søndag den 29. januar 2012

ABC: Gram Slot

I denne uge er ABC Scandinavia nået til bogstavet G
Der er nogle steder i DK, som trækker lidt ekstra i os. Et af stederne er Gram Slot. Vi kommer der jævnligt. Siden 2007 har vi besøgt stedet hvert eneste år. Vi betaler gerne for en rundvisning, fordi vi synes det er et spændende projekt, de nye ejere er gået i gang med. Oftest er vi der om sommeren, hvor der er mange turister. I sidste weekend, var Allan og jeg de eneste, der stod og ventede på en rundvisning. Det er jo helt udenfor sæsonen lige nu. Alligevel er der liv på slottet, de skulle nemlig have 150 gæster til en stor middag om aftenen.
Gram Slot  Gram Slot 
De ved hvem vi er derovre, og vi får altid en lille personlig snak, fordi vi kender historien i detaljer. Vi har set slottet, som det så ud før de nye ejere overtog det. Vi kender deres vision og ved hvilket kæmpe arbejde, de har udført. Vi er SÅ imponeret af det, der er lavet på hele slottet.
Vi havde talt med to par, som også ville på rundvisning, så vi stod og ventede en ekstra tid på dem, men da de ikke dukkede op, blev vi spurgt om, hvad vi ville se og høre. Jeg sagde, at vi faktisk bare var interesseret i at høre og se alt det, der var sket, siden vi var der sidst. Dagens guide foreslog derfor, at vi tog en meget hurtig runde igennem hele slottet, fordi der altid kommer en lille detalje et eller andet sted, og det var ikke lige nemt at huske, hvornår og hvor det var sket. Vi kunne så selv se efter, således at han ikke snød os for nogle oplevelser. Det var vi vældig tilfredse med. Tænk at have en personlig guide, som udelukkende kunne  koncentrere sig om os og vores spørgsmål. Det gamle køkken i kælderen var taget i brug. Der kan man bestille en kokkeskoledag, hvor man sammen med en rigtig kok, laver et måltid mad, hvor man som deltager selvfølgelig selv er med til at spise menuen på slottet. Vi kom steder, hvor de normalt ikke laver rundvisning. Sådanne afvigelser er guld værd og lige noget for os.  
Det gamle køkken i Gram Grovkøkkenet i Gram
Det største der var sket siden vores sidste besøg, var den nyrenoverede 80 meter lange kostald. Sidst vi var, var der absolut ingenting, og stalden var stadig ret faldefærdigt. Nu fremstod den som en stor flot gildesal, hvor de havde holdt julemesse for første gang. Det bliver et tilbagevendende arrangement. Det var også der i kostalden aftenens fest skulle holdes. Klik evt. billedet større og se det anretterbord, som står lige midt i den enorme sal.
Kælderen i Gram
   
kostalden Gram Slot
Alle de initiativer og nye tiltag, der de senere år er sket på Gram Slot, har vi fulgt med største interresse. Vi følger også landbruget og Aarstiderne, som drives på slottes jorder. Jeg nævnte, at jeg gerne ville have lidt speltmel med hjem fra deres lille Gårdbutik, og da jeg stod og viftede med en pengeseddel, fik jeg besked om, at det mel var på husets regning. De mente vi skulle belønnes som de flittige og trofaste gæster vi er. De sagde pænt farvel og på gensyn til næste år.
Sidste sommer ville vi bestille en enkelt overnatning, men alt var optaget. I år så det ud til at det ikke mere var en mulighed. Da jeg læste på deres hjemmeside, så det ud til at man min. skulle leje for en hel uge, og helst være 5-7 personer, hvis man skulle have fuld valuta for pengene. Da vi talte med dem om det, sagde de, at det absolut stadig var en mulighed. Hvis ikke de havde lejet alle værelserne ud, kunne man stadig ringe eller skrive og nå frem til en pris og aftale om en enkelt overnatning eller to. De vil kigge på hjemmesiden, så det kom til at fremstå tydeligt.  
Har du endnu aldrig været på Gram Slot, så er det absolut et besøg værd. Hvis du skal se Sort Sol, er det en mulighed at arrangere det derfra. Der er arrangementer og aktiviteter for enhver smag og pengepung til både børn og voksne. Gram Slot indeholder så meget, at jeg vil anbefalde dig, der læser med, at kigge ind på deres hjemmeside, hvorfra du også kan se små tv-udsendelser.
P1020883 P1020903
Denne weekend blev også fyldt ud med masser af g´er. I går 60 års fødselsdag med god mad og i godt selskab i den gamle skole i Våbensted. Mads som den godvillige chauffør, der bragte os sikkert hjem i aftes. I dag en gåtur i sneen, mens Allan og Mads hentede vores bil hjem igen, efter den måtte overnatte som planlagt ved den gamle skole. Derefter bagning af gulerodsspeltboller og andet godt bagværk. Jeg føler mig nu godt brugt, så planen er en god og lang nattesøvn.

