lørdag den 9. juni 2012

Lidt fra Corselitze

Jeg nævnte, at jeg ville vise lidt billeder fra vores udflugt til Corselitze, hvis historie du kan læse om her. Parken har åbent hver dag fra fra 9.00 – 18.00 og det er et dejligt sted at gå en tur og kigge på træer, buske, skulpturer, bygninger og livet i søen.
P1050066  P1050070
I parken ligger et fredet ishus fra slutningen af 1700-tallet. Ishuse var datidens køleskabe. Om vinteren isede man, dvs. man skar isblokke ud på søen, og lagde dem ned på bunden af ishuset og overdækkede med halm. På denne måde holdt isen til langt hen på sommeren. Ishuse fandtes på de fleste herregårde, men kun ganske få er bevaret for eftertiden. Det er en helt speciel oplevelse, når man står der og kigget ned i den dybe afgrund. Man undres hvordan de har fået fat i isen, fra den smalle murkant, de har måttet ballanceret på, uden noget at holde fast i, mens de har stanget is til herskabet.
Ishus   Ishus  
Bliver du træt af at vandre rundt i den store park, kan du sætte dig på "Ormebænken" som billedskæreren Julius Ubanavicius har stået for, ligesom han har lavet figuren af Adam og Eva. 
Ormebænken Adam og Eva
I søen er der også liv. Da vi var der for der for en måned siden, havde blishønen lige fået små rødtoppede kyllinger. Den dag kunne vi også have fået en tur i hestevognen, fordi der var åbent hus i Skovbrugsmagasinet i anledningen af SOS Børnebyerne havde fået lov at byde indenfor i hovedbygningen.
Blishøns P1050062
Billederne herunder er dog ikke fra hovedbygningen, men fra karlekamrene. Det sidste værelse, det med varme i, var faktisk beboet af staldmesteren indtil 1955. Staldhans som han kaldtes, var ugift og havde en hund, og så var han god ved dyrene. Han ejede kun en seng, et bord og en stol, samt en divan. Da hans helbred begyndte at svigte, hængte han sig i en følbås, efter at han havde fodret dyrene. Avisregningen havde han også sørget for at betale. Hvad der blev af hunden melder historien intet om.
P1050094 P1050096
P1050091 P1050087
Corselitze plejer at være åbent for publikum den 2. søndag i maj og september, som regel suppleret med en temaudstilling.

13 kommentarer:

  1. Der ser meget interessant ud- spændende med det ishus, ja. Et hårdt liv har det været...for nogen!

    SvarSlet
    Svar
    1. Det har ikke været nogen loppetjans. Der skulle store stærke mandfolk til at håndtere de isflager.

      Slet
  2. meget smukt og spændende sted , historien om ishuset har jeg aldrig hørt om før , tak for den,

    SvarSlet
    Svar
    1. Min morfar var en af dem der dagligt hentede is, (dog et helt andet sted) Isen blev nemlig også brugt til at holde den nymalkede komælk kold. Det var datidens køleskab.

      Slet
  3. Selv om man ikke kan komme ind og se selve slottet, lyder det meget interessant alligevel - og bestemt et sted, der lige er kommet på vores 'to see'-liste.
    Jeg synes, det er mindst lige så spændende at se, hvordan tjenesfolkenes vilkår var, frem for at se den pomp og pragt, ejerne omgav sig med.

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi elsker også den slags :-) Vi må se hvad efteråret bringer. I kan selvfølgelig se det alene, men vi tager da gerne en udflugt sammen med jer. Vi kunne jo tage på en Herregårdsrunde, der er jo nok af dem her :-) men det kræver vist mere end en dag her på Lolland. Vi kan besøge Krenkerup og mændene kan smage deres øl. Selv jeg, som ikke drikker øl, kan lide deres stout :-)

      Slet
  4. Lerchenborg Gods ved Kalundborg har resterne af et ishus, kun en ca 15 meter dyb kampestenssat grav, 4 meter i diameter.
    Min fru moder gik totalt i panik,da jeg fortalte hende, at jeg sammen med en kammerat var klatret ned i bunden på jagt efter en skjult skat.

    SvarSlet
    Svar
    1. Sådan en overpylret mor :-) Skal jeg være ærlig forstår jeg hende godt, sikke da noget at finde på, men det var vakkert sjovt.

      Slet
    2. Der skulle selvfølgelig have stået: Det var sikkert sjovt

      Slet
  5. Jeg syntes, det var spændende at høre om staldkarlen, der sørgede for at betale avisen og fodre dyrene, inden han tog livet af sig.

    Min mormor arbejdede faktisk i et ishus i 50'erne. Det var før køleskabets tid, og folk kom så og hentede/købte blokke af is, som de anbragte i deres eget isskab, og på den måde blev madvarerne holdt kolde derhjemme. Det må være det samme system man havde i 1700-tallet.

    SvarSlet
  6. Staldkarlen ville åbenbart have orden i tingene :-)

    Det har været en kold fornøjelse det arbejde. Min mor har fortalt, at hun og min moster som børn hjalp min morfar med at bære de mindre stykker som han rakte op til dem. Jeg ved også at systemet fungerende i 50´erne, der var min mor tjenestepige på et slot, så hun havde den lette tjans i køkkenet, med at pakke is om madvarer og champagne. Der var andre der havde det grove arbejde.

    SvarSlet
  7. Det er ofte en god ide at gå tur i herregårdsparkerne. Vi gør det gerne og fandt også store glæde ved parken her. Jeg kender godt historien om ishuse - der ligger et i Vemmetofte lige uden for klosterhaven i retning mod Verdens Ende.

    SvarSlet
    Svar
    1. I har været der :-) Godt at nogen bevarer noget af det gamle. Verdens Ende ligger jo flere steder, men jeg finder det nok, hvis jeg går mig en tur der :-)

      Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)