lørdag den 13. februar 2016

Er et job som bogholder lige så kedeligt som selve ordet?

Til det kan jeg kun svare nej. Det er det bestemt ikke. En bogholder holder først og fremmest styr på virksomhedens regnskab. Ordet bogholder, stammer fra gammel tid, hvor man ‘holdt regnskabsbøgerne’. Deraf udtrykket.
For mit eget vedkommende består arbejdet af langt mere end at føre regnskab. Det er afvekslende og meget, meget alsidigt. Jeg har i næsten 14 år været ansat i et stort firma med et par hundrede ansatte, heraf knapt 40 funktionærer. Vi var 4 personer på fuld tid, som hver havde hovedansvaret for et lille hjørne af et større bogholderi, men i ferietid og ved sygdom og andre spidsbelastninger hjalp vi hinanden med at styre løn-debitor- kreditor- og finansbogholderiet. Et meget interessant arbejde, men noget mere ensformigt, end i den entreprenørvirksomhed jeg blev udlært i, hvor jeg fik alt mellem hænderne fra jeg hentede posten på posthuset til arbejdet var ført til dørs. Og sandelig også anderledes end det job jeg nu har haft i mere end 26 år. P1100176
Lige fra jeg var en lille pige, har jeg været vild med tal, og i dag prøver jeg at holde styr på mere end 20 virksomheders regnskab, med alt hvad det indebærer, for at drive virksomhed, til det færdige regnskab ligger klar til de statsautoriserede revisorer. Jeg beskæftiger mig med alle virksomhedsformer, lige fra aktieselskaber til små enkeltmandsfirmaer. Mange forskellige detailbutikker, ejendomsadministration, tv- og underholdningsbranchen, advokater, psykologer, landbrug, fødevarer og meget andet er repræsenteret.
Når man arbejder med så mange virksomheder betyder det også, at jeg arbejder med 10 forskellige regnskabsprogrammer og ditto banksystemer og en masse digitale signaturer.
Da jeg startede i mit nuværende job, var det en stor omstilling, at komme fra en stor virksomhed, hvor jeg kun havde ansvaret for en lille brøkdel af virksomhedens bogholderi og manglede trådene både før og efter opgaverne landede hos mig, til pludselig at skulle forholde sig til at sidde ved det samme skrivebord og tænke over hvilken virksomhed jeg nu sad i, når jeg skulle udskrive en check og hvilket firmastempel der skulle på underskriften, samt hvilken kontoplan og regnskabssystem, der skulle benyttes. Det var nemmere for hjernen at forstå, når jeg fysisk sad i en anden virksomhed, som jeg også gjorde. Så var jeg ikke et sekund i tvivl om hvilket firma jeg arbejde for. Som alt andet blev dette også hverdag. En rigtig spændende hverdag, hvor flere virksomheder kom til og andre forsvandt. Sådan er det stadigvæk. Jeg er så heldig at være beriget med at have sådanne to arbejdspladser og der er meget at holde styr på, men jeg er stadig vild med mit arbejde. P1100175
Tænk at få lov til at arbejde med så mange forskellige opgaver som at tale med kunder, korrespondere, rekvirere håndværkere til lejerne, arbejde med inkassosager, forsikringssager, lave flytteopgørelser, annoncere, passe telefon, lave løn (løn er dog en af de ting, jeg ikke ville være ked af at overlade til en anden) deltage i møder og alt muligt andet mellem himmel og jord. Noget er så specielt at det vil afsløre for meget, hvis jeg fortæller om det.
Gennem bogholderiet får man også et kendskab til personerne bag virksomheden. Selve regnskabsmaterialet afslører rigtigt meget, selv uden nogensinde at have mødt personerne bag. Man snuser til deres privatliv, deres levevis, økonomi og meget andet.
Den allermest travle tid på året for en regnskabsmedarbejder er årets 1. kvartal. Her skal alle momsregistrerede virksomheder indberette moms senest 1. marts og årsregnskaberne skal gøres færdige, samtidig med at man skal følge med i det nye regnskabsår også. Derfor er det umuligt for mig at holde ferie i den periode, men når det er overstået, er det tid at få brugt den sidste ferie inden 1. maj. Det lykkedes de allerfleste år, men det er hændt at ferien må skubbes til det nye ferieår er startet. I år er ferien bestilt. Vi rejser i april, hvor vi endnu en gang tager til Madeira

