søndag den 22. juni 2014

Lidt om dyr, hvepse, jordbær og andet fra ugen der gik.

Jeg møder dyrene i skoven, både morgen og eftermiddag, når jeg kommer cyklende. De står ganske stille og holder øje med mig, men hopper jeg af cyklen får de hurtigt benene på nakken og forsvinder. Da jeg cyklede hjem i sidste uge, var det for koldt til de bare arme jeg havde valgt, da jeg tog fra kontoret. Det blæste gevaldigt, så jag var nød til at stoppe og finde min frakke frem fra cykelkurven.
P1020041
Pludselig ser jeg, rumpen af et dyr. Det var i gang med at spise af hele beplantningen, jeg skyndte mig at hive kameraet frem fra tasken. Jeg tog en masse billeder af et dyr uden hoved og stod og betragtende det længe, i håbet om at det fik hovedet ud ad busken. Det gjorde det. Vindens retning må have gjort at jeg i lang tid ikke blev opdaget, selvom det kiggede både til højre og venstre flere gange. Til sidst fik den dog øje på mig, og forsvandt i fuld firspring, ned ad markvejen, inden den forsvandt ind i skoven. P1020067
Hver gang jeg de sidste mange uger, har lukket døren op til brændeskuret, har der været en masse hvepse. Jeg har kigget efter et bo, både højt og lavt. Jeg har sågar flyttet mange af vores ting, i det hjørne hvor hvepsene summede rundt, men jeg fandt intet. Forleden dag, hvor jeg igen åbnede døren, kom der en hel sværm lige imod mig. Jeg trak mig tilbage, men lod døren stå åben. Lidt senere gik jeg om for at inspiceret rummet. Der måtte være et bo. Det var der også. Lige inden for døren, blot i modsatte hjørne, fandt jeg et stort bo. Vi finder som regel sådan et bo eller flere hvert eneste år, forskellige steder. Sidste år var det på loftet over garagen.  P1020101
I går fik jeg en sms fra søster. Vil du have jordbær, kan du komme og plukke. Der er mange, og jeg skal ikke have flere. Jeg havde hørt at mor, havde været ovre og plukke en hel spandfuld, så jeg tænkte jeg hellere måtte tage en gulvspand og en balje med. Hellere have for meget emballage med, end for lidt, for søster var ikke hjemme, så jeg kunne ikke låne mig frem.
P1020107
Sikke noget svineri tænkte jeg, så snart jeg åbnede bagagerummet, og så at spanden var væltet, selvom jeg havde taget mine forholdsregler, som åbenbart ikke var gode nok. Der var jordbær i hele det ene hjørne af bilen. Jeg måtte i gang med rengøringen, som heldigvis ikke var så slem, som jeg frygtede. Alle jordbærrene var hele. Ingen var smattet ud. Der blev renset og skyllet 11 kg jordbær, og selvfølgelig fik vi jordbær med fløde til dessert i aftes.  P1020110
Her i den nære familie, benytter vi os ofte af hjemmelavede gavekort, hvor der blot står med tekst, hvad gavekortet består af. Sådan et gavekort er der ikke udløbsdato på, og det kan byttes til noget andet, hvis både giver og modtager er enige. Det kan være gavekort på udført arbejde, udflugter, en middag i byen eller økonomisk hjælp til et større ønske eller et projekt, der ikke er startet op endnu. Kun fantasien sætter grænser for gaven. I julegave 2012 fik Allan sådan et gavekort af Mads. De to skulle på bilmuseum hele dagen og rigtigt hygge sammen. I dag blev gavekortet indløst, mens jeg har nusset rundt herhjemme med alt muligt.  Jeg startede dagen med en gåtur. Vel hjemme kastede jeg mig over haven. Vi var så heldige at få 9 mm regn fredag aften, det har hjulpet en smule på det, men det er slet ikke vand nok.
P1020119Mor ringede og spurgte hvad vi lavede, og jeg ved, at det som regel betyder, at hun gerne vil på besøg. Trænger du til at få luftet bilen og dig selv, spørger jeg. Jaa.. hvis jeg må genere jer lidt. Jeg er alene hjemme, så du må nøjes med at genere mig. Jeg fortsatte med at fjerne ukrudt i haven, mens mor tog en runde i haven og 'bare' så på, eller gik rundt og smagte på både jordbær, hindbær og ribs.  Kirsebærtræet, som blev plantet sidste år, har jeg sat fuglenet over. De relative få kirsebær, der er på det træ, kan jeg sagtens spise selv. Da mor kom havde jeg spist de modne, så af dem var der var ingen smagsprøver til hende. Da jeg ikke gad mere havearbejde, gik vi ind på terrassen. Mor havde strikketøj med, og også lidt arbejde til mig. Noget der skulle sys sammen og hæftes ender på. Sweateren blev færdig, og mor kørte hjem igen, efter vi havde drukket eftermiddagskaffe. Jeg gik mig en tur mere og nu går jeg ud og vander indholdet i drivhuset, inden jeg selv skal vandes under bruseren.