17 kommentarer:

 1. I får da virkelig noget ud af jeres ophold på Gram Slot!

  Sjovt med den gamle kostald. 80 meter - der må have været plads til vildt mange køer i sin tid. Og nu er de væk. Det må have været et KÆMPE arbejde at omdanne stalden til et sted, hvor man kan spise..

  SvarSlet
 2. Godt der var så mange gode g´er ,,,,smiler

  SvarSlet
 3. Godt der var så mange gode g´er ,,,,smiler

  SvarSlet
 4. Hej! Danmark är vackert och har många saker som man kan kika på. Ha en fin dag !

  SvarSlet
 5. Sikken en service! Jeg har aldrig besøgt Gram slot - men det har måske heller ikke altid været åbent for publikum?

  Jeg synes, at det er imponerende, at der i dag er nogle, der tør gå igang med den slags projekter! Når man læser om alle de andre godser, der ikke kan løbe rundt - så kræver det virkelig hårdt arbejde og mange gode idéer som julemessen.

  Det er tilsyneladende også folk, der har forstand på kundepleje :-)

  SvarSlet
 6. Fruen... Det gør vi nemlig :-)

  Kostalden var et kæmpe projekt, men det har alt det andet også været, og de fortsætter. Visionen holder stadig, og der vil ske meget på og omkring slottet endnu.

  Hver anden bås (skillerum) er fjernet, i fuld overensstemmelse med fredningsmyndighederne, men mon ikke der har stået et par hundrede malkekøer i fordums dage!

  SvarSlet
 7. Jonna.... Ja, det er dejligt :-)

  SvarSlet
 8. Janne.... Danmark er dejligt, men det er der også mange andre steder der er :-)

  SvarSlet
 9. Nille.... Vi klager heller ikke :-)

  Bortset fra at kommunen i mange år, havde lejet en del af slottet til museum, var resten helt privat. Slottet blev først åbnet for turister da de nye ejere kom til, og de har selvfølgelig stadig en fløj der er helt privat.

  Vi er også imponeret, og dette projekt er jo ikke småpenge, men de er et par rigtige ildsjæle, og heldigvis bakker kommune og befolkningen op om det. Alligevel kommer de bestemt ikke sovende til noget af det og hviler ikke på laurbærrene.
  De og de ansatte knokler og er nogle skønne mennesker at tale med

  SvarSlet
 10. Jeg har et forslag: Næste år siger I til, inden I kører, og så følger vi lige i hælene på jer. I er da guld værd som ambassadører for Gram Slot. Tænke sig at have været med på den rundvisning! Det gad jeg godt :-)

  SvarSlet
 11. Ellen.... Idéen er god nok. Måske er det bare hurtig udrykning, helt uden planlægning, det kan vi nemlig godt finde på, hvis der er et hul i kalenderen.
  Vi er også glade og tilfredse :-)

  SvarSlet
 12. Der er mange flotte steder i Danmark. Man kan får meget ud af det ophold- Flot beskrevet

  SvarSlet
 13. Irena... Danmark har meget at byde på, og det har dette sted også. Tak, skal du have :-)

  SvarSlet
 14. Flot slot, elsker sådan nogle steder

  SvarSlet
 15. Ilhja.... Det gør vi også :-)

  SvarSlet
 16. Gram Slot er et super lækkert sted.
  Og de laver den lækreste mælk (Rema1000) ;-b
  Dejligt valg til G
  http://likebree.kaashalvorsen.dk

  SvarSlet
 17. LikeBree... Slottet er skønt og det er varerne i Rema 1000 også :-)

  SvarSlet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)