tirsdag den 11. september 2012

En kærkommen fridag

P1060243Lige siden februar måned, har jeg været på overarbejde. Faktisk har det været mere end hektisk. Selv min planlagte sommerferie blev spoleret. Der blev brugt flere feriedage på jobbet, selvom jeg fik denne besked inden vi tog til Samsø. Jeg sætter en ære i at passe mit arbejde som hidtil, lige til det sidste. De sidste par uger, er mit arbejde gået pænt ned ad bakke, og i fredags var jeg med til at lægge sidste hånd på opgaven, inden den skulle afleveres. Herefter er næsten alle opgaver ude af mine hænder. Af min gamle chef, som bestemt ikke er særlig gammel. har jeg fået den bedste behandling, man overhovedet kan ønske sig. Jeg skal ikke møde op på kontoret og sidde og glo, fordi alt skal foregå fra hovedkontoret. Jeg får min fulde løn frem til den 31. januar, hvis altså ikke jeg får et nyt job inden da. Jeg er til rådighed på telefonen og kommer ind når kollegaerne ønsker hjælp til det det der nu og i fremtiden er deres nye job. Ellers kigger jeg ind, når jeg er på de kanter, og de få ting jeg stadig skal ordne, har jeg noteret mig, og det passer jeg selvfølgelig lige så længe jeg får min løn. Solnedgang ved Berritsgård
Jeg vil nyde mine ekstra fritimer, så længe det kan lade sig gøre. Ligesom jeg nød den flotte solnedgang i aftes, da vi kørte til dans.
Med det sommervejr vi havde i går, havde jeg planlagt at tage et ordentligt nap i haven i dag, men det satte regnen en stopper for. I stedet kastede jeg mig over lidt mere af drivhusets høst.

Jeg var ved at løbe tør for idéer, med alle de chili og tomater der bliver ved med at vælte frem, men jeg fandt en supernem opskrift på chili i lage fra Dansukker.
Tomater Chili
Tomaterne gav mig noget større hovedbrud. Jeg overvejede først at tørre dem, men fandt så en opskrift på Amerikanst ketchup i den grønne syltebog. Selvfølgelig havde jeg ikke alle ingredienserne, men bladselleri, som lå i køleskabet, smager da også af selleri, og de tørrede krydderier som allehånde og nelliker, jeg manglede, ja de mangler altså bare i min ketchup. Det var en langsommelig proces, ikke at arbejdet tager lang tid som sådan, men det kræver, at man er hjemme og kan passe gryderne. Først skulle, tomater og æbler koges til det saftede. Særskilt skulle selleri, løg og hvidløg koges i 20 min. Derefter skulle det gnides gennem en sigte, hvorefter puréen, sammen med de fleste af ingredienserne skulle koge en hel time, inden eddiken skulle tilsættes. Derefter skulle det saftsuseme koge en hel time mere, godt og vel endda, til det blev en jævn masse.
P1060824 Amerikansk ketchup og chili i lage
Køkkenet har i dag duftet af jul, fordi der skulle kanel i tomatketchuppen. Vi har allerede prøvesmagt, helt uden pølser eller andet tilbehør, og det smager rigtigt godt. Sådan en ganske almindelig hjemmegående tirsdag, kunne jeg passende lave en gammeldags oksesteg, hvortil jeg serverede en portion ovnbagte/halvtørrede cherrytomater. Uhm, hvor det smagte godt. Tilbage på køkkenbordet står der stadig 1.250 g friske cherrytomater i en god blanding af både de gule og de røde.

16 kommentarer:

 1. Det er utroligt så meget I har høstet i jeres drivhus, og så mange lækre ting du har lavet ud af det.. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er utroligt, men også ved at blive en smule ensformigt :-) Der skal vist noget større variation i det drivhus til næste år, men det har jeg sikkert glemt til den tid :-)

   Slet
 2. Hvor lyder det som en dejlig fridag - nyd dem indtil slutningen af januar. Jeg har fulgt dine links og kan se, at du har leveret så meget arbejde, at du med god samvittighed kan nyde din fridage nu.

