onsdag den 28. januar 2015

Køkkendrømme og når vægge kan tale

Køkkendrømme har vi efterhånden haft nogle stykker af, og også ført dem ud i livet.
P1050149Det er næsten 3 måneder siden vi købte tapet, så køkkenet kunne blive shinet lidt op. Tapetet er ikke udskiftet, siden vi lavede nyt køkken for 17 år siden. Min seneskedehindebetændelse var årsagen til, at jeg ikke turde give mig i kast med det i juleferien. Jeg kunne også sagtens klare det på en weekend, hvis vi satte sådan en af til samme formål, og Allan fik revet det gamle tapet af i løbet af ugen. Det skulle bare planlægges. 
De sidste par uger, har jeg ikke brugt støttebind til hånden, og det gik fint. Derfor fik jeg den ide, tordsag morgen, mens jeg stadig lå i min seng, at jeg ville tapetsere køkken i den kommende weekend. Allan havde aftaler både torsdag og fredag formiddag, så det var ikke meget tid, han havde at gøre godt med, når der både skulle afmonteres diverse ting fra væggene og alt tapetet skulle fjernes. Billede
Da vi byggede hus føst i 70´erne, valgte vi rødt tapet. Jeg husker det stadig tydeligt. Faktisk syntes vi det var flot. Det forstår man jo ikke i dag.  Det var meget, meget rødt, Det passede til bordpladen, som vi også havde valgt skulle være rød. Vi valgte flotte mørkegrønne fliser, som jeg stadig syntes var pæne, da vi valgte at få nyt køkken. Vi havde grønne møbler og ditto hvidevarer, samt et gulvtæppe der matchede.
Vi har jo selv tegnet og bygget vort hus, og valgte meget bevidst, at vi ville have et lille køkken, hvor døren kunne lukkes ind til stuen og de andre rum. Sådan foretrækker jeg stadig mit hjem skal være. Køkkenet blev dog lidt for trangt da Mads kom til, når der skulle være plads til højstol / legebord og til at to mennsker kunne komme forbi hinanden og møblerne, så vi væltede en væg og fik et værelse mindre.
P1050127 P1050145

Heldigvis kunne vi stadig få de samme køkkenelementer fra Vordingborg-køkkenet, så der blev suppleret med flere skabe. I værelset som blev inddraget til køkken, blev tapetet udskiftet til det småblomstrede brune tapet. Vi fik en spise- og legeafdeling, som vi har haft meget gavn af da ungerne var små. Det var jo i køkkenet det hele skete før og efter arbejde. Billede1a
Billedeab

Med job ude og en lille forretning hjemme, savnede jeg et værelse til min skrivemaskine, kopimaskine, og senere min computer, ringbind, osv. til det kirkeregnskab jeg førte for et menighedsråd. For slet ikke at nævne at jeg virkelig var træt af, alle de fremmede mennesker, der ønskede en længere snak om om det arbejde jeg skulle udføre, altid skulle hele vejen igennem huset og ind i stuen, i tide og utide, mens resten af familien, eller vi selv i det hele taget gerne ville have det meste af vores hjem for os selv. Derfor rejste vi atter en væg i køkkenet, så jeg fik et lille kontor, lige ved siden af hoveddøren. Væggen blev dog ikke rejst på helt samme sted som tidligere.

P1050080 Billedeb

Atter måtte der nyt tapet til, og jeg har været i gemmerne for at finde lidt billeder fra køkkenet med de forskellige tapeter. Sjovt som man kan glemme, eller huske helt forkert. For det brune tapet, havde jeg fuldstændig glemt vi havde haft, indtil det kom til syne under afrivningen, mens vi begge to tydeligt husker kirsebærtapetet, som vi kalder det. Vi havde bare glemt, at der var andet end kirsebær på det. De første godt og vel 20 år vi har boet har, har jeg virkelig tapetseret køkken. Det kan man så ikke sige, jeg har gjort de efterfølgende år.
P1050130 Billede (2)
For 17 år siden, dagen efter Allans 50 års fødselsdag først i april måned, rev vi hele indmanden ud af køkkenet. Malede loft, lagde nyt gulv osv. Mens alt dette stod på, havde vi etableret køkken på terrassen. En gasflaske og campingkomfuret, var stillet op på et par fliser under terrassens halvtag. Alt kan lade sig gøre, men efter et par måneder med sådan et primitivt liv, er det altså skønt, når man igen har komfur og håndvask lige ved hånden. Ting tager jo lidt længere tid, når man også skal passe sit arbejde og have et familieliv med unger til at gå op i en højere enhed.
P1050151 P1050158
Lørdag morgen måtte vi begge fortsætte med at rive tapet af, så jeg kunne komme i gang med at tapetsere, mens jeg satte op i den ene ende af køkkendet, rev Allan ned i den anden ende. Om søndagen begyndte han at montere diverse ting igen, der hvor jeg var blevet færdig med at tapetsere. Søndag aften kunne vi nyde et helt nyvasket og færdigtapetseret køkken.
Det var så den historie et par stumper tapet kunne føre til.

