onsdag den 11. august 2010

Ikke god nok – fortsættelse om slægten

Som skrevet i dette indlæg, fandt jeg via slægtsforskningen nogle oplysninger, som satte det hele lidt i perspektiv. Min mormor og morfar var desværre allerede døde, da jeg fandt disse data.

Min mor har fortalt meget om, hvor godt og sjovt der var hos bedstemor og bedstefar, hvor hun sammen med min moster, blev forkælet og altid har haft nogle rigtige dejlige ferier. De blev taget med til dyreskue og alverdens andre ting. Der blev virkelig gjort meget for de to piger, og de har også altid følt sig meget afholdt og elsket.

Lilian og Nancy i hjemmesyede kjoler

Det var to meget
stolte piger i
deres fineste dress.

Kjolerne har min mormor selv syet og broderet til.

Det var en meget stor overraskelse og nærmest chock, for min mor og moster, da jeg kunne fortælle, hvad jeg havde fundet ud af. Set i bakspejlet, har bedstemor vel villet skåne sine børn, for at begå den samme fejltagelse, som hun selv gjorde, men hun er gået lige lovligt langt, vil de fleste vel nok være enig med mig i.

Da jeg ledte efter bedstemor og bedstefars vielse i kirkebogen, fandt jeg ud af, at bedstemor var fraskilt. Så blev det rigtigt spændende, ikke mindst fordi der også stod, at de var udmeldt af folkekirken, og var blevet borgerligt viet. Jeg fandt bedstemors første vielse, og dermed også oplysningen om, at den søn, som skød sig selv, var medbragt fra første ægteskab.

Mor kan huske, at der er blevet talt meget om, at familien altid havde været pot og pande med præsten, og pludselig var det forbi, uden at nogen kunne forstå hvorfor. Forklaringen var at præsten ikke ville vie bedstemor i kirken, fordi hun var en fraskilt kone med barn, så de måtte “nøjes” med en borgerlig vielse.

Det har åbenbart været en meget stor katastrofe i familien, og den skulle tilsyneladende holdes meget hemmelig. Sådanne hemmeligheder var dengang meget normalt. Helt anderledes var det i min farfars slægt.

2 kommentarer:

 1. Pia, hvor er det en dybt sørgelig historie du fortæller om din familie. Utroligt at status tidligere betød så meget, jeg kunne ikke lade være med at tænke på Matador, da jeg læste dine indlæg om slægten. Jeg har en anelse om, at det med ikke at være god nok også har figureret i min fars familie tilbage i tiden, men er ikke sikker. Og sikken en magt din oldemor har haft, utroligt at der ikke har været nogle der har kunnet/turdet stoppe hende.

  Da jeg startede på slægtsforskningen tilbage i 1992, oplevede jeg at en fætter arrigt vrissede til mig, at slægtsforskning ikke var noget at bruge tid på og han nægtede mig et kopi af min morfar og mormors dåbsattester. Det hele undrede mig, for det var ikke den side jeg kendte ham fra. Men senere kom jeg til at tænke på, om det måske skyldes at han var bange for, at jeg skulle finde ud af, at både hans mor (min moster) og han selv var født uden for ægteskabet.
  Godt, at vi i dag er nået videre.
  En rigtig god aften til dig.

  SvarSlet
 2. Annette, Matador er en rigtig god sammenligning, der viser at de fine folks liv ikke er spor anderledes end andre menneskers.

  Heldigvis har verdenen forandret sig, men tænk bare, dengang moderen måtte føde i dølgsmål, og drukne barnet i søen. Det er ret uhyggeligt at tænke på.
  Når man slægtsforsker, dukker der rigtigt mange skeletter frem fra skabet, og det er bl.a. dem, der er med til at gøre det rigtigt spændende.

  Din teori om din fætters adfærd er sikkert ikke helt forkert, sådanne katastrofer skulle jo ikke afsløres ☺
  Også en godt aften til dig

  SvarSlet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)