16 kommentarer:

 1. Ydr - hader hvepseboer af et godt hjerte - fjerner I dem ikke? Eller sprøjter, så hvepsene dør? Jeg har simpelthen så svært ved at se hvepsenes berettigelse i naturens kredsløb ...
  Det var da ellers lige en sjat jordbær, du fik hevet hjem der!
  Hvor er det godt, at du kan hjælpe mor, når hun er færdig med et eller andet og skal have det syet sammen og hæftet ender - det er bare det mindst sjove ved et strikketøj ... er du helt sikker på, at hun ikke kan finde ud af det endnu? Jeg tror jeg ville bruge den undskyldning rigtig, rigtig længe, hvis jeg kunne slippe afsted med det ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvepse eller hvepseboer generer ikke mig, men jo, vi fjerner boene. Enten river vi dem bare ned, eller også får de lidt gift først. Alt afhængig af størrelse og trængsel i og omkring boet. Dette bo er lidt for farligt 'bare' at rive ned, så Allan har i dag været ude at købe gift. Den sjat han fandt på værkstedet i weekenden, var ikke stor og kraftig nok, så der skal sprøjtes i aften.
   Mor kan ikke finde ud af det, hun har prøvet, og både søster og jeg har haft et kæmpe arbejde med at trevle det sammensyede op og det gider vi ikke mere. Hvis hun skal lære det igen, så kræver det mange timers arbejde fra os om ugen, hvor vi simpelthen sidder ved hendes side og får vejledt og stoppet hende inden det går galt. Ligesom da vi lærte hende at strikke og sende sms igen, og så meget andet. Den tid synes vi ikke vi har. Det er allermest søster der tager sig af dette arbejde, men hun har desværre andre meget mere kedelige ting at bruge sin tid på i øjeblikket.

   Slet
 2. Vi fjerner også et par hvepsebo hvert år i Sverige, og de fleste gange når vi det mens de stadig er så små at de kan rages ned i et stort glas med et eller andet stærkt stads som hurtigt tager livet af de hvepse der ikke nåede ud i sikkerheden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi ved jo også at vi som regel får et par stykker, men hvor skal man lede? De finder jo som regel et nyt sted, hvert år og jeg forstår simpelthen ikke, at vi ikke har kunne se dette bo, når vi har ledt efter det. Det sidder helt åbenlyst, når man åbner døren. Hvepsene må have afledt os ved at sværme i det andet hjørne. Vi ser hvor hurtigt vi får taget livet af dem.

   Slet
 3. 11 kg jordbær - hold da op en masse bær. De skal nemlig lige præcis nydes med fløde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jep, og jeg havde 5 kg fra egen have i forvejen, så jordbær kommer vi ikke til at mangle. Jeg kan hente flere hvis jeg lyster, men de skal direkte i maven, hvis det sker :-)

   Slet
 4. Erik siger vi har et hvepsebo ovre under udhænget på hytten. Så længe de passer haven er det OK, men lige så snart sæsonen er ovre bliver de fjernet...
  Jeg skal ellers love for at du har hænderne fulde!!!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Havde vores hvepse bygget et andet sted, havde vi også ladet dem være til senere, men her færdes vi hver dag, endda flere gange dagligt, og jeg har lige været deromme. Der var intet liv at se, før jeg begyndte at rumstere i det andet hjørne, så skal jeg love for, jeg fik vækket deres opmærksomhed. Nu skal det lige blive mørkt, så får de en ordentlig hilsen fra giftdåsen.
   Jeg kan ikke lade være med at gabe over mange ting samtidig, sådan trives jeg bedst.

