søndag den 4. januar 2015

Motion er livseliksir og sjovt

Det har været det skønneste solskinsvejr i dag. Allan syntes det var hundekoldt, men det syntes jeg ikke. Han var pakket godt ind i frakke, mens jeg rendte rundt i haven, i det tøj jeg havde på indendøre. Det blæste godt nok også noget, og bølgerne slog imod strandbredden. P1040903
Jeg er ikke sportsfanatiker, men jeg har altid dyrket en eller anden form for motion og har altid nydt hver en time. Da jeg var gammel nok til at cykle alene til gymnastik i de mørke måneder, var det noget af det bedste. Jeg gik både til spring og rytmik, men springgymnastikken var en kende for udfordrende til mig i det lange løb. Dobbelte saltomortaler og en buk der blev højere og højrere, var ikke lige mit gebet.
Rytmegymnastik var meget mere mig. Senere blev det jazzbalet og aerobic high impact. Jeg har altid sværmet for det lidt hurtige af slagsen. Jo hurtigere og stærkere det gik, des sjovere var det. Det gjaldt også dansen, som vi måtte vinke farvel til p.g.a. af min fod. Vi savner det ind imellem, men det kan ikke være anderledes.
Heldigvis kan jeg stadig gå uden problemer, og det gør jeg så. Nogle gange mere and andre. Her i den mørke tid, bliver det oftest kun til 3 km de dage jeg arbejder, og er hjemme før spisetid, men i weekenden giver jeg den gerne en ekstra skalle. Lige siden 1. juledag har jeg gået mine ture hver eneste dag. Nogle gange to ture om dagen, men de fleste dog kun en gang. P1040904
Her i området findes foreningen Lykke få - ud at gå. Nogle gange ville det måske være meget rart at kunne gå sammen med andre, når nu Allan ikke kan, eller vil gå en tur sammen med mig, men denne gruppe går altid i min arbejdstid. Det passer mig nu også ganske glimrende, at jeg ikke skal køre, før jeg kan gå. Det passer mig også fint, at jeg kan gå i det tempo der passer til mig, når det passer mig, og hvor det passer mig. Det gælder blot om at have lidt selvdiciplin. Det plejer at gå rimeligt godt. Når jeg om efteråret parkerer cyklen, bliver den afløst af gåture. Ikke fordi jeg ikke går om sommeren, når jeg cykler, men der er det jo også længe lyst, og dejlige lange aftener.
P1040900 P1040901
I dag da jeg gik mig en tur i vores egen skov. Der var godt samttet. Jeg fornemmede pludselig, at nogen fulgte efter mig. Da jeg vendte mig om havde jeg et lille cykelhold i hælene. De var vist kommet ret langt hjemmefra, ud fra trøjerne at dømme. Længere inde i skoven mødte jeg dem igen. Denne gang kom de cyklende imod mig.
P1040908abc
Dagens eftermiddagstur blev gået sammen med Endomondo som sladrer om at turen lige kunne runde de 5 km. Jeg ved jo godt det tager ca. en time at gå ruten, men lige pludselig er det altså blevet sjovt, at holde øje med nogle af de andre ting, som gennemsnitshastighed og kalorier. Det betyder alligevel meget om man går på fast vej, eller ujævnt terræn og blødt ælte. Skridttælleren kunne kun snige sig op på godt 6.000 skridt. Jeg ved at jeg skal gå 10 km for at runde de daglige 10.000 skridt, så det når jeg ikke hver dag. Langt fra. Kun når vi er på ferie, er det normalt at nå et sted mellem 10.000 og 20.000 skridt dagligt.
P1040907a

Fra jeg tager skridttælleren på om morgenen, samtidig med jeg klæder mig på og kører på arbejde, til jeg kommer hjem igen, har jeg kun gået mellem 300 og 1.000 skridt. Jeg gør endda det, at jeg, på den ene arbejdsplads parkerer et sted i byen og går det sidste stykke, for at få rørt mig lidt og få lidt frisk luft, både før og efter arbejdstid. Med sådan et stillesiddende job, uden frisk luft en hel dag, har jeg det derfor rigtigt godt med at få rørt mig lidt, når jeg har fri. Jeg ved, at når hverdagen starter igen i morgen, efter en dejlig lang juleferie, så får jeg, på grund af alle regnskabsaflutningerne, som altid meget travlt i de næste 3-4 måneder. Jeg ved at jeg har brug for at komme ud og gå, når jeg har fri. Hovedet skal nemlig blæses godt igennem og tømmes for alle de tal. Den bedste recept for dette er at gå sig en tur. Det er livsmedicin. 

