller i selleri. Det gælder jo om at udnytte enhver chance for at få lidt ekstra selskab.
Billederne refererer til indlægget: Toiletdøren er den dør der åbnes eller lukkes, og mariehønen er den flyvske.

24 kommentarer:

 1. Du go.de.ste! En anden én bliver jo helt træt bare ved tanken :-)
  Når man dertil lægger, hvad hun har måttet igennem af genoptræning, er det godt nok godt gået.
  Hils hende og gi' hende et skulderklap.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, og jeg forstå slet ikke hun gider alt det renderi og alle de mennesker hele tiden. Hun henter gerne en liter mælk i dag, og vaskepulveret i morgen, for man møder jo næsten altid nogen at tale med :-)
   Jeg nyder altså en stille stund med mig selv. Den er guld værd.
   Jeg hilser og klapper :-)

   Slet
 2. Jeg forstår så inderligt hvor du har din energi fra Pia.. Det er knageme et imponerende program din mor holder i luften.
  Hun fortjener et skulderklap også fra mig. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Gør du :-) Jeg kan fortælle dig, at far på sine gamle dage sagde, KAN I da ikke sætte jer ned og slappe af, bare et øjeblik for jeg bliver så træt af at se jer fare rundt :-)
   Inden mor gik i gulvet, har jeg altid sagt til hende, at hun ville drøne rundt med rollatoren for ikke at gå glip ar noget :-)
   Hun får mange skulderklap, men jeg giver hende endnu et :-)

   Slet
  2. ..hihi.. og jeg forstår også din far.. ;-)

   Slet
  3. Du er også så forstående :-)

   Slet
 3. Det er da en helt fantastisk mor du har, hold da op hvor er hun aktiv, og hvor er det dejligt at læse om. Der er nok gamle, der bare sidder hjemme og venter på at børnene skal komme på besøg (og sommetider kommer de og så er den søndag ødelagt - det er et citat fra en gammel monolog vist nok med Jørgen Ryg). Jeg håber, at jeg kan være lige så frisk når jeg når din mors alder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Havde hun ikke ramt den mur for 3 år siden, så havde hun slet ikke været til at styre. Det er svært nok nu :-)
   Jeg husker godt monologen. Jeg vil også gerne være aktiv hele livet.

   Slet
 4. Sikke en aktiv mor, det må være dejligt. Og jeg vil give Inge ret, efter at have fulgt din blog et stykke tid - æblet er da vist ikke faldet så langt fra stammen ;0)
  KK Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er dejligt, både for hende og os.
   Hverken æbler eller gener er til at komme helt udenom :-)

   Slet
 5. det er godt når vores gamle mødre holder sig i gang, og din mor er da vældig aktiv ligesom dig. Og jo hun fortjener bestemt et skulderklap efter det hun har være igennem..;-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er rigtigt godt og vi ved jo godt at intet kommer af sig selv. Vi må alle gøre en indsats med de muligheder vi har. Jeg ved godt det er så nemt at sige, men ikke altid nemt at efterleve. Mor siger hun ikke kan så meget mere. Jeg tror det er rigeligt til hende :-)

   Slet
 6. Hold da helt fast.....
  Hun er imponerende din mor Pia, en skøn,skøn en.
  Hun har nok en vilje af stål den dame. Hun får endnu et STORT skulderklap herfra :)

  Knus og kram

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja hun har. Selvom der skulle graves dybt efter stålet i starten :-) Jeg takker på hendes vegne.

   Slet
 7. Hurra for din mor - sikke en skøn dame. Det var lige præcis sådan, jeg havde forestillet mig selv (engang ), selvom det måske er lige i overkanten :-) Jeg hæfter mig særligt ved, at hun har fået kørekortet, og så skidt med at det kun gælder i egen kommune :-)
  Flot gået både af hende og Jer. Knus og en god torsdag (her regner det)

  SvarSlet
  Svar
  1. Selvom det hele selvfølgelig foregår i hendes noget nedsatte tempo, så er det et stort program hun har. Da jeg nævnte at det nu var røget i luften, sagde hun at jeg vist ikke glemt hendes sangaften :-)
   Kørekortet er en god ting. Hun er spændt på hvad de siger til maj, der skal både hun og bilen have det helt store eftersyn.
   Tak og god weekendtil jer. Her har det småregnet det meste af dagen.

   Slet
 8. Ha ha, du og din mor er lavet efter samme opskrift, det er da helt tydeligt :-) Spøg til side: Det er da fantastisk, at det er lykkedes din mor at blive så meget sig selv efter sit 'stunt', at hun kan være aktiv i en grad, der kan tage pusten fra os andre. Der sidder så mange rundt omkring og 'visner' i deres inaktivitet. Sådan er din mor ikke. Heldigvis. Er der plads til et ekstra lille klap, så giv hende et fra mig også :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Dampforældre kan vist kun få dampbørn :-) Behøver jeg mon så at sige vi er 4 af slagsen!
   Mor har altid været en kendt ansigt i byen, så hun får mange positive kommentarer, som bl.a.: "Du har endda været død og meget mere"
   Der er plads til flere klap, hun trænger til at få fjernet tantepuklen :-)

   Slet
 9. dejlig læsning , nyd det , nyd jeres mor , det er en gave, pludselig går det måske den anden vej, min mor har også altid været en hurtigløber, det er hun bare ikke mere,benene er blevet svage , huskeren er gemt væk, men hun er selvfølgelig også noget ældre, ( 84

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi ved det kan ændre sig på et splitsekund, så vi nyder i den grad og hurtigløb satte stuntet en stopper for. Med tiden må vi vist alle indstille os på at sænke farten. 84 er en høj alder. Min far blev 87 og nåede at blive gammel og træt.

   Slet
 10. Hvor er det dejligt at læse om din mor. Så frisk og aktiv hun er. Der er bestemt ikke tid til at kede sig, kan man høre. Jeg tilslutter mig dem, som skriver, at I er som 2 alen ud af et stykke. Det vover jeg, for jeg kan jo se hvor flittig du også er :-)!
  Men som du selv siger, så er en stille stund guld værd. Det er nødvendigt for at kunne holde et højt tempo! God torsdag aften!

  SvarSlet
  Svar
  1. Så sent som her i aften, sagde hun at hun tids nok kunne komme til at sidde "der" mens hun pegede hen på sofaen. Hun har et imponerende program i morgen, og skal ud og vifte med ørene igen lørdag.
   Den stille stund, er meget vigtig for mig. Sådan havde min far det også.

   Slet
 11. Jeg kan så vældig godt lide historier om mennesker med format - og det synes jeg din mor har. Må det fortsætte mange år endnu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Jørgen, det håber vi alle det gør. Mindre kan måske gøre det, hun overveje at droppe en af tingene til foråret, for hun har svært ved at nå det hele siger hun :-)

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)