19 kommentarer:

 1. Jeg har mere haft den fordom, at det er bogholderen selv, der er kedelig, men det synes jeg altså ikke, at du er :-)
  At jeg så ikke synes, at det at være bogholder er et job jeg har savnet, har ikke noget med sagen at gøre - vi har alle forskellige interesser; du holder meget af dit fag, og jeg holdt meget af mit. Så er alt jo som det skal være.
  Men altså ... lige præcis den arbejdsplads ved søen kan man kun blive lidt misundelig over ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Der findes bogholdere der virkelig er tørre og kedelige, men tak :-)
   Det bedste er jo, når man får lov at arbejde med det der interesserer en allermest. Der findes mange spændende ting at beskæftige sig med, men sandelig også meget jeg for alt i verden helst vil gå udenom. Heldigvis er der andre der netop holder af de job og så kan alle være glade.
   Ja, og de er blevet oprenset i sommers og har ligget mere eller mindre tørlagte i flere måneder, men nu ser det godt ud igen.

   Slet
 2. Fruen her i huset er også bogholder, så jeg ved noget om, hvor alsidigt det kan være. Det er slet ikke støvet.
  God tur til Madeira, når det kommer så vidt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Så hører du vist uvilkårligt noget af og til. Støvet kan slet ikke nå at lægge sig ;-)
   Tak, det skal nok blive godt.

   Slet
 3. Dejligt at få sat ord på - og får denne fordom fjernet, vi er ikke kedelige, og jobbet er spændende.
  Jeg er så ikke bogholder - men regnskabassistent. Aflevere til en regnskabschef, han sidder med mange mindre virksomheder + et stort(meget stort. Han aflevere til revisor, men det er så mig der tager mig af revisionen sammen med chefen.
  Jeg tager også telefon, behandler de opgaver der kommer ind der, samt lapper over ved spidsbelastning mht. andre opgaver, så jo, der er ikke altid mulighed for roen, når en konto afstemmes eller lignende opgaver, hvor roen er rimelig vigtig (især for mig der er kronisk udbrændt - har for mange gange valgt et højere gear, presset mig selv ud hvor jeg ikke kunne bunde - sovet 2 - 3 døgn og i gang igen).
  Jeg fandt ud af for en del år siden jeg skulle have valgt et job indenfor omsorgfagene - Samtidig konkluderede jeg at med mine svagheder (fleksjobber) så behøver jeg ikke udfordre skæbnen.
  Ønsker dig/jer en dejlig ferie når dagen rammer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Regnskabsassistent er jo næsten det samme.
   Jeg har det fint med at blive ufbrudt af alt muligt hele tiden, men somme tider føler jeg, at jeg absolut intet har fået fra hånden, når det er fyraften, fordi der hele tiden kommer folk ind ad døren der skal betjenes, telefonen der ringer, fragtmænd der skal have underskrift, folk der skal vises vej herude, hvor gps'en ikke virker, samt meget andet. Jeg sidder for det meste mutters alene på kontoret på den ene arbejdsplads, og råder over det hele alene. Ingen blander sig og ingen at få hjælp fra, men jeg har ingen problemer med at lukke ørene for andres snak, mens jeg koncentrerer mig om mit arbejde. Jeg er helt væk, og hører intet.
   Det er vigtigt man lytter til kroppens signaler, og får koblet fra. Det gør jeg så ved at gå mig en tur, når jeg har fri. Der giver mig fornyet energi.
   Tak, det bliver helt sikkert dejligt.

   Slet
 4. Det lyder som sædvanligt som om du har rigeligt at rive i Pia.
  Hold da op med alle de bolde der er i luften på sådan en almindelig arbejdsdag for dig.
  Jeg syntes det lyder som en spændende og trods alt varieret arbejdsdag, med så mange forskellige kunder/opgaver.
  Det er altså også dejligt når der er opgaver nok at give sig i kast med.
  God Søndag aften.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg keder mig aldrig :-)
   De er netop det, der gør det så spændende, når man aldrig ved hvad dagen bringer. Man kan inde i sit hoved planlægge hvad man vil tage fat i næste dag, men der kan pludselig dukke meget andet op, som er mere nædvendigt.
   Arbejdsdagen ville være rigtig lang, hvis ikke der var noget at tage sig til.
   Tak i lige måde.