22 kommentarer:

 1. Holddaop, hvor har I ændret på køkkenudseendet mange gange! Jeg prøvede at tælle, men er ikke helt sikker på antallet. Det er da lidt vildt, også selv om I har boet i huset i mange år - måske især taget i betragtning, at I ikke har ændret noget i de sidste 17 af dem - bortset fra i weekenden altså :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har vi.... og så mange gange, at vi ikke selv har helt styr på det, men vi har nok flyttet vægge og skabe i køkkenet 5-6 gange. Et par gange har det medført ny gulvbelægning og en enkelt gang loftet også.

   Slet
 2. Skvatter over to ting.. for det første at det er lidt specielt at læse om at nogen prioriterer et lille køkken.. der kan lukkes... Det er meget anderledes end dagens ideer og tanker.. kan du stadig leve med et "lille køkken" eller snyder du og har et gigantisk grovkøkken gemt af vejen et eller andet sted i huset? (tænker du er jo ganske køkken-aktiv) :-)

  Det andet jeg lige faldt over var billedet af .. køkkentæppet.. det var den gang. Tror vores nabo havde et magen til.. og at vi børn var smækfornærmede over at min mor ikke fulgte dén mode, men hun mente ikke at et tæppe passede sig i et køkken hvor halve grise regelmæssigt blev forvandling til fryse-venlige pakker af godt kød....

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vil meget nødig have stue og køkken ud i et. Hvis vi skulle flytte i hus eller lejlighed i dag, så ved vi at det nærmest bliver en umulig opgave at finde en ønsket bolig. Og af samme grund vil vores køkken ikke være særlig attraktivt for en evt. køber i dag. Alle vælter jo vægge og vil have stue og køkken i et, Det vil vi ikke. Godt vi ikke skal flytte :-) Jeg synes vi har fået det indrettet godt sidste gang. Vi ejer ikke et højskab, og har ikke mange skabe og ej heller meget bordplads. Jeg lever fint med mit lille køkken på små 15 kvm, og det helt uden grovkøkken.

   Jeg vidste at jeg ville have gulvtæppe i både køkken og badeværelse, da vi byggede. Det var et godt tæppe, der er blevet budt lidt af hvert igennem årene, med både slagtning, syltning og børn i huset. Da vi fjernede det efter mange år, var vi forundret over, at man dårligt kunne se forskel på hvor skabene havde stået, og der hvor trafikken og 'arbejdspladsen' var. Det har selvfølgelig hjulpet at vi (og vores gæster) altid har smidt fodtøjet. Sådan er jeg opvokset, og sådan gør vi stadig, selvom vi nu har et gulv der kan vaskes.

   Slet
 3. Hold da op, I har haft gang i tapetrullerne hen over årene :-) Og der må have været m-e-g-e-t rødt engang ;-) Men nu kan I jo også selv. Det kan jeg ikke, og vi har ikke tapet på et eneste sted. Det ville nu også kræve en ualmindelig sikker hånd, da vi har mere end almindelig højt til loftet. Hvordan kan det forresten være, at det er netop denne gang, I vælger at pille den gamle tapet ned, når I ikke har gjort det (eller tager jeg fejl?) de andre gange?

  SvarSlet
  Svar
  1. Allan har aldrig sat en eneste bane tapet op, men jeg har tapetseret rigtigt meget, ikke bare i vores eget hjem, men også hos familien og ungerne. Sikker hånd...Snare sikre ben, vil jeg mene, når man skal stå på en stige og have begge hænder fri.
   Vi har pillet tapet af hver eneste gang, men det der sidder så fast, at det kun kan fjernes ved damp, får altså lov til at sidde. Dog ikke i flere lag, det skal jo ikke kunne ses under det andet.

   Slet
  2. Uh, jeg udstiller bare min manglende viden. Jeg troede, der skulle damp til hver gang. Men jeg har også kun pillet tapet af ganske få gange (hvor det altså krævede damp).

   Slet
  3. Glasvæv, hessian og tapet der har suget en masse tobaksrøg skal helt af, men lidt stumper 'tyndt' tapet hist og pust, skader ikke. Der kan overhovedet ikke ses, når det nye tapet er sat op.

   Slet
 4. Tiderne skifter...Så flittige har vi godt nok ikke været... Vi startede i '75 med brunt linoleum på gulvet, fravalgte køkkengulvtæppe, da vi slet ikke kunne forliges med tanken om spildte dit og dat ned i luven! Lågerne var karrygule. Væggene var fabriksmonteret hessian, som ung.erne efterhånden fik pillet trådene af!
  Det holdt i til et sted i '90erne... Så blev væggene kobolt og lågerne hvide. Og senest i 2003 blev gulvet gråmeleret fliselignede linoleum, hvide låger med kirsebærtræ rundt om og væggene malet vinterhvide!
  Vi har skiftet mellem lukket alrum og storrum... Men jeg foretrækker nu at kunne lukke ud til køkkenet... Men tror ikke vi gider at lave om en gang til!