   Slet
 5. Hvepse er kødædere når de har udklækket næste kuld, har jeg hørt - eller også er det "frafaldne" som flyver rundt og spiser kød og wienerbrød.

  Sikken en historie med rådyret! Den skal vist passe bedre på i jagtsæsonen! ;)

  Sikke dejlige jordbær! Jeg har med vilje ikke dyrket så mange i år, men de portioner, jeg har spist af u-vandede jordbær var meget intense i smagen. Det må skyldes tørken.

  :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også læst noget om hvepse og kød, og at de er ret uhygiejniske.

   Hvis dyret ikke passer bedre på i jagtsæsonen, kan det blive et nemt bytte ;-)

   Jeg har også kun haft halvt så mange jordbær som de sidste år. De er heller ikke blevet vandet, så det har været noget småskidt, men smagen fejlede ikke noget.

   Slet
 6. Mor kom i kontakt med et hvepsebo i jorden for flere år siden. Det kostede lægebesøg og en hånd, der var voldsomt hævet. Jeg har respekt for det skidt, og her har vi pillet ned et par gange.
  Jorbær i bilen er ikke godt - det var heldigt, at det ikke blev til pure i bunden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også respekt for hvepse, men er ikke hverken bange eller hysterisk. Det værste man kan gøre er at baske og slå ud med armene. Bedst er det at lukke munden og stå stille. Som barn og ung er jeg stukket mange gange fordi jeg altid løb på bare tæer så jeg måtte hoppe mig igennem sommeren. Er man overfølsom er det en alvorlig sag. Min mor er ekstrem overfølsom overfor hestebremse/fluer. For mange år siden kunne vi let have mistet hende. Det var hurtig udrykning til lægen.
   Det var lige nøjagtigt det pure, jeg havde set for mig. Jeg og bilen var heldige :-)

   Slet
 7. Hvor dejligt med så mange jordbær. Det er naturens eget slik.
  Hvepse derimod har jeg det mindre godt med. I år har vi (vist nok) ikke nogle boer på matriklen. De har ellers bygget mange forskellige steder hen over årene. Et år var det i hullet i vandslangeoprulleren. Der fik husbonden lige benene på nakken, da han skulle have vandet i haven og begyndte at rulle vandslangen ud.
  Hvor er det bare skønt, at din mor bare melder sig, når hun trænger til at blive rørt. Det lyder, som om I altid hygger jer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jordbær og frugt i det hele taget er det bedste slik man (jeg) kan få.
   Jeg tror også jeg ville komme hurtigt væk ved den opdagelse, nok mest af forskrækkelse. Her har vi fået udryddet vores bo, men Der var stadig en sagte summen i brændeskuret. De havde søreme et bo i en pose spagnum også. De havde bare gnavet hul i sækken. Nu er det også ryddet.
   Mor ved godt at hvis hun skal have selskab, må hun selv gøre noget, og det er hun rigtig god til. Hun ved også at vi ikke bare sætter os ned og underholder hende, så underholdning må hun selv bidrage med. Hun er lykkelig for bare at have selskab, så forsvinder dagen på ingen tid. Hun overraskes hver gang over hvor alle timerne er blevet af.

   Slet
 8. Det var da noget af en jordbærhøst - her har vi måske fået 11 små jordbær. Hvepseboer har vi vist ingen af i år, tror det er lykkedes mig at slå de undersøgende dronninger ihjel i tide. Dejligt billede af rådyret.

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er efterfølgende plukket mange flere jordbær i søsters have, men ikke af mig.
   Hvepseboet fik vi revet ned, men Allan fandt så ud af at de også have et bo i en sæk ed plantejord, og for et par dage siden opdagede jeg, at der stadig er liv i sækken.

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)