mandag den 30. november 2015

Rawgulerodskage og anden mangfoldighed

Jeg elsker at eksperimentere med ting i køkkenet uden at have en opskrift at holde mig til, men det hænder også, at jeg falder over noget der lyder så mærkeligt, at jeg bliver nød til at prøve det, og så alligevel måske ændre lidt på det. Enten fordi jeg ikke har, eller kan skaffe, det der skal bruges, eller måske fordi jeg tror noget andet er bedre, om ikke andet, så i hvert fald i min egen mund, men denne gang manglede jeg alt til kagen undtagen skyr. Jeg kunne næsten ikke vente til jeg kunne få afprøvet opskriften. Onsdag aften mens jeg lavede aftensmad, kunne jeg endelig gå i gang. 
P1090565
Gulerodskagen, som jeg dog mere vil kalde en dessert, eller…? Hvad mener I om rå gulerødder til dessert?  Eller en kage med skyr?  Måske skulle vi hellere kalde det morgenmad? Kald det hvad I vil. Her kommer min version af opskriften.
 • 2 dobbelte daim
 • 100 g fuldkornskammerjunkere
 • 2 dl piskefløde
 • 2 dl skyr med vaniljesmag
 • 5 spsk. flormelis
 • 2-3 gulerødder
Kammerjunkere og chokolade hakkes groft og blandes i 8-9 portionsglas. Fløden piskes til skum sammen med flormelis, blandes med skyren og fordeles i glassene. Gulerødderne rives groft og lægges på som topping. Det hele sættes i køleskabet mindst 2 timer. Da jeg ville servere disse 6 kager/desserter for mine kollagaer i Stubbekøbing, måtte det komme an på en prøve, om de kunne tåle at stå så længe i køleskabet inden vi skulle have eftermiddagskaffe næst dag. Kagerne tog absolut ingen skade af dette. Alle var meget begejstret for den underlige kage. Også dem der ikke bryder sig om gulerødder og skyr, spiste op.
Jeg kan sagtens forestille mig gulerodstoppen blive erstattet af friske jordbær, kiwi eller andet frisk frugt. Det er helt sikkert noget der vil blive serveret flere gange her i huset, både med og uden gulerødder.
P1090591
Torsdag morgen, da vi kigger ud ad køkkenvinduet, ser vi den flotteste fuldmåne.  P1090596
Vi har, som så mange andre, haft nogle meget våde og blæsende dage. Solen har mest været ikke eksisterende på himlen, men da jeg kørte hjem fra arbejde, måtte jeg stoppe op flere gange og tage billeder af solnedgangen.
P1090600
 Himlen blev bare smukkere og smukkere.
P1090604
Da jeg nåede havnen, parkerede jeg bilen og gik mig en tur og så solens sidste stråler forsvinde. P1090607a
Fredag fik vi set og talt med flere gode gamle venner. Nogen have vi ikke set meget længe. Lørdag var det meningen jeg ville give hytten lidt julebelysning i vindueskarme og diverse andre steder, men der kom mange andre ting på tværs. En pludselig hovedrengøring i køkkenet. Familiebesøg, først af en, så et par stykker mere. Alt sammen rigtigt hyggeligt. Der er jo stadig længe til jul og adventdekorationen blev klargjort allerede sidste weekend.  
P1090625 P1090642

Søndag havde vi lovet at bakke op om ungernes julearrangement på Friskolen Øster Egesborg. Hold da op et storslået arrangement. Det hele er kreeret af ungerne og deres forældre. Der var alt til julen. Lige fra dekorationer og pynt, til hjemmesyltede ting og sager af den spiselige slags. Jeg havde hørt om de syltede nissenumser, men nu så jeg dem med egne øjne. Der var luciaoptog gennem hele skolen, og flere sange blev sunget af koret. Vi kunne købe mad, kaffe, kage, æbleskiver og gløgg og andet spiseligt. Der var bålfade i skolegården, gran- og juletræsalg, motorcrosskørsel og ponyridning. Kæmpe tombola, med ikke bare mange, men også meget flotte gevinster. Jamen du milde, jeg kan slet ikke opremse det hele. Vi fulgte ungerne hele dagen. Alle elever havde vagt ved flere forskellige boder i løbet af dagen. Afhængig af ungernes alder, og den vagt de skulle bestride, måtte forældrene stå dem bi. Vi var meget imponeret af dette arrangement, og har haft en rigtig hyggelig dag. Jeg kunne ikke stå for denne lille pottenisse. Lidt hjemmelavet fuglemad kom også med hjem.
P1090630Vi nåede lige hjem. Fik parkeret bilen, hvorefter vi gik til det årlige juletræstænding i vores eget lille lokalområde.Det skal vi jo også støtte og holde liv i. Trods vejret var der som altid stor opbakning. Her kom julemanden på besøg og delte slikposer ud til alle børnene. Brugsuddeleren gav slik, gløgg, nybagte kager og varm kakao til alle fremmødte. I år foregik det, p.g.a. vejret inde i butikkens baglokale.

11 kommentarer:

 1. Ihh. tak for opskriften. Jeg har fået noget lignende i kantinen på sygehuset, men havde desværre ikke nogen opskrift. Det smager nemlig overraskende godt! Og så kan man endda sige at man har spist grønsager!!!
  Smukke solnedgange har der været mellem alle de mørke grå regnfulde dage. Skønne billeder.
  Ja, nu banker alle juletraditioner og diverse arrangementer på... Vi har lige pakket kalender til mormor. Gitte fik sine, de vi kørte til Ribe. Ellers har vi ikke nogen bestemte gøremål, det skifter fra år til år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det smager nemlig rigtigt godt, synes vi også. Jo mere vi spiser af det, des sundere bliver vi, eller... :-)
   Man glemmer jo det våde og regnfulde vejr, så snart solen titter frem på himlen.
   Vi har noget i kalenderen hver weekend lige til nytår, men kun en af dagene (endnu) men hverdagsaftener er også taget i brug til diverse aftaler, men det kan ikke være anderledes.

   Slet
 2. Åhhh en smuk solnedgang du har fanget.
  Jeg synes det er imponerende så meget som alle i jeres lille by, støtter op om de forskellige arrangementer der er, det er med til at holde liv i byen tror jeg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den var ikke til at stå for, den sol. Det er den nu sjældent, men efter så mange grå dage, må man da nyde synet, så meger som muligt.
   Vi er heller ikke i tvivl om at vi skal støtte de gode initiativer, hvis vi vil blive ved med at have liv i byen, så det er vi mange der gør. Nogle arrangementer trækker lettere folk til, end andre. Dette er et af de mere besøgte.

   Slet
 3. Den ser dejlig farvestrålende ud og smager efter mere. Den er hurtig og nem at lave, så kast du dig bare ud i det :-)
  Det var rigtigt flot. Aldrig har jeg set så mange biler og mennesker på en gang, på en lille landsbyskole.
  Det synes jeg også.

  SvarSlet
 4. Interessant dessert. Jeg tænkte undervejs at jeg ville foretrække gulerødderne alene, men når nu alle kunne lide din frembringelse, må du have ramt ganske præcist.

  SvarSlet
  Svar
  1. Andre tænkte at de gerne ville undvære gulerødderne, men de gled fint ned, selvom de var til at 'skovle' af.

   Slet
 5. Jeg tænkte lidt det samme som Jørgen ... at jeg nok helst ville undvære, men når du og ligefrem skeptikere kunne lide den dessert, så kan jeg sikkert også :-)
  I har godt nok travlt dernede ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Det tror jeg du kan ;-) Jeg tror at frisk frugt, som jordbær en sommerdag, vil passe fortrinligt til.
   Vi har en del om ørene lige nu. Vi kunne have holdt et lille kaffemøde på Fyn eller i Jylland med jer :-)

   Slet
  2. Ja, det så jeg lige på FB - men jeg tænkte ikke lige på at fortælle jer, at vi var på vej til Fyn og Jylland ;-) - det er da pudsigt, som det kan falde sammen sommetider.

   Slet
  3. Næh, det gjorde vi jo heller ikke ;-) Det havde været endnu sjovere, hvis vi uden at have aftalt noget på forhånd, tilfældigt havde mødt hinanden derovre et sted :-)

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)