  SvarSlet
  Svar
  1. Da vi skulle vælge tapet i denne omgang, var der rigtigt meget af det mørke og ikke mindst stormønstrede, som vi startede med i HELE huset. Det var sidste nye mode. Den mode har vi ikke trang til at følge her i huset. Hverken hessian eller savsmuldtapet har vi haft her, selvom begge dele har været in, når vi har skulle vælge 'nye vægge'. Jeg kan lige se de små pilfingre for mig ;-)

   I har da også bygget om og skiftet farver et par gange. Kirsebærtræ er også flot, det var også en træsort vi havde kig på for 17 år siden. Vi tror heller ikke vi gider lave køkken om mere. Vi har ligesom prøvet de muligheder der er.

   Slet
 5. Det var sørme rødt dengang :-)

  Jeg er også vokset op med tæppe på køkkengulvet, det ser måske meget pænt ud, men hvor er det dog uhygiejnisk. Sjov som det skifter mellem små lukkede køkkener og stor åbne køkkener. Tillykke med det dejlige nye tapet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, og bagefter m.e.g.e.t brunt. Mørkt og dystet, men sådan så vi det ikke dengang. Der var det bare smart :-)
   Jeg er vokse op med ferniserede gulve og ingen tæpper, så selvfølgelig skulle vi selv have tæpper på alle gulve. Uanset hvor meget man gør rent, så vil der altid gemme sig en masse 'godt' i tæpper. I dag er vi meget glade for vores linolium- og parketgulve.
   Tak, vi nyder det færdige resultat.

   Slet
 6. Nu har jeg aldrig selv tapetseret og malet - for den aller første gang, vi skulle male vores køkken, blev vi drønnen uvenner, for jeg havde ikke prøvet det før og efter gemalens mening kunne jeg ikke gøre det godt nok og så fik han lov til selv at gøre det og sådan er det forblevet. Han har arbejdet fint sammen med både min mor og min mormor om at tapetsere i tidens løb, og alt andet plejer vi nu også fint at kan finde ud af sammen :)
  Jeg kom lige tilbage i tiden, da jeg så dine billeder og læste om jeres farver - de første rød og grøn mindes jeg hos mine forældre det brunlige i vores første hus - vi havde også sådan et køkkentæppe :)
  Da vi kom her og skulle igang med tapet og maling, da kom vi også langt tilbage i tiden. Min mormor kunne slet ikke forstå, at de havde kunne blive ved med at tapetsere ovenpå alle de lag, der var - det var mange og mange forskellige kulører der havde været i det køkken og lige så i soveværelset :)
  Nu har vi skumtapet på væggene og det får en gang maling, når det trænger - det er så dejlig nemt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Her er der ikke så meget at blive uvenner over. Selvom vi er gode til at arbejde sammen, så er det alene mig der maler og tapetserer. Allan tager sig af at rigge værktøj, klister, arbejdsbord osv. til, samt af og påmontere ting, og rydde væk efter mig. Allan er bedst til det arbejde, hvor der skal bruges maskiner i en eller anden form.
   Det isolerer alt sammen ;-) Vi har nogle venner, der maler stue utroligt tit. Jeg driller dem med, at stuen snart er så lille, at der ikke er plads til vi kan sidde der.
   Skum- eller strukturtapet har vi også et par steder i huset.

   Slet
 7. Jeg er bestemt ikke tapetsermester, så vil jeg hellere køre det over med en malerrulle.. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi kan bare rigtigt godt lide tapet, og det er ikke senere end at male. Især ikke hvis og når, jeg kan få Allan til at pille alt det gamle tapet af.

   Slet
 8. Det er egentlig en ganske morsom historie om hvorledes ændrede behov fører til ændrede indretninger - og en del af dette er tapet. Det er egentlig sjovt at finde gammelt tapet og undre sig over at man kunne lide det engang.
  Da vi fik lavet køkken for snart et år siden klarede vi os fint med to kogeplader i carporten, men nu ville vi naturligvis ikke bytte.

  SvarSlet
  Svar
  1. Behov ændrer sig hele livet. Det gør ens smag også på mange områder og andet holder man stædigt fast i.
   Man kan klare sig med meget lidt. Selvom lidt mere ikke nødvendigvis behøver betyde luksus, så er der ting der er meget bekvemmelige. Vi har alle godt af, en gang imellem, at undvære noget en tid. Det giver dobbelt glæde, når livet igen bliver normalt.

   Slet
 9. Tillykke med det flotte, nye tapet! Hvor har I været flittige hen over årene - vi nøjes med at male :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak. Smag og behag er forskelligt, men der ligger nu også et stort arbejde i at male.

   Slet
 10. Hvor er det sjovt. Da vi købte huset her, kunne vi konstatere, at man havde tapetseret uden at fjerne noget andet de sidste mange gange. Der var også mange sjove udgaver. Jeg greb mig selv i at ønske, at de kunne fortælle deres historier. Men sådan er verden heldigvis ikke. Væggene taler ikke til mig :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Sådan var det også da Mads købte sit hus. Det allerførste lag - eller sidste om man vil - var avispapir. Så har du andet der taler til dig - bl.a. dine ringe :-)

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)