19 kommentarer:

 1. En dejlig forening, du omtaler, som sikrer, at alle kommer hjem: "Vi leder turene, så alle når hjem i god behold".
  Selvom jeg ikke bruger det til ret meget, kan jeg også godt lide at "optage" mig selv med Endomondo. Mest for at vide, hvor langt jeg har gået, cyklet, løbet. Jeg har endnu ikke fundet skridttælleren på min telefon - eller ledt efter en app. Og det er nedslående med de få skridt, man når på arbejdet. God ide at parkere længere væk.

  SvarSlet
  Svar
  1. De få gange vi har gået med DVLhar man også ventet på alle. Det gør man andre grupper. Det er ikke alle der går lige hurtigt. Man stopper op og venter på bagtroppen kommer med.
   Nu må vi se hvor tit jeg får startet Endomondo, men det er da meget sjovt, at se andet end skridt. Man skulle være ekspedient i et supermarked eller sygeplejerske, så når man sine daglige 10.000 skridt. Det gjorde jeg også mens jeg serverede i forsamlingshuse og andre steder.

   Slet
 2. Det kan man da virkelig kalde for stillesiddende arbejde! Jeg nåede altid omkring de 3000-3500 skridt alene ved at være på arbejde, på trods af, at jeg havde et skrivebordsjob, men der var langt til kantinen, og så var der ofte møder i andre bygninger end den, jeg selv 'huserede' i. Bare at hente kaffe gav 100 skridt på kontoen ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. min kantine er i tasken ved siden af mig. Kopimaskine/printer er10 skridt væk og hvis de tages på 4 sekunder, hvad de oftest gør, tæller de slet ikke med i regnskabet, så reelt tager jeg lidt flere skridt. 3000 skridt kan jeg umuligt nå, mens jeg arbejder. Som du ved er det små kontorer, jeg arbejder på. Både mødelokaler og kopirum. Men dørene er lige bag min ryg. Jeg har i de 25 år jeg har arbejdet samme sted, aldrig drukket kaffe på kontoret, men vand fra min egen kantine :-) fodi der ikke var noget køkken. Det er der nu, men stadig ikke kaffe. Jeg er godt nok blevet spurgt, om jeg ikke vil have en kaffemaskine, men svaret er nej tak.

   Slet
 3. Åh, hvem der havde ryggrad som du! Jeg er frygtelig dårlig til at få gået dagligt. Selv om Endomondo er en motivator og jeg får det godt af ture i frisk luft, så er der altid noget andet der er mere interessant at give mig i kast med!

  SvarSlet
  Svar
  1. Men jeg har så heller aldrig brudt mig om sport og fysisk aktivitet. Jeg afskyede gymnastik som barn og ung ;-)

   Slet
  2. Jeg har det rigtigt godt, når jeg får rørt mig. De timer jeg river ud af kalenderen til det, betyder så bare, at der ikke er så meget tid til læsning, håndarbejde og den slags stillesiddende arbejde. Jeg siddder rigeligt om dagen, bortset fra når jeg hæver skrivebordet og står op og arbejder, hvad jeg gør rigtigt meger, men det giver jo ikke meget bevægelse.
   Jeg elskede gymnastik. Jeg var dog ikke så vild med det i skoletiden, men i fritiden kunne jeg ikke få nok.

   Slet
 4. Ja det har været noget blæsende og koldt på det sidste, men der er ikke noget bedre, end at komme hjem til en kop varm kaffe og strikketøjer, efter en dejlig lang gåtur.
  Jeg har også gået til spring gymnastik, det var jeg super glad for. At kunne bruge sine kræfter og energi i alle redskaberne, det var godt :-) Kh

  SvarSlet
  Svar
  1. Selvom det har blæst, for det har det bestemt, så synes jeg faktisk, at det har været lunt. Jeg har så ikke strikket enhel måned,, p.g.a. Min hånd, men der er heldigvis mege andet, jeg kan foretage mig,, men jeg har tænkt på at starte forsigtigt op med strikketøjet igen. Problemet er bare at det er svært at lægge fra sig, når man er kommet i gang.
   Bukken i 4. hul var nok til mig, og baglæns skruer turde jeg ikke. Jeg var bedre til de akrobatiske øvelser på plinten, hesten, gulv og nåtten.

   Slet
 5. Du er da sej!

  Jeg skal også til at gå, og det skal bare være de tre kilometer rundt om Damhussøen, for det er godt for psyken.

  SvarSlet
  Svar
  1. I sagens natur, går jeg mest når jeg har fri, så jeg har bare udnyttet min lange ferie. nu er hverdagen atter begyndt, så turen i dag blev som den plejer 3 km og selvom det har været mørkt hele dagen, kan man godt mærke at dagene allerede er blevet længere. Psyken har godt af lys og frisk luft.

   Slet
 6. Jeg er grundlliggende mageligt anlagt. Men da mit liv altid har været fysisk; sygehjælper, cyklet til fra arbejde mm. 3 børn! Så har jeg aldrig skullet planlægge at holde mig i form. Men nu er der ikke noget automatik i hverdagen og så er det jo nødvendigt med selvdisiplin og aktiv handling!!!
  Jeg kan tislutte mig dine overvejelser for/imod grupper mm. Jeg tror, det bedste ved at gå for mig er, at det starter lige så snart jeg rejser mig op, at det er nærmest meditativt at gå alene, at jeg selv bestemme tempo og distance, at jeg akn stoppe op og nyde udsigten, tage billeder...
  Nå, idag holdt jeg fri... jeg var lidt øm i knæ og ankler...

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes jeg let får ondt alle vegne, når jeg sidder ned længe ad gangen, bortset fra på cykelsadlen. Jeg har altid kun dyrket motion, fordi jeg synes det er sjovt, og har aldrig, i mine unge dage, tænkt på at holde mig i form. I dag er jeg dog udmærket klar over, at jeg ikke mere er det slangemenneske jeg har været. De sidste 3 år har jeg ikke gået til nogen former for motion, ud over mine gå- og cykelture, men det er jo bare gamle vaner, jeg ikke har sluppet, og også meget nødig vil slippe.
   Jeg nyder faktisk også at gå alene, man ser og hører meget mere.
   Min tur i dag blev på 3 km - i regnvejr.

   Slet
 7. Det er dejligt at komme ud og få hovedet blæst igennem, det har jeg også behov for.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du cykler jo også hele året, hvor jeg kun gør det 6-8 måneder. Frisk luft og ikt til hjernen må der til :-)

   Slet
 8. At komme ud og gå en tur er nu særdeles godt, og jeg forstår dig fint. Nu har jeg også endomondo på min telefon, men det ser ud til jeg skal oprette mig, som det vist hedder for at få alle informationerne. Jeg synes faktisk jeg har set mange gå i den sidste tid, men i dag var det anderledes. Mange er tilbage på jobbet og det sætter jo sine begrænsninger.
  Godt gå-år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg ikke i tvivl om at du gør.
   Det skulle ikke være nødvendigt at blive oprettet som bruger i Endomondo. Det har jeg ikke gjort. Det betyder bare at Endomondo vil hjælpe dig med træningstip og du kan konkurrere med andre brugere. Du kan sagtens bruge den alligevel. Du skal bare starte den og gå en tur, og stoppe den, så kan du zappe rundt i menuen og finde oplysninger, der svarer til dem jeg har lagt billeder ind af.
   Tak i lige måde

   Slet
 9. Gåture er af det skønne. Og når vi husker det, så bliver endomondo også slået til. Vi er desværre ikke så heldige som dig, for vi skal køre for at komme til områder, hvor vi gider at gå tur. Det gør, at det sker for sjældent.
  Man kan også bruge endomondo til Loop Cirkeltræning. Jeg ved dog ikke, hvordan det fungerer, for jeg foretrækker at låse elektronikken inde i skabet mens jeg træner.

  SvarSlet
  Svar
  1. Så kan du til gengæld se solen stå op, uden at gå nogen steder og vi kan jo ikke få alt :-)
   Jeg har godt set at der er forskellige træningsmuligheder med Endomondo men det er heller ikke det der er interessant for mig.

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Jeg svarer også på kommentarer til gamle indlæg. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)