   Slet
 5. Spændende indsigt i en bogholders job. Jeg er sikker på, at det job, ligesom så mange andre, er ligeså spændende, som man selv gør det til. Jeg har nærmest allergi over for tal, så jeg er glad for mit sprogjob. Sekretær- og bogholderjobbene lapper jo ofte ind over hinanden, alt efter virksomhedens størrelse og valg.
  Du har en fin udsigt. Selvom jeg p.t. sidder med udsigt til en p-plads, så skal jeg bare gå få skridt (over til vores bogholder), så kan jeg få et kig ud til et grønt område med dyr.

  SvarSlet
  Svar
  1. Meget afhænger jo af ens interesser. I skolen var mine yndlingsfag dansk og regning, og du har ret, tal udelukker ikke sekretæropgaver, slet ikke i små virksomheder, hvor en person ofte er den, der klarer alle opgaver. I 'gamle dage' skrev jeg dog mange flere lange breve og købsaftaler jeg gør i dag. I dag fungerer alting anderledes og hurtigt via e-mail og elektroniske skemaer og standardskrivelser, sådan noget kunne man ikke, da det hele foregik på skrivemaskine og fax.
   Inden vi for snart mange år side flyttede kontor, sad jeg mørkt og isoleret, og tænkte ikke over de før vi flyttede. Man har også andet at foretage sig end at sidde og kigge ud ad vinduet. Alligevel er det dejligt, at kunne få adgang til at se lidt natur, som du også har indenfor rækkevidde.

   Slet
 6. Hurra for arbejdsglæde - og god tur til Madeira

  SvarSlet
  Svar
  1. Uden glæde ved arbejdet ville det være en pestilens. Tak.

   Slet
 7. Du keder dig vist aldrig Pia.. :-) og det er der jo heller ikke nogen grund til med så mange interesser og aktiviteter som du omgiver dig med.
  God tur når I når dertil. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har helt ret, der er næsten altid noget, jeg kan kaste mig over, uanset hvor jeg befinder mig. Tak :-)

   Slet
 8. Det når aldrig at blive ensformigt og kedeligt. Der er altid nye udfordringer og spændende tiltag. Det må være surt at have et job, man ikke bryder sig om. Sådan et ville jeg skifte ud hurtigst muligt.
  Det er jeg sikker på det bliver.

  SvarSlet
 9. Vi har vist været rundt om det før, da vi fandt ud af, at du på et tidspunkt tog dig af det papirmæssige ved min roekontrakt, da Assens Sukkerfabrik lukkede.
  Min hustru er jo også bogholder på et landbrug med stort set samme type udsigt og alsidige opgaver som du har.
  Det er ikke et kedeligt job!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er rigtigt, og det er efterhånden en del år siden det samarbejde sluttede.
   Der er mange af os rundt omkring, og små arbejdspladser er ikke at kimse ad. Det er dejligt med landlige omgivelser, men det ved du jo alt om.
   Nej, det er det bestemt ikke, men det kræver selvfølgelig, at man har interessen for det.

   Slet
 10. Jeg har ikke været så vidt omkring i bogføringens verden, som du har/er - men jeg har heller ikke arbejdet med det i så mange år. Det var lidt tilfældighedernes spil, at jeg kom ind på det spor. Jeg blev kasserer i fagforeningen og dermed blev min interesse for regnskab vakt.
  Det er ganske utroligt, hvad man kan få ud af at følge et regnskab og en viden, man kan få om en produktion, lige så vel som man får en viden om de personer, der aflevere bilag og i sidste ende er bogholderen måske den, der ved allermest om virksomheden :)
  Jeg kan godt forstå, du elsker dit arbejde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det sker for mange, at de lander på en helt anden hylde en planlagt. Nogle gange er det tilfældighederne, andre gange er man nødt til at finde nye græsgange.
   Der følger nemlig uskrevne oplysninger med et par stykker papir. Ja man bliver et meget vidende væsen om det der foregår i virksomheden. De kan intet skjule for sådan nogen som os :-)
   Jeg er landet på et par gode arbejdspladser, der udvikler sig ustandseligt. Det når aldrig at blive kedeligt.

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)