  Den amerikanske ketchup lyder super lækker. Jeg får helt lyst til selv at gå i køkkenet; problemet er dog bare, at når jeg kun er mig selv, kommer jeg aldrig igennem de mængder af mad man typisk får fremstillet.

  Det er da helt fantastisk, hvad du har fået ud af jeres lille drivhus. Tænk hvis det var større, så ville du aldrig komme igennem høsten...

  SvarSlet
  Svar
  1. Det mener jeg også Hanne.
   Man kan også lave små portioner, som min ketchup, men arbejdet er som ofte det samme med en stor eller lille portion. Holdbarheden er dog til langt ud i fremtiden.
   Egentlig har jeg nok at høste på egen matrikel, men mener alligevel, at jeg bliver nød til at have fingre i alt hvad der er spiseligt her og hisset :-)

   Slet

 3. Du er altså bare for flittig..;-D

  SvarSlet
  Svar
  1. FOR flittig, det kan man vist ikke være, og tiden skal jo gå med noget :-)

   Slet
 4. Lyder altså som en rigtigt godt brugt tirsdag på trods af regnvejret, der vist ramte os alle. Vi havde jo næsten glemt hvordan rigtigt regnvejr skulle se ud.

  Hjemmelavet ketchup lyder lækkert.. men temmelig besværligt :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er længe siden vi har set regn. Alt var også blevet så tørt :-)
   Ketchuppen kræver tid, men den er det vist værd. Det bliver spændende at se (smage) når den er kold og måske har trukket lidt.

   Slet
 5. Det er bare det sjoveste at eksperimentere med ukendte opskrifter - også selv om den, du nævnte, lød en anelse besværlig.
  Kanel lugter (og smager) ganske rigtigt lidt for meget af jul - det har jeg besluttet mig til at springe helt over i fremtidige afprøvninger.
  Dine chili er da KÆMPEstore! Hvis du synes, du også har for mange af dem, kan jeg sagtens hjælpe dig af med et par stykker eller ti, når vi ses til svampeweekend ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kanel hører mest til på risengrøden, men noget skulle der jo fyldes i :-) og nelliker går jeg også ofte udenom, ellers var det jo nok på lager :-)
   Jeg tror nok billedet med chili snyder, men du skal få alle de chili, gule som røde, der er modne, når vi ses. Ligesom du skal huske at få den japanske vognlygte (plante) med hjem.

   Slet
 6. Du godeste, det er dog helt utroligt, så meget du høster i det drivhus. Jeg ser det for mig, fuldstændigt bristefærdigt, så chilier og tomater nærmest vælter ud i hovedet på dig, når du åbner døren ;-) Jeg håber da, at du finder en måde at få brugt det hele. Der er ike noget så trist som at brænde inde med lækre ting, der ender med at blive dårlige.

  Og hvad er der forresten nu galt med kanel? Jeg ææælsker kanel, kan spise det i alt muligt og hele året rundt :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tomaterne får vi skam også i hovedet :-) og plads er der ikke meget af. Allan siger han ikke kan komme derind for planter. Tror måske mere, det er en undskyldning fordi han har glemt at vande. En ting kan jeg love dig, der kommer ikke til at være en eneste chili eller tomat der ikke bliver produceret noget af. Bare tanken om noget skal gå til spilde, bliver jeg da helt dårlig af :-)
   Der er ikke noget galt med kanel, bare det bliver brugt de rigtige steder. Frikadeller med kanel, som min mormor lavede, er ikke mig. Dem får Allan lov at spise allesammen, når han også finder på sådan noget :-)

   Slet
 7. Må det være tilladt at spørge hvorledes du vil nyde de ekstra fritimer? Jeg spørger fordi du jo arbejder og arbejder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja da, selvfølgelig må du det :-) Jeg laver jo ikke ret meget andet, end det jeg holder af, og det bliver der så endnu mere tid til :-)

   Slet
 8. Hold da op ,kan du blive ved med at høste ? .... Fantastisk vi har. Mange tomater men du har rigtig mange ,,,,,

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det vælter frem stadigvæk, men nu går det knapt så stærkt, så nu kan vi nok spise os løbende ud af resten, indtil de ikke modnes mere, så skal resten syltes grønne